https://kolorline.hu/Monumentális bicikliversenyző „suhan” hamarosan Kolorcitybe!

Monumentális bicikliversenyző „suhan” hamarosan Kolorcitybe!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy újabb szobor készül Kazincbarcika számára. Szőke Gábor Miklós legújabb alkotása a 26-os főút egyik körforgalmát díszíti majd. A szobrászművész az unikornis, az oroszlán és a kínai sárkány után most a Tour de Hongrie kerékpárversenytől megihletve formálta meg az óriási, tempósan tekerő biciklista alakját.

Kazincbarcika eddig is csodálatos szobrokkal büszkélkedhetett, hamarosan azonban újabb kültéri alkotás emeli a város fényét. Szőke Gábor Miklós szobrászművész ugyanis csapatával egy különleges és monumentális művön dolgozik, amely a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap majd helyet.

A mintegy 8 méter hosszú és 4 méter magas, rozsdamentes acélból készült szobrot a Tour de Hongrie kerékpáros verseny ihlette, amihez évek óta lelkesen kapcsolódik városunk. A művész saját elmondása szerint a bicikliversenyzőt ábrázoló alkotással leginkább a dinamizmust, a „suhanást”, a mozgásba fektetett teljesítményt kívánta érzékeltetni. Szőke Gábor Miklós előzetesen arról is beszélt, hogy a bicikliző alak több mozgásfázisát ábrázoló szobor szinte légies jelenség lesz, ami a körforgalom ívét követi majd, nem eltakarva a teret, hanem inkább beleépülve abba. A több ezer elemből összeálló alkotás természetesen színeiben is illeszkedik majd Kolorcity hangulatához, amelyet korábbi munkái kapcsán a művész már jól ismer.

„Ez lesz a negyedik köztéri szobrom Kazincbarcikán. Az első az unikornis volt, és örömmel tölt el, hogy így beleolvadt a város vérkeringésébe. Nagyon sokan emlegetik országszerte, és jó megélni, hogy az emberek nem mennek el csak úgy mellette, hanem hatást gyakorol rájuk az alkotás” – idézte fel a várossal való első együttműködését a művész. 


  


Mint mondta, a mai vizuális kultúrában egyre nehezebb megszólítani a különböző generációkat, ezért nagyon örült, hogy az unikornist követően a kínai sárkány és az oroszlán is sikert aratott a városlakók, valamint az idelátogatók körében. 

Szőke Gábor Miklós ezekben a hetekben-hónapokban minden alkotói energiáját arra fordítja, hogy a bicikliversenyző szobra még a Tour de Hongrie kezdetét megelőzően átadásra kerüljön — mind a városlakók, mind a körforgalmon áthaladó autósok nagy örömére.   

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán 


Dátum: 2024. máj 25. 18:05

Kazincbarcikán 2024. május 28-án (kedden) szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezést napnyugta után végzik a szakemberek. A tartaléknapok május 29-30-ra vannak ütemezve.

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Dátum: 2024. máj 25. 09:00

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

A legvégéhez közelít a Derkovits tér környékének megújítása

Dátum: 2024. máj 24. 20:20

A “Belterületi utak megújítása” projekt keretében a forgalmilag jelentős Derkovits Gyula tér és környezete is teljesen új aszfaltburkolatot kapott a terület lakosságának és sofőrjeinek örömére. A munkálatok során egy közműhibát is sikerült diagnosztizálni és ideális időben javítani. Már alig van hátra a feladatokból a komplett befejezésig.

GYORSHÍR - nem maradnak el a KolorPlatz-avató mai programjai

Dátum: 2024. máj 24. 14:24

Bár érkezik egy nagy eső, de elhagyja térségünket, így a KolorPlatz-avató mai programjai várhatóan nem maradnak el, maximum csúszásra lehet benne számítani.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk