https://kolorline.hu/Monumentális bicikliversenyző „suhan” hamarosan Kolorcitybe!

Monumentális bicikliversenyző „suhan” hamarosan Kolorcitybe!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy újabb szobor készül Kazincbarcika számára. Szőke Gábor Miklós legújabb alkotása a 26-os főút egyik körforgalmát díszíti majd. A szobrászművész az unikornis, az oroszlán és a kínai sárkány után most a Tour de Hongrie kerékpárversenytől megihletve formálta meg az óriási, tempósan tekerő biciklista alakját.

Kazincbarcika eddig is csodálatos szobrokkal büszkélkedhetett, hamarosan azonban újabb kültéri alkotás emeli a város fényét. Szőke Gábor Miklós szobrászművész ugyanis csapatával egy különleges és monumentális művön dolgozik, amely a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap majd helyet.

A mintegy 8 méter hosszú és 4 méter magas, rozsdamentes acélból készült szobrot a Tour de Hongrie kerékpáros verseny ihlette, amihez évek óta lelkesen kapcsolódik városunk. A művész saját elmondása szerint a bicikliversenyzőt ábrázoló alkotással leginkább a dinamizmust, a „suhanást”, a mozgásba fektetett teljesítményt kívánta érzékeltetni. Szőke Gábor Miklós előzetesen arról is beszélt, hogy a bicikliző alak több mozgásfázisát ábrázoló szobor szinte légies jelenség lesz, ami a körforgalom ívét követi majd, nem eltakarva a teret, hanem inkább beleépülve abba. A több ezer elemből összeálló alkotás természetesen színeiben is illeszkedik majd Kolorcity hangulatához, amelyet korábbi munkái kapcsán a művész már jól ismer.

„Ez lesz a negyedik köztéri szobrom Kazincbarcikán. Az első az unikornis volt, és örömmel tölt el, hogy így beleolvadt a város vérkeringésébe. Nagyon sokan emlegetik országszerte, és jó megélni, hogy az emberek nem mennek el csak úgy mellette, hanem hatást gyakorol rájuk az alkotás” – idézte fel a várossal való első együttműködését a művész. 


  


Mint mondta, a mai vizuális kultúrában egyre nehezebb megszólítani a különböző generációkat, ezért nagyon örült, hogy az unikornist követően a kínai sárkány és az oroszlán is sikert aratott a városlakók, valamint az idelátogatók körében. 

Szőke Gábor Miklós ezekben a hetekben-hónapokban minden alkotói energiáját arra fordítja, hogy a bicikliversenyző szobra még a Tour de Hongrie kezdetét megelőzően átadásra kerüljön — mind a városlakók, mind a körforgalmon áthaladó autósok nagy örömére.  



 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk