https://kolorline.hu/Képekkel ír történetet – Szathmáry-Király Ádám fotóművész tárlata

Képekkel ír történetet – Szathmáry-Király Ádám fotóművész tárlata

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az elmúlt 55 év alkotásaiból válogat Szathmáry-Király Ádám EFIAP/gold díjas fotóművész Visszatekintő című kiállítása. A művész több mint 100 fotóját, hagyományos és digitális technikával készült képeit a Mezey István Művészeti Központban láthatja a közönség. A tárlat egyben része annak a programsorozatnak is, amely Kazincbarcika 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Portrék, zsánerképek és többek között aktok kaptak helyet Szathmáry-Király Ádám kiállításán, akit a Nemzetközi Fotóművész Szövetség is elismert, megkapta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének életműdíját, Pro Urbe Kazincbarcika-díjjal is kitüntették, emellett pedig Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat is kapott.

„Összefoglalóan azt mondhatjuk — ami a címe is a kiállításnak —, hogy ez egy visszatekintő. Itt az 1970-es évek elejétől láthatnak válogatást a képeimből” – hangsúlyozta Szathmáry-Király Ádám, aki hozzátette, ötször ennyi képből válogatta ki a tárlat anyagát.A megnyitón a szintén Pro Urbe Kazincbarcika-díjas Untenerné Márton Ágnes méltatta az alkotót. A Polgármesteri Hivatal nyugalmazott osztályvezetője úgy fogalmazott: „A kiállított képek jól tükrözik művészi fejlődését, nevezetesen hogyan jutott el az eseményfotóktól a díjnyertes művészi fotókig.” Untenerné Márton Ágnes megnyitóbeszédében személyes hangot ütött meg, hiszen mintegy 50 éves ismeretség és több mint másfél évtizedes közös munkahely köti össze életútjuk közös állomásait.

„A kiállítás címe Visszatekintő, melynek alcíme lehetne: A Diapresstől az EFIAP/goldig, vagy a Pajtás fényképezőgéptől a 16 megapixelig — mondta Untenerné Márton Ágnes. — Szathmáry-Király Ádám közösségben, a közösségért szeret dolgozni, nem véletlen, hogy három művészeti csoportot vezet, intézi ügyes-bajos dolgaikat. Fáradhatatlanul szervezi az alkotótáborokat, ahol inspirálódhatnak, ugyanakkor mindenki teljes alkotói szabadságban valósíthatja meg elképzeléseit.”A kiállítóteremben több mint 100 alkotás kapott helyet: digitális és hagyományos technikával készült képek sorakoznak a falakon, izgalmas áttekintést adva az elmúlt 55 év színes világából.

„Ádám évtizedek óta meghatározó része a kazincbarcikai kultúra ezen részének, jelesül a fotózásnak — hangsúlyozta Pétervári György, kazincbarcikai önkormányzati képviselő. — A Kamera Fotókörön keresztül évtizedek óta ragyogó munkát végez, nemcsak ő, hanem tanítványai is, azok is, akik együtt dolgoztak vele” — tette hozzá.

Szathmáry-Király Ádám portréiban is megragadja azt az ihletett pillanatot, amelyből nemcsak történetek rajzolódnak ki, hanem maga az ember is. Ezt a tudást igyekezett átadni tanítványainak is. „Más látásmódban mutatta meg a természetet, az embereket. Nekem leginkább az emberek fotózása tetszett, nekem az volt a kedvencem” — emelte ki egyik tanítványa, André-Szűcs Ágnes.

A Visszatekintő tárlat május 9-éig látható a Mezey István Művészeti Központban.  

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk