https://kolorline.hu/Képekkel ír történetet – Szathmáry-Király Ádám fotóművész tárlata

Képekkel ír történetet – Szathmáry-Király Ádám fotóművész tárlata

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az elmúlt 55 év alkotásaiból válogat Szathmáry-Király Ádám EFIAP/gold díjas fotóművész Visszatekintő című kiállítása. A művész több mint 100 fotóját, hagyományos és digitális technikával készült képeit a Mezey István Művészeti Központban láthatja a közönség. A tárlat egyben része annak a programsorozatnak is, amely Kazincbarcika 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Portrék, zsánerképek és többek között aktok kaptak helyet Szathmáry-Király Ádám kiállításán, akit a Nemzetközi Fotóművész Szövetség is elismert, megkapta a Magyar Fotóművészek Világszövetségének életműdíját, Pro Urbe Kazincbarcika-díjjal is kitüntették, emellett pedig Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat is kapott.

„Összefoglalóan azt mondhatjuk — ami a címe is a kiállításnak —, hogy ez egy visszatekintő. Itt az 1970-es évek elejétől láthatnak válogatást a képeimből” – hangsúlyozta Szathmáry-Király Ádám, aki hozzátette, ötször ennyi képből válogatta ki a tárlat anyagát.



A megnyitón a szintén Pro Urbe Kazincbarcika-díjas Untenerné Márton Ágnes méltatta az alkotót. A Polgármesteri Hivatal nyugalmazott osztályvezetője úgy fogalmazott: „A kiállított képek jól tükrözik művészi fejlődését, nevezetesen hogyan jutott el az eseményfotóktól a díjnyertes művészi fotókig.” Untenerné Márton Ágnes megnyitóbeszédében személyes hangot ütött meg, hiszen mintegy 50 éves ismeretség és több mint másfél évtizedes közös munkahely köti össze életútjuk közös állomásait.

„A kiállítás címe Visszatekintő, melynek alcíme lehetne: A Diapresstől az EFIAP/goldig, vagy a Pajtás fényképezőgéptől a 16 megapixelig — mondta Untenerné Márton Ágnes. — Szathmáry-Király Ádám közösségben, a közösségért szeret dolgozni, nem véletlen, hogy három művészeti csoportot vezet, intézi ügyes-bajos dolgaikat. Fáradhatatlanul szervezi az alkotótáborokat, ahol inspirálódhatnak, ugyanakkor mindenki teljes alkotói szabadságban valósíthatja meg elképzeléseit.”



A kiállítóteremben több mint 100 alkotás kapott helyet: digitális és hagyományos technikával készült képek sorakoznak a falakon, izgalmas áttekintést adva az elmúlt 55 év színes világából.

„Ádám évtizedek óta meghatározó része a kazincbarcikai kultúra ezen részének, jelesül a fotózásnak — hangsúlyozta Pétervári György, kazincbarcikai önkormányzati képviselő. — A Kamera Fotókörön keresztül évtizedek óta ragyogó munkát végez, nemcsak ő, hanem tanítványai is, azok is, akik együtt dolgoztak vele” — tette hozzá.

Szathmáry-Király Ádám portréiban is megragadja azt az ihletett pillanatot, amelyből nemcsak történetek rajzolódnak ki, hanem maga az ember is. Ezt a tudást igyekezett átadni tanítványainak is. „Más látásmódban mutatta meg a természetet, az embereket. Nekem leginkább az emberek fotózása tetszett, nekem az volt a kedvencem” — emelte ki egyik tanítványa, André-Szűcs Ágnes.

A Visszatekintő tárlat május 9-éig látható a Mezey István Művészeti Központban. 



 

További híreink

Kitüntetések Kazincbarcikán a rendőrség napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 30. 07:11

Az április 24-i rendőrség napja alkalmából a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon elismerő okleveleket adott át Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere Barnóczki Rolandnak és Andó Lászlónak. Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közbiztonságáért díjban részesült a miskolci Vármegyeházán tartott közgyűlésen Juhász József Zoltán rendőr alezredes.

Föld napja a kazincbarcikai ovikban a játékos környezettudatosság szellemében

Dátum: 2024. ápr 29. 19:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák környezet munkaközössége újra játékos, környezettudatosságot megalapozó programra hívta a Föld napján városunk óvodásait. Az esemény során a gyerekek játékos állomásokon keresztül tanulhattak a hulladékszelektálásról, a növények és az állatok védelméről, illetve arról, hogy a környezettudatos magatartás nemcsak egy napra szól, hanem egy egész évre, életre.

Új, modern buszmegállókkal és mutatós hulladékgyűjtőkkel szépül tovább Kazincbarcika

Dátum: 2024. ápr 29. 17:00

Kolorcity jól mutató és tiszta városi környezetét legújabban 19 modern buszmegálló és új hulladékgyűjtő edényzetek csinosítják tovább. Az önkormányzat a lakosság igényeinek figyelembevételével törekszik a városon belüli életminőség javítására.

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk