https://kolorline.hu/Virágbörze Kazincbarcikán

Virágbörze Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

Virágbörzére gyülekeztek Kolorcity lakói április 20-án, szombaton, az Ambrózia Étterem és Panzió parkolójában. A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület által meghirdetett program a kisgyerekektől az idősekig rengeteg embert vonzott. 

A cél — a növények és a kertészkedés népszerűsítésén túl — nem volt más, mint lehetőséget biztosítani a virágrajongóknak az egymásközti csereberére. Pelyhéné Koós Henrietta, az egyesület elnökének elmondása szerint ez maximálisan megvalósult: a börzére vitt mintegy 2000 tő növény közül valamennyi gazdára talált. 

„Ez azt jelenti, hogy ezeket a növényeket elültetik Kazincbarcikán — mondta Pelyhéné Koós Henrietta. — A virágbörzénkkel így nemcsak a tagoknak és a lakosságnak szereztünk örömet, de ahhoz is hozzájárultunk, hogy térítésmentesen szépüljön, virágosodjon a város.

Tea, pogácsa és virágok 

A börze sikerét a gyönyörű virágokon túl a figyelmesség is növelte, hiszen a szervezők teával, kávéval, pogácsával kínálták a megjelenteket. Sokat jelentett a siker szempontjából, hogy anyagi befektetés nélkül, csere útján juthatott mindenki gumókhoz, magvakhoz, egynyári vagy évelő növényekhez, hogy aztán kertjét, erkélyét vagy udvarát díszítse vele. A városszépítő egyesület elnöke szerint kifejezetten azt célozták meg, hogy a program ne igényeljen a látogatók részéről anyagi befektetést. 

Akik az ültetés kapcsán segítségre szorultak, azoknak két egyesületi tag, a putnoki Gömör Faiskola kertészmérnöke, Jankó Lajos, és a kazincbarcikai Gavallér Virág vezetője, Sárossy Sándor segített szakmai tanácsokkal.



Pályázati pénz is segítette a rendezvényt

A tagok és a látogatók a csereberén túl meglepetésben is részesültek. Az egyesület ugyanis sikerrel pályázott a Kazincbarcika Város Önkormányzata által, a helyi civil szervezetek számára nyújtott támogatásra, így a kapott forrásból 560 tő jegecskével ajándékozták meg a virágbörze résztvevőit.

Előadás a vegyszermentes kertészkedésről

A délelőtti börzét követően a virág- és kertrajongók egy másik meghatározó élményben is részesülhettek. A városszépítő egyesület, valamint a társszervezőként segítséget nyújtó Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület meghívására ugyanis Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök, egyúttal népszerű „kertészblogger” tartott a Mezey István Művészeti Központban egy szemléletformáló kertészeti előadást.

A nagyjából 140 fős közönség itt a talajjavítás, a talajélet-javítás, a mulcsozás és a komposztálás rejtelmeibe nyerhetett betekintést, valamint fontos tippeket kaptak a jelenlévők a kertek vegyszermentes, organikus fenntartásához. 

Szomorú Miklós Kolorcity rabja lett 

Az előadás olyan jól sikerült, hogy nemcsak a kertészmérnök bűvölte el a várost, de a város is elbűvölte az előadót, aki saját közösségi oldalán a következőket osztotta Kazincbarcikáról: „A város közterületei gyönyörűek. Szépen ápoltak. Sok-sok virág, cserjecsoportok. Nagy öröm ilyen szépségeket látni.” 

Amint azt Pehelyné Koós Henrietta a Kolorline-nak elárulta: a népszerű kertész külön workshopot ajánlott fel a városszépítő egyesület tagjainak, amivel a jövőben élni fognak. Addig pedig várják a lakosság által felajánlott 1% adót, hogy továbbra is a szombatihoz hasonló, hasznos rendezvényekkel rukkolhassanak elő. 

Az egyesület legközelebbi virágbörzéje ősszel várható – akkor az idén elnyert önkormányzati pályázati pénzből árvácskákkal ajándékozzák majd meg a résztvevőket.



 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk