https://kolorline.hu/Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az utolsó simítások zajlanak napok óta Szőke Gábor Miklós csepeli stúdiójában. Egy teljes csapat dolgozik azon, hogy tökéletes megjelenése legyen a hatalmas kerékpárversenyző szobrának. Az alkotás hétfőn korán reggel útra kel, hogy végleges helyére kerüljön Kolorcityben.

A monumentális művet a Tour de Hongrie kerékpárverseny ihlette, amelynek május 9-én és 10-én befutó- és rajtállomása lesz városunk. Vagyis mire a TDH Kazincbarcikára ér, már a helyén lesz az alkotás. 

A szobor beemelése május 6-án (hétfőn) 11:00 óra után kezdődik, és mérete miatt várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe, akár a késő délutáni órákig is eltarthat. Emiatt a 26-os főút Attila úti körforgalmában a munkálatok fennakadást okozhatnak a közlekedésben. 



A 8 méter hosszú és 4 méter magas alkotás egy kerékpárversenyző egyetlen momentumát ábrázolja, mintegy elsuhanó pillanatként. És ezt erősíti majd a szobor környezete is. Molnár Péter, Kazincbarcika főkertésze olyan virágos környezetet álmodott hozzá, ami látványában visszaadja majd egy ilyen megmérettetés hangulatát, játszva a virágok színével és formájával, valamint méretével.

Szőke Gábor Miklóst a csepeli stúdiójában értük utol. A szobrászművész arról mesélt, hogy az elmúlt 2 hónapban feszített ütemben haladtak a munkákkal, és a végéhez közeledve a számok is véglegessé váltak. 

„Több mint 16 ezer zártszelvény alkotja a szobrot, az elsőre tervezett 8-10 ezerrel szemben. Ez hatalmas munkát jelentett, főleg annak fényében, hogy ahogyan haladtunk a munkálatokkal, néhány helyen még további részleteket kibontottam. Ezek a pluszok olyan lehetőségeket rejtettek magukban, amiket nem akartam kihagyni” — mesélte a művész.



Az elmúlt napokban a szobor színezése zajlott, a versenyző felső része például egy nagyon különleges színt kapott: a rubin több árnyalatát. Szőke Gábor Miklóstól megtudtuk, hogy a festés technológiája olyan, hogy a végső szín a különböző lakkrétegek felvitelével válik láthatóvá. Az alkotásnak van olyan része is, amelyre több mint 9 réteg került. A művész a színek mélységével és tónusával játszott annak érdekében, hogy a néző érzékelje a mozgást, ha a szoborra tekint.

Szőke Gábor Miklós abban bízik, hogy az unikornis, az oroszlán és a sárkány után néhány héten belül a kerékpárversenyzőt is befogadják a városlakók, és Kazincbarcika részévé válik.





 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk