https://kolorline.hu/Megkezdődött az érettségi!

Megkezdődött az érettségi!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával indult az idei érettségi időszaka. Kazincbarcikán az Irinyi, a Szalézi, és a Surányi diákjai adtak számot tudásukról.

Május 6-án, hétfőn országszerte megkezdődött az érettségi. A végzős középiskolai diákok az első napon irodalomból és nyelvtanból vizsgáztak, a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján megújult érettségi rendszer szerint.

Kazincbarcikán három középiskola diákjai izgultak a magyar írásbeli feladatai felett. A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban 120, az Irinyi János Református Oktatási Központban 31, az Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban pedig 43 tanuló állt a vizsgával járó kihívások elé. 

Az 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint összeállított középszintű magyarérettségi első feladatlapjának feladatai között az Eduline.hu forrásai szerint szövegértés, grammatika és irodalmi teszt egyaránt szerepelt, de az Antigonéval, illetve Ady Endre költészetével kapcsolatos tudására is szüksége volt a diákoknak. A szövegértési feladatokkal 40 pontot, az irodalmi teszttel 20 pontot szerezhettek. 

A második feladatlap megoldása során választhattak a középszintűt megcélzó nebulók, hogy Karinthy Frigyes: Az olasz fagylaltos novelláját elemzik, vagy inkább Babits Mihály költészetéről írnak egy témakifejtő esszét.

Az érettségi második részének megoldására egyöntetűen 150 percet kaptak a vizsgázók. A középszinten érettségizők az 500-800 szavas műértelmezéssel vagy a témakifejtő esszével maximum 60 ponthoz juthattak. Az emelt szinten vizsgázók 40+20 pontot érhettek el szövegalkotási feladatokkal, amely során egy 600-800 szavas műértelmező szöveget és egy 250-450 szavas reflektáló szöveget kellett megírniuk.

A diákok nem kis izgalommal indultak neki a vizsgának, sokan azonban elégedetten léptek ki a vizsgát követően iskolájuk tanterméből. Fábián Luca Fruzsina, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium végzőse például határozottan örült, hogy novellaelemzés is szerepelt a megoldandó feladatok között. Mint mondta, nehezebb feladatlapra számított, ezért a jövőre érettségizőknek azt tanácsolja: ha készültek, akkor ne pánikoljanak.

Hasonlóan vélekedett Gál Bernadett, az Irinyi János Református Oktatási Központ tanulója, aki “rosszabbra” számított, azonban végül határozottan könnyűnek érezte a feladatokat. A gyakorlást és a tanulást azonban mindenképp szükségesnek tartja a sikeres vizsgához.  

A kihívásoknak még nincs vége. Ma, május 7-én matematika írásbelivel, szerdán történelem, csütörtökön pedig az idegen nyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi időszak. 

További híreink

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk