https://kolorline.hu/Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

Dr. Makkai Orsolya Kazincbarcika alpolgármestere úgy gondolja, hogy sokan boldogok a városban attól, hogy ilyen gyönyörű szép remekmű érkezett Kazincbarcika egyik határába, a 26. főút Attila úti körforgalmába.

„Kolorcity második legnagyobb körforgalmába egy nagyon impozáns, igazi formabontó alkotás érkezett meg – üdvözölte az új szobrot dr. Makkai Orsolya. – A Tour de Hongrie-t amúgy is imádják a kazincbarcikaiak, hiszen a magyar kerékpáros körverseny a keleti országrészt érintve már egy évtizede mindig visszalátogat hozzánk. Kétévente itt vannak a világ legjobb kerékpárversenyzői. Ennek mérföldköve az új szobor behelyezése." 



 

A Tour de Hongrie több évtizedes emléke az utókor számára is

Az alpolgármester úgy véli, hogy a rozsdamentes acélból készült szobor hosszú évtizedeken keresztül tiszteleg majd az utókor számára a Tour de Hongrie helyi sportversenysorozata emlékeként, persze a jelenkor városlakói és erre közlekedői élvezhetik elsőként a friss látványcsemegét. A szobor beemelésénél jelenlévő kíváncsiskodók is egytől egyig úgy érzik: méltó helyre került a szélsebes kerékpárost egyedien megtestesítő installáció a Tour de Hongrie versenyvonalán. 

„Putnokról jöttem, direkt emiatt. Tudtam, hogy a Tour de Hongrie-ra helyére kerül ez a csodálatos monumentális szobor — mondta a kerékpárnyeregből a ide pedálozó zarándok, Kispál Zoltán. — Alig vártam, hogy ideérkezzenek végre. Bámulatos lesz. Amúgy is szeretem a sportot, a kerékpárt. Imádom ezt, már most tetszik.”

A putnoki látogató forródróton küldte a fényképeit a családjának, akik szintén várják, hogy élőben nézhessék meg a szobrot. Kinn lesznek a Tour de Hongrie versenyen is, amelynek sorozatos helyi megrendezése kapcsán a közeli település polgára szintén gratulált Kazincbarcikának.



 

Egy mozgást megformáló statikus szobor 

Hauer Berta projektvezető elárulta, hogy a Tour de Hongrie szobor kevesebb mint fél éven át, megfeszített tempóban készült a versenyre, több mint 16.000 darab rozsdamentes acél zártszelvényből.

„Hiába áll a szobor, olyan, mintha folyamatos mozgásban lenne — mesélte ki a projektvezető. — Izgalmas volt ezen dolgozni. Gábor keze alatt húsz ember munkálkodott éjjel-nappal, télen-nyáron, esőben és napsütésben.”

Szőke Gábor Miklós úgy gondolja, hogy a múlt év szeptemberében, a helyszíni szemlén megszületett elképzelését sikerült megvalósítania. Többször körbejárta a körforgalmat és a környékét, mielőtt megtervezte legújabb művét.

„Elég sok szemszögből esik rálátás erre a területre. Ezért egy olyan szobrot akartam ide megvalósítani, amely minden irányból működik és mást mutat — avatott be bennünket szempontjaiba a szobrászművész. — Az egyik szemszögből a táj a háttere, a másikból a város.” 

Azt is hozzátette az alkotó, hogy egy suhanást kívánt ábrázolni, mintha egy hosszú exponálású fényképet látnánk. Szőke Gábor Miklós a kerékpározás folyamatát testesíti meg a szobrával, nem annak egy pillanatát. Tudatos tervezés eredménye, hogy a többi hasonló Kolorcity dísszel ellentétben ezt a művet a körforgalom szélére, és nem közepére helyezték. A művész szerint sokat hozzátesz a biciklis dinamikájához az, hogy úgy hat, mintha ezt az ívet ő is bevenné, mintha ő is része lenne az itteni vérkeringésnek.



 

További híreink

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk