https://kolorline.hu/A zöldből a Kékesbe: Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza

A zöldből a Kékesbe: Kazincbarcikáról rajtolt a Tour de Hongrie 3. szakasza

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2024-es Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárfutam öt napjából ismét kettőn lehetett dicső versenyhelyszín városunk. A leghosszabb, 180 kilométeres harmadik táv a kazincbarcikai Fő téren kezdődött. A büszkén zöld városunkból kiszaladó utak egyik legszebbikén, szintén dús zöldön át haladtak a szívós versenyzők egészen a Kékestetőig.

A nagyvilági Tour de Hongrie harmadik napján, május 10-én, Kazincbarcika polgármestere, Szitka Péter lendítette meg a rajtzászlót az ország-világ kiváló bicikliversenyzőinek. Ahogy az élő közvetítésben is elhangzott, a rájuk váró szakaszban egy valami nincs: sík terep. Szinte végig lejt vagy emelkedik a városhatárunk után Tardonával folytatódó és a Kékestetőben végződő 2700 méternyi szintemelkedésű etap.




Kivételesen izgalmas menet startolt Kolorcityben

Éppen miután Kazincbarcika indulási helyszínként megvillantotta bájait, például az unikornis szobrot vagy a Szent Család-templomot és féktelen belvárosi zöldjét, a riporterek máris izgalmas versenyt ígértek, nem csupán a kezdeti szökevények behozhatatlan rajtját. A közvetítők szerint a visszatérők kívülről ismerik már ezt a legendás kört, amelyen a magyaroknak még nagyobb helyismereti előnye lehet. Bár a velünk induló emelkedős szakasz különösen kemény kihívás, mégsem ez fogja eldönteni a Tour de Hongrie vetélytársak sorsát, hanem az ötödik napi pécsi zárás.

Méltóságos létszámú közönség üdvrivalgása engedte át a városhatáron a nálunk még csak lassú rajtot vevő csapatot. Impozáns mozgó, emberi Kolorcity dekoráció is övezte az utat, a szurkolók pedig rekordra törő felállított kerékpárral tisztelegtek.



Kazincbarcika egy gyönyörű versenyvonalra felfűzve

A start után átadtuk a mezőnyt a Bükk káprázatos vidékének, amerre a kéktúrázók is örömmel haladnak. Ha a Bükki Nemzeti Park minden nevezetességét a versenyzők konkrétan nem is, de a riporterszavak érintették. Kis időre az útmenti lovak is elkezdtek párhuzamosan szaladni a biciklis rajjal, sőt átmenetileg még egy lipicai négyesfogat is felvette a versenyt a kétkerekűekkel.

Ahogy magasabbra tört a tömeg, a szurkolás hangulata sem éppen laposodott, pláne nem lazult a futam feszessége. Az utolsó 15 kilométeren kicsit az eső is beszállt a versenybe. Az idilli környezet utolsó kilométerei voltak a legkeményebbek a küzdők számára, ahogy a még nem legvégső hajrában is 30 km/óra tempóval vették be felfelé az 5-6%-os emelkedést.

A harmadik napot végül a belga Thibau Nish nyerte. A magyarok közül legjobbként pedig Dina Márton ért célba. A május 10-i teljes eredménylista ITT olvasható, a verseny 3. szakaszának hírösszefoglalója pedig ITT érhető el.




A Tour de Hongrie nem áll meg

Nem avathatja magát győztesnek, még a mai első sem, hiszen két nap még hátra van az összesítéshez. Kazincbarcika viszont biztos nyert azzal, hogy újra csatlakozhatott ehhez a nagyszerű, nemzeteket összekötő megmozduláshoz, és hogy nyitóállomása lehet egy ilyen kivételesen szép és látnivalókban gazdag irányvonalnak, amelyre büszke lehet a vendégversenyzők előtt Magyarország. 




Külön megmérettetés a verseny napján, kazincbarcikai rekordkísérletek

A második napon a drukkerek is versenyzőkké váltak Kolorcity szurkolói porondján. Városunk célul tűzte ki, hogy a kivonuló intézmények tanulói és a városlakók megkísérlik megdönteni a legtöbb egyidőben megemelt kerékpárok rekordját, egyúttal az egyidőben történő városi kerékpározás csúcsát, két- és háromkerekű kerékpárral, sporteszközzel rendelkezők segítségével. A Tour de Hongrie mezőnyt követő/kísérő kerékpáros felvonulás volt az újabb kísérlet arra, hogy elérjük a legtöbb kisvárosi kerékpározó rekordját a teljes lakosság arányában.

Kovács László városi sporttanácsadó szerint maga az élmény már biztosan csúcs volt: egyszerre látni ilyen sok gyermeket (és csak nem gyermeket) két keréken. A drónfelvételek majd magukért beszélnek. Az eredményösszesítések még csak ezután történnek, de a sporttanácsadó szerint biztosan jelentkezni fognak velük a legleglegek közé.



 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk