https://kolorline.hu/Rapid szoboravató a körforgalomban

Rapid szoboravató a körforgalomban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gyors, de annál látványosabb avatója volt Szőke Gábor Miklós szobrászművész legújabb alkotásának Kazincbarcikán. A Tour de Hongrie kerékpáros szobor az Attila úti körforgalomban suhan, és a verseny 3. szakaszának rajtja előtt adták át hivatalosan.

Egy tökéletesen megkoreografált show-műsor kerekedett Kolorcity legújabb szobrának átadóján. A rapid programra eljött Szőke Gábor Miklós szobrászművész is, akinek ez a negyedik munkája városunkban. Az unikornis, a sárkány és az oroszlán után most a Tour de Hongrie kerékpárverseny ihlette meg, és a 2024-es Magyar Kör 3. napján adták át ünnepélyesen. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, valamint Kazincbarcika városvezetése is.

A résztvevőket Kazincbarcika alpolgármestere köszöntötte. Dr. Makkai Orsolya kiemelte, hogy a Nemzet Sportvárosaként az itt élők régóta rajongói a kerékpáros sportágnak, így megtiszteltetés, hogy rendszeresen visszatér Kolorcitybe befutó vagy célállomásként, esetleg mindkettőre a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny. 

„A Kolorcity városimázs népszerűsége, ismertsége egyre nagyobb, amelyhez hozzájárul az immár 47 színes házfal, a köztéri alkotások, valamint az olyan nemzetközi rendezvények, mint például a Tour de Hongrie” — fogalmazott dr. Makkai Orsolya. 



Az alpolgármester hozzátette: a város szimbólumaivá váltak Szőke Gábor Miklós alkotásai, amelyek a művész zsenialitását és kreativitását testesítik meg. A legújabb, a Tour de Hongrie pedig egy kerékpárversenyzőt megformáló acél szobor, amely vélhetően sok évtizedig állít majd örök emléket a versenynek.

Az ünnepségen Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője megköszönte a városnak a verseny támogatását, hozzátéve, hogy a most átadott szobor jobb helyre nem is kerülhetett volna. 

„Kazincbarcikán először az unikornis szobor volt a kedvencem, aztán az oroszlán, mostantól azonban a kerékpáros lesz a legkedvesebb számomra. Remélem, hogy sokan fogják szeretni, és sokan fogják emiatt is emlegetni Kazincbarcikát a kerékpáros közösségben a világon mindenhol” — mondta Eisenkrammer Károly. 

A Tour de Hongrie főszervezője abban is bízik, hogy sokan látogatnak majd el a következő hónapokban vagy években ide, hogy akár egy fotót, akár egy szelfit készíthessenek a kerékpáros szoborral, ami még tovább viszi majd a város jó hírét. 



Az átadóra örömmel érkezett Szőke Gábor Miklós is. Az alkotónak a világon már mintegy 100 köztéri szobra van, Budapesten és Kazincbarcikán pedig a legtöbb. A művész azt mondta, hogy a mostani hatalmas büszkeség számára azért is, mert nagyon szereti Kolorcityt. 

„Már tavaly július óta más szemmel néztem ezt a körforgalmat, hiszen nagy kihívás volt a szobor helyének a megtalálása. Nem a közepére akartam tenni, mint a másik kettőt. Azt találtam ki, hogy mi lenne, hogyha a körforgalom szélén suhanna el a versenyző, ami egyébként 16 ezer darab zártszelvényből készült el” — ismertette az alkotó. 

A zártszelvények egyébként egyenként és kézzel készültek, ám Szőke Gábor Miklós szerint sikerült elérni azt a dinamizmust és azt a szellemiséget, amit közvetíteni szeretett volna az alkotással.



Klimon István alpolgármester beszédében visszaemlékezett, hogy 2020-ban egy falfestmény készült a Tour de Hongrie tiszteletére a Csokonai utcán, 2022-ben egy kerékpárutat adtak át, idéntől pedig a 8 méter hosszú és 4 méter magas monumentális alkotás állít emléket a versenynek. 

„Az átadó ceremónia élő és interaktív elkövetkező pillanatai is a suhanást testesítik majd meg, a Tompa és a Kazinczy diákjainak, valamint pedagógusainak köszönhetően. Mellettük köszönettel tartozunk még a Barcika Park Nonprofit Kft.-nek is a kertészeti kivitelezésért, hiszen Szőke Gábor Miklós új alkotása felülnézetből egy olyan növényúton helyezkedik el, ami egy versenypályát ábrázol” — mondta Klimon István.

Az új szobor egészen pontosan 63 fokos szögben dől be a körforgalomba, de maga a versenyző is hajlik a térben — ez és a suhanást szimbolizáló zártszelvények elhelyezése is úgy ábrázolja a kerékpárost, mintha egy hosszú exponálású fotót néznénk. Az alkotás a 26-os számú főút Attila úti körforgalmában tekinthető meg.

Az interaktív átadó leglátványosabb pillanatát stábunk videofelvételen is megörökítette.

 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk