https://kolorline.hu/Rapid szoboravató a körforgalomban

Rapid szoboravató a körforgalomban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gyors, de annál látványosabb avatója volt Szőke Gábor Miklós szobrászművész legújabb alkotásának Kazincbarcikán. A Tour de Hongrie kerékpáros szobor az Attila úti körforgalomban suhan, és a verseny 3. szakaszának rajtja előtt adták át hivatalosan.

Egy tökéletesen megkoreografált show-műsor kerekedett Kolorcity legújabb szobrának átadóján. A rapid programra eljött Szőke Gábor Miklós szobrászművész is, akinek ez a negyedik munkája városunkban. Az unikornis, a sárkány és az oroszlán után most a Tour de Hongrie kerékpárverseny ihlette meg, és a 2024-es Magyar Kör 3. napján adták át ünnepélyesen. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, valamint Kazincbarcika városvezetése is.

A résztvevőket Kazincbarcika alpolgármestere köszöntötte. Dr. Makkai Orsolya kiemelte, hogy a Nemzet Sportvárosaként az itt élők régóta rajongói a kerékpáros sportágnak, így megtiszteltetés, hogy rendszeresen visszatér Kolorcitybe befutó vagy célállomásként, esetleg mindkettőre a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny. 

„A Kolorcity városimázs népszerűsége, ismertsége egyre nagyobb, amelyhez hozzájárul az immár 47 színes házfal, a köztéri alkotások, valamint az olyan nemzetközi rendezvények, mint például a Tour de Hongrie” — fogalmazott dr. Makkai Orsolya. Az alpolgármester hozzátette: a város szimbólumaivá váltak Szőke Gábor Miklós alkotásai, amelyek a művész zsenialitását és kreativitását testesítik meg. A legújabb, a Tour de Hongrie pedig egy kerékpárversenyzőt megformáló acél szobor, amely vélhetően sok évtizedig állít majd örök emléket a versenynek.

Az ünnepségen Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője megköszönte a városnak a verseny támogatását, hozzátéve, hogy a most átadott szobor jobb helyre nem is kerülhetett volna. 

„Kazincbarcikán először az unikornis szobor volt a kedvencem, aztán az oroszlán, mostantól azonban a kerékpáros lesz a legkedvesebb számomra. Remélem, hogy sokan fogják szeretni, és sokan fogják emiatt is emlegetni Kazincbarcikát a kerékpáros közösségben a világon mindenhol” — mondta Eisenkrammer Károly. 

A Tour de Hongrie főszervezője abban is bízik, hogy sokan látogatnak majd el a következő hónapokban vagy években ide, hogy akár egy fotót, akár egy szelfit készíthessenek a kerékpáros szoborral, ami még tovább viszi majd a város jó hírét. Az átadóra örömmel érkezett Szőke Gábor Miklós is. Az alkotónak a világon már mintegy 100 köztéri szobra van, Budapesten és Kazincbarcikán pedig a legtöbb. A művész azt mondta, hogy a mostani hatalmas büszkeség számára azért is, mert nagyon szereti Kolorcityt. 

„Már tavaly július óta más szemmel néztem ezt a körforgalmat, hiszen nagy kihívás volt a szobor helyének a megtalálása. Nem a közepére akartam tenni, mint a másik kettőt. Azt találtam ki, hogy mi lenne, hogyha a körforgalom szélén suhanna el a versenyző, ami egyébként 16 ezer darab zártszelvényből készült el” — ismertette az alkotó. 

A zártszelvények egyébként egyenként és kézzel készültek, ám Szőke Gábor Miklós szerint sikerült elérni azt a dinamizmust és azt a szellemiséget, amit közvetíteni szeretett volna az alkotással.Klimon István alpolgármester beszédében visszaemlékezett, hogy 2020-ban egy falfestmény készült a Tour de Hongrie tiszteletére a Csokonai utcán, 2022-ben egy kerékpárutat adtak át, idéntől pedig a 8 méter hosszú és 4 méter magas monumentális alkotás állít emléket a versenynek. 

„Az átadó ceremónia élő és interaktív elkövetkező pillanatai is a suhanást testesítik majd meg, a Tompa és a Kazinczy diákjainak, valamint pedagógusainak köszönhetően. Mellettük köszönettel tartozunk még a Barcika Park Nonprofit Kft.-nek is a kertészeti kivitelezésért, hiszen Szőke Gábor Miklós új alkotása felülnézetből egy olyan növényúton helyezkedik el, ami egy versenypályát ábrázol” — mondta Klimon István.

Az új szobor egészen pontosan 63 fokos szögben dől be a körforgalomba, de maga a versenyző is hajlik a térben — ez és a suhanást szimbolizáló zártszelvények elhelyezése is úgy ábrázolja a kerékpárost, mintha egy hosszú exponálású fotót néznénk. Az alkotás a 26-os számú főút Attila úti körforgalmában tekinthető meg.

Az interaktív átadó leglátványosabb pillanatát stábunk videofelvételen is megörökítette.

 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán 


Dátum: 2024. máj 25. 18:05

Kazincbarcikán 2024. május 28-án (kedden) szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezést napnyugta után végzik a szakemberek. A tartaléknapok május 29-30-ra vannak ütemezve.

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Dátum: 2024. máj 25. 09:00

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

A legvégéhez közelít a Derkovits tér környékének megújítása

Dátum: 2024. máj 24. 20:20

A “Belterületi utak megújítása” projekt keretében a forgalmilag jelentős Derkovits Gyula tér és környezete is teljesen új aszfaltburkolatot kapott a terület lakosságának és sofőrjeinek örömére. A munkálatok során egy közműhibát is sikerült diagnosztizálni és ideális időben javítani. Már alig van hátra a feladatokból a komplett befejezésig.

GYORSHÍR - nem maradnak el a KolorPlatz-avató mai programjai

Dátum: 2024. máj 24. 14:24

Bár érkezik egy nagy eső, de elhagyja térségünket, így a KolorPlatz-avató mai programjai várhatóan nem maradnak el, maximum csúszásra lehet benne számítani.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk