https://kolorline.hu/Születés hete Kazincbarcikán

Születés hete Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Idén először rendeztek Születés hete programsorozatot Kazincbarcikán, az egri Méhvirág Központ és Anyamenedék közreműködésével. A Születés hetének két napján a tematika párhuzamosan szólt várandósoknak, gyakorló kismamáknak, illetve kisebb és nagyobb családoknak. Több helyszín sok programja informált például a várandóságról, a test átalakulásáról, a babagondozásról, a szoptatásról, a kórház működéséről, illetve arról, hogy mire számíthatnak majd a nagy napon a szülészeti osztályon az édesanyák.

A Születés hetének küldetése

Rozgics-Kiss Anita, a Méhvirág Központ és Anyamenedék igazgatója rámutatott céljukra, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák az érintetteket a téma számos vetületéről, kiemelten a szülés körüli választási lehetőségekről, valamint a különböző gyermeknevelési és szoptatási módszerekről. Az interaktív oktatások mellett, mint a ringató vagy a mama-baba foglalkozás, szó esett olyan kényelmetlen, de fontos témákról is, mint a szétnyílt hasizom vagy a cikluskövetés.

„Nagyon sok korszerű információ csak napjainkban lát napvilágot — kezdett összefoglalójába Rozgics-Kiss Anita. — Sokszor úgy érezzük, hogy az édesanyák nem is tudják, hogy hányféle lehetőségük van a szülés körül vagy arra készülve. Azt sem, hogy hova fordulhatnak, ha problémájuk akad az anyatejes táplálással. Célunk összefogni azokat az embereket is, akik mind a szülés előtt, mind a kisgyermekes időszakban segítséget nyújthatnak. Központunk sokféle szakembere támogathatja azokat az édesanyákat is, akiknek otthona 20 percnél távolabb esik a kórházak szülészeténél.”



Az igazgatónő szerint a mai kismamák a saját édesanyjai tapasztalatokon túl már másféle rendszerekben is gondolkodhatnak, de nehéz közülük választani. Anita ehhez tartja fontosnak a minél szélesebb körből szerzett információkat. Úgy véli: ezek között az anyáknak nem a szomszédasszonyra vagy a „homokozói barátnőkre”, hanem a szívükre hallgatva jobb olyan döntést hozni, amelyért majd akkor is tudják vállalni a felelősséget, ha gyermekük nagyobb lesz.

A család- és gyermekbarát Kazincbarcika összhangban a Születés hetével

Dr. Makkai Orsolya, Kazincbarcika alpolgármestere nyitotta meg az Születés hetének eseménysorát. Ő maga is egy hároméves gyermek édesanyja, és frissen átérzi a szülést megelőző vagy követő mindennapokat. 

„Kazincbarcika családbarát koncepciója több évtizedes, és ez így marad a jövőben is — jelentette ki az alpolgármester. — Aki messziről érkezik Kazincbarcikára, például ezekre a napokra, az láthatja a hatalmas játszótereket és a szép színes óvodáinkat, később akár a Gyermekek Háza-Kézművesházat. Ezekre és a családokra épített programokra, szociális és intézményi hálóra nagyon igyekszünk odafigyelni.”



Dr. Makkai Orsolya is úgy gondolja, hogy sokszor adódik egy anyuka vagy egy család életében kényelmetlen téma, amelyet viszont egy ilyen programon szakértőkkel, intimebb környezetben, kényelmesebben át lehet beszélni.

„Ha nincs lehetőség a családtól segítséget kérni, akkor Kazincbarcikán elérhető egy szociális háló, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ jóvoltából. Ennek például a családsegítő csoportja sokban támogathatja az egyedülálló kismamákat, akár a gyereküket ketten nevelőket abban, hogy hogyan állhatnak fel az első idők nehézségeiből, és hogyan tudnak egyre boldogabb perceket élvezni a gyerkőceikkel” — hívta fel a figyelmet a városvezető.

Dr. Makkai Orsolya szerint nagy megtiszteltetés, hogy Kazincbarcika helyszínt adhatott a Születés hete új eseményeinek, és nagyon örül, hogy a Méhvirág Központ bevonásával a város — hagyományt teremtve — a következő években is része lehet ennek a kezdeményezésnek. 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk