https://kolorline.hu/Születés hete Kazincbarcikán

Születés hete Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Idén először rendeztek Születés hete programsorozatot Kazincbarcikán, az egri Méhvirág Központ és Anyamenedék közreműködésével. A Születés hetének két napján a tematika párhuzamosan szólt várandósoknak, gyakorló kismamáknak, illetve kisebb és nagyobb családoknak. Több helyszín sok programja informált például a várandóságról, a test átalakulásáról, a babagondozásról, a szoptatásról, a kórház működéséről, illetve arról, hogy mire számíthatnak majd a nagy napon a szülészeti osztályon az édesanyák.

A Születés hetének küldetése

Rozgics-Kiss Anita, a Méhvirág Központ és Anyamenedék igazgatója rámutatott céljukra, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák az érintetteket a téma számos vetületéről, kiemelten a szülés körüli választási lehetőségekről, valamint a különböző gyermeknevelési és szoptatási módszerekről. Az interaktív oktatások mellett, mint a ringató vagy a mama-baba foglalkozás, szó esett olyan kényelmetlen, de fontos témákról is, mint a szétnyílt hasizom vagy a cikluskövetés.

„Nagyon sok korszerű információ csak napjainkban lát napvilágot — kezdett összefoglalójába Rozgics-Kiss Anita. — Sokszor úgy érezzük, hogy az édesanyák nem is tudják, hogy hányféle lehetőségük van a szülés körül vagy arra készülve. Azt sem, hogy hova fordulhatnak, ha problémájuk akad az anyatejes táplálással. Célunk összefogni azokat az embereket is, akik mind a szülés előtt, mind a kisgyermekes időszakban segítséget nyújthatnak. Központunk sokféle szakembere támogathatja azokat az édesanyákat is, akiknek otthona 20 percnél távolabb esik a kórházak szülészeténél.”Az igazgatónő szerint a mai kismamák a saját édesanyjai tapasztalatokon túl már másféle rendszerekben is gondolkodhatnak, de nehéz közülük választani. Anita ehhez tartja fontosnak a minél szélesebb körből szerzett információkat. Úgy véli: ezek között az anyáknak nem a szomszédasszonyra vagy a „homokozói barátnőkre”, hanem a szívükre hallgatva jobb olyan döntést hozni, amelyért majd akkor is tudják vállalni a felelősséget, ha gyermekük nagyobb lesz.

A család- és gyermekbarát Kazincbarcika összhangban a Születés hetével

Dr. Makkai Orsolya, Kazincbarcika alpolgármestere nyitotta meg az Születés hetének eseménysorát. Ő maga is egy hároméves gyermek édesanyja, és frissen átérzi a szülést megelőző vagy követő mindennapokat. 

„Kazincbarcika családbarát koncepciója több évtizedes, és ez így marad a jövőben is — jelentette ki az alpolgármester. — Aki messziről érkezik Kazincbarcikára, például ezekre a napokra, az láthatja a hatalmas játszótereket és a szép színes óvodáinkat, később akár a Gyermekek Háza-Kézművesházat. Ezekre és a családokra épített programokra, szociális és intézményi hálóra nagyon igyekszünk odafigyelni.”Dr. Makkai Orsolya is úgy gondolja, hogy sokszor adódik egy anyuka vagy egy család életében kényelmetlen téma, amelyet viszont egy ilyen programon szakértőkkel, intimebb környezetben, kényelmesebben át lehet beszélni.

„Ha nincs lehetőség a családtól segítséget kérni, akkor Kazincbarcikán elérhető egy szociális háló, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ jóvoltából. Ennek például a családsegítő csoportja sokban támogathatja az egyedülálló kismamákat, akár a gyereküket ketten nevelőket abban, hogy hogyan állhatnak fel az első idők nehézségeiből, és hogyan tudnak egyre boldogabb perceket élvezni a gyerkőceikkel” — hívta fel a figyelmet a városvezető.

Dr. Makkai Orsolya szerint nagy megtiszteltetés, hogy Kazincbarcika helyszínt adhatott a Születés hete új eseményeinek, és nagyon örül, hogy a Méhvirág Központ bevonásával a város — hagyományt teremtve — a következő években is része lehet ennek a kezdeményezésnek. 

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk