https://kolorline.hu/Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

A Mezey István Művészeti Központban június 13-án rendezett klímakonferencián olyan szakértők, vállalkozások képviselői vitatták meg az elért eredményeket és a közeljövő terveit, akik már számos jó gyakorlatot tudnak megosztani egymással. Kazincbarcika kapcsán többek között az öntözővíz környezettudatos felhasználása, a térségre szabott mintaprojektek és a házfalak környezetvédelmi témájú festményei merültek fel.

Színes utcaművészettel a zöld tudatosodásért

„A Life-projektnek köszönhetően hoztunk létre olyan üzeneteket tartalmazó házfalfestményeket, amelyek felhívják a figyelmet a klímaváltozásra, a klímaalkalmazkodásra — foglalta össze Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere, aki többszörösen aktív szereplője volt a rendezvénynek. – Ezeknek a házfalaknak mélyen hordozott üzeneteik vannak. Ha valaki elidőz előttük, könnyen a jelentésük tudatára ébredhet” – mutatott rá Klimon István. 

Az előadásban az alpolgármester áttekintette Kazincbarcika természeti adottságait, környezettudatos beruházásait és többek között az ipari park fejlesztésének lehetőségeit is, amelyben a város elkötelezett partnere a BorsodChem Zrt. A LIFE-CLIMCOOP projekt interaktív rendezvényén a jó gyakorlatokon kívül a szakértők körvonalazták a kockázatokat és az azok nyomán létrejövő megoldásokat is.

Felkészült az emberi intelligencia a már ma is fenyegető helyzetre?

Többek között Szalóczy Zsolt, a CASEE Klímaadaptációs Zrt. szakértője szólalt fel a közönség előtt a „Kockázatok és megoldások a klímaváltozás okozta kihívásokra” című előadásával. Az előadó az emberiség önmagába vetett hitébe tenyerelő elmélettel vezette fel témáját. Eszerint az emberi faj nem bizonyul elég intelligensnek a klímaváltozás aktuális helyzetével szemben, amennyiben az intelligenciát Stephen Hawking nyomában a változáshoz való alkalmazkodás képességeként kezeljük.

„Helyzet van! Nagyon komoly helyzet van – hangsúlyozta Szalóczy Zsolt. – Nem tudom elmondani az összes fontos tényezőt, de négy dologról kifejezetten szeretnék beszélni” – vetítette előre az előadó.

A fontos kérdéskör-kvartett a következő pontokat érintette: 

⇒ Gyorsuló változások a természetben
⇒ Erőforrások kimerülőben
⇒ KihíváSOK(k) – Polikrízis
⇒ A valóság szubjektívvé vált

A négyórás program tudatosan teret adott a jelenlévők ismerkedésének, még az ebédszünetet is hálózatépítő alkalomnak kínálta, majd utána vitaindító panelbeszélgetés indult tapasztalatmegosztási lehetőséggel. Kimondott cél volt a közös cselekvési terv kialakítása és az interaktív kapcsolatépítés.

A projekt az Európai Unió LIFE programja keretében, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

További híreink

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

Kínai delegáció Kazincbarcikán – fókuszban Yantai város

Dátum: 2024. júl 21. 15:48

A város részéről Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere fogadta a kínai delegációt, amelynek kiemelt tagjai voltak Yantai város gazdaságfejlesztési vezetői, szakemberei. A delegáció kíséretében helyet kaptak a BorsodChem vezetői, Kazincbarcika képviseletében pedig önkormányzati képviselők, szakbizottságok és intézmények első emberei képviselték Kolorcityt.

A KolorTV stúdiójában a kolortáborosok

Dátum: 2024. júl 20. 12:13

A tévézés, a vágás és a hangrögzítés kulisszatitkaiba is betekinthettek azok a gyerekek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. által szervezett napközis táborban vettek részt. A diákok hangfelvételeket készíthettek, műsort vezethettek és birtokba vehették a TV stúdiót is. Az egyhetes program során sok izgalmas felfedezés várt rájuk, ebbe illet bele az a péntek délelőtt, amelyben médiaismeretekre is szert tehettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk