https://kolorline.hu/Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

A Mezey István Művészeti Központban június 13-án rendezett klímakonferencián olyan szakértők, vállalkozások képviselői vitatták meg az elért eredményeket és a közeljövő terveit, akik már számos jó gyakorlatot tudnak megosztani egymással. Kazincbarcika kapcsán többek között az öntözővíz környezettudatos felhasználása, a térségre szabott mintaprojektek és a házfalak környezetvédelmi témájú festményei merültek fel.

Színes utcaművészettel a zöld tudatosodásért

„A Life-projektnek köszönhetően hoztunk létre olyan üzeneteket tartalmazó házfalfestményeket, amelyek felhívják a figyelmet a klímaváltozásra, a klímaalkalmazkodásra — foglalta össze Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere, aki többszörösen aktív szereplője volt a rendezvénynek. – Ezeknek a házfalaknak mélyen hordozott üzeneteik vannak. Ha valaki elidőz előttük, könnyen a jelentésük tudatára ébredhet” – mutatott rá Klimon István. 

Az előadásban az alpolgármester áttekintette Kazincbarcika természeti adottságait, környezettudatos beruházásait és többek között az ipari park fejlesztésének lehetőségeit is, amelyben a város elkötelezett partnere a BorsodChem Zrt. A LIFE-CLIMCOOP projekt interaktív rendezvényén a jó gyakorlatokon kívül a szakértők körvonalazták a kockázatokat és az azok nyomán létrejövő megoldásokat is.

Felkészült az emberi intelligencia a már ma is fenyegető helyzetre?

Többek között Szalóczy Zsolt, a CASEE Klímaadaptációs Zrt. szakértője szólalt fel a közönség előtt a „Kockázatok és megoldások a klímaváltozás okozta kihívásokra” című előadásával. Az előadó az emberiség önmagába vetett hitébe tenyerelő elmélettel vezette fel témáját. Eszerint az emberi faj nem bizonyul elég intelligensnek a klímaváltozás aktuális helyzetével szemben, amennyiben az intelligenciát Stephen Hawking nyomában a változáshoz való alkalmazkodás képességeként kezeljük.

„Helyzet van! Nagyon komoly helyzet van – hangsúlyozta Szalóczy Zsolt. – Nem tudom elmondani az összes fontos tényezőt, de négy dologról kifejezetten szeretnék beszélni” – vetítette előre az előadó.

A fontos kérdéskör-kvartett a következő pontokat érintette: 

⇒ Gyorsuló változások a természetben
⇒ Erőforrások kimerülőben
⇒ KihíváSOK(k) – Polikrízis
⇒ A valóság szubjektívvé vált

A négyórás program tudatosan teret adott a jelenlévők ismerkedésének, még az ebédszünetet is hálózatépítő alkalomnak kínálta, majd utána vitaindító panelbeszélgetés indult tapasztalatmegosztási lehetőséggel. Kimondott cél volt a közös cselekvési terv kialakítása és az interaktív kapcsolatépítés.

A projekt az Európai Unió LIFE programja keretében, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

További híreink

KVSE atléták sikeres hétvégéje

Dátum: 2024. okt 21. 19:08

Eredményes hétvégét zártak a KVSE atlétái. A sportolók több versenyen is szerepeltek, és többen dobogós helyezésekkel tértek haza.

Nincs havária! — Külső Védelmi Terv gyakorlat volt Kazincbarcikán

Dátum: 2024. okt 20. 19:48

Egy sérült tartálykocsi miatt veszélyes anyag került a levegőbe Kazincbarcika környékén. Ez egy szimuláció volt a Városházán október 16-án, ahol a szakemberek, a város polgármestere és az ezzel megbízott civilek azt tekintették át, hogy éles helyzetben hogyan kell gyorsan és hatékonyan együttműködni úgy, hogy a lakosságot is pontos információkkal lássák el, miközben a helyzetet is gyorsan kezelik és megoldják.

Pályaválasztási kiállítás — a szakképzés jó választás

Dátum: 2024. okt 20. 14:00

A 7-8. osztályos diákokat várta október 14-én a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola. Az intézmény adott otthont az Ózdi Szakképzési Centrum pályaválasztási kiállításának, ahol a centrum mindegyik oktatási intézménye képviseltette magát.

Útlezárás október 23-án

Dátum: 2024. okt 20. 11:30

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés és koszorúzás miatt útlezárás nehezíti a közlekedést október 23-án (szerdán) 09:00 és 12:00 óra között Kazincbarcikán, az ünnepség helyszínén.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk