https://kolorline.hu/Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

A tanévkezdést három nappal megelőzve, augusztus 30-án, a Fő téren fogadta Kazincbarcika városa — már osztályokba rendezve — az iskolát most kezdő elsősöket. Megtelt a tér a város 7 intézményének érintettjeivel, az ünneplőbe öltözött majd’ 300 elsőssel, a kísérő szülőkkel, nagyszülőkkel, a kisebb-nagyobb érdeklődő testvérekkel, de még a város közkedvelt, címeres élő plüssfigurái, az oroszlán és az unikornis is ott masírozott közöttük. Az „Irány a suli” jelige égisze alatt indult meg a ceremónia, mely úgy hathat a szemlélődőnek, mint egy reciprok ballagás vagy egy szalagavató-előzetes: felvonulás tanító nénikkel, kitűzős avatás.



Szárnyaló és játékos elsősköszöntő 

Kisebb színpadi produkciókat láthattak az összegyűltek, majd ünnepélyes köszöntőket hallhattak, miközben a népes Fő tér sulifesztiválként tetszelgett. Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte az elengedő óvodapedagógusok és a befogadó tanítók nevében a gyermekeket.

„A gólyafiókák meleg fészküket elhagyva nagyon hosszú útra indulnak a messzi Afrikába. Ti is, kedves kis gólyáink így vagytok ezzel, hiszen elballagtatok az óvodából, elköszöntetek az óvó néniktől, és sok-sok tudással, képességgel felruházva kezdhetitek meg az első osztályt, hiszen mindnyájan iskolaérettek vagytok — kezdte beszédét Markovicsné Demeter Edina. — Ti már megköszöntétek az óvó nénik áldozatos munkáját. Most én is szeretném ezt megtenni az általános iskolák nevében. Köszönjük nekik azt a sok-sok odaadást, türelmet, amivel felkészítettek benneteket arra, hogy egy új útra indulhassatok, hogy kinyíljon előttetek a tudás hatalmas birodalma, ahol a számolás és az olvasás tudományával fogtok megismerkedni. Ebben nem lesztek egyedül, hiszen itt vannak a tanító nénik, akik már féltőn és óvón vigyáznak bennetek. Sok kedves, tudásra szomjas kisgyereket láthatunk most. Legyen mostantól a játék mellett az első nektek a tanulás. Az iskolák nagy szeretettel várnak benneteket. Szeptember 2-án hétfőn kinyílik ez a kapu előttetek.”



Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolájának iskolalelkésze, Kolumbán Gábor is köszöntötte az új diákokat.

„Kedves elsősök, itt most Ti vagytok a legnagyobb kincsesláda — vezette fel vezérgondolatát Kolumbán Gábor. — Kedves szülők és pedagógusok, most ez a legfontosabb feladat, hogy ezekben a kis kincsesládákban minél több érték gyűljön össze. Nagyon szép, nemes feladat és küldetés, hogy ti, gyerekek, rengeteg értékkel és tudással gazdagodjatok, és kincsesládaként élhessétek a mindennapjaitokat.”

Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester ezt követően korosztályhoz szabott kérdéseket tett fel a gyerekeknek, hogy megtanítsák őket jó előre a bekiabálás helyetti helyes jelentkezésre. Kreatívan mindent beleadtak, de a feladat oroszlánrésze azért így is a pedagógusokra marad. Végül két csoportos „Kazinc” és „Barcika” üdvrivalgással engedte át a két városvezető a legkisebb sulikezdőket az új tanévbe. A gólyafiókák esküt is tettek, kitűzőket kaptak, a legvégén pedig az osztályok egész ládányi játékot vehettek át a boldog sulis hétköznapokhoz.




 

További híreink

Technológiai fejlesztés — forgatható panorámakamera került az Unikornis körforgalomba

Dátum: 2024. szept 01. 08:58

Nemcsak esztétikailag, hanem biztonságtechnikailag is tovább fejlődik, és központi szerepet tölt be Kazincbarcikán az Unikornis körforgalom. A közterületi kamerarendszer telepítésének helyszínei között kiemelt pont ez a körforgalom, ahova már felkerültek a kamerák.

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Dátum: 2024. aug 29. 09:24

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk