https://kolorline.hu/A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

A BorsodChem lett Az Év Zöld Nagyvállalata

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb rangos elismerésben részesült a BorsodChem Zrt. A vegyipari vállalat a Green Awards powered by Green Cloud pályázaton „Az Év Zöld Nagyvállalata” címmel gazdagodott. A díjat a cég képviseletben Liktor Dénes, Director EHS a Sustainable World konferencián vehette át.

Felelősen gondolkodó nagyvállalatként a fenntarthatóság a BorsodChem Zrt. számára kulcsfontosságú célkitűzés. Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlenvegyianyag-gyártója az elmúlt időszakban olyan környezetkímélő átalakításokat vitt véghez, amelyeknek köszönhetően pályázhatott — a Portfolio Csoport, a Green Cloud és a Dandelion Group közös együttműködésével meghirdetett Green Awards-on — Az Év Zöld Nagyvállalata kategóriában.

A „Rekultivációs és fejlesztési folyamatok fenntarthatósági szempontú összehangolása” című pályamunka kitért több, az elmúlt években végrehajtott, a fenntartható fejlődés irányába ható projekt ismertetésére, így például a vállalat régmúlt ipari tevékenységeiből fennmaradt, használaton kívüli épületek bontására és tájba illesztésére tett törekvéseire. Továbbá a bontási munkálatok és a rekultivációs tevékenységek összehangolásával az ott keletkező hulladékok építőanyagként való hasznosítására, amivel hozzávetőlegesen 48 750 tonna építőanyagot váltottak ki.


A fotón: Liktor Dénes (Director EHS, BorsodChem Zrt.) és Mécs Imre (elnök, Solar Markt Csoport)


A sósvizes medencéik tájba illesztését is összehangoltan végezte a vállalat az új, barnamezős, fenntarthatósági szempontok alapján tervezett IV. telepének építésével. Az épületek alapozásából és egyéb földmunkákból kikerülő több tízezer tonna földet felhasználták a korábban sósvíz tárolásra használt medencék feltöltésére. A medencék környezeti visszaállítása során az Aggteleki Nemzeti Parki Igazgatósággal együttműködve két medencét a madarak számára vizes élőhellyé alakítottak, amely azóta számos védett madár- és állat-, illetve növényfaj otthonává vált. A részben EU támogatású LIFE klímaadaptációs projekt keretében egy madármegfigyelő tornyot és egy tanösvényt is kialakítottak a terület mellett.

A bontásokból származó, bevizsgáltan nem szennyezett hulladékokat a régi hulladéklerakók feltöltésénél is felhasználták, ahol eddig több mint 200 000 tonna anyagot hasznosítottak. A hulladék helyszínre szállításához egy új megközelítő utat építettek, mely a lakott területek elkerülésével csökkenti a közutak forgalmát, valamint 130 000 kg CO2 kibocsátás csökkenést eredményezett.

A sósvíz tározó medencék és a hulladéklerakók tájba illesztése után fő céljuk olyan barnamezős területek kialakítása, amelyen különleges tükröződés-csökkentett elemekkel ellátott napelemparkot terveznek telepíteni a létesített vizes élőhely biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. A vállalat termeléséhez szükséges vizet biztosító Sajó-folyó mennyiségi és minőségi vizsgálatán felül, évente ökológiai állapotfelmérést is végeznek. A vizsgálat legfőbb célja a Sajóban esetlegesen bekövetkezett ökológiai állapotváltozások nyomon követése.

A BorsodChemről

A folyamatos fejlődésnek és a sok évtizedes vegyipari tapasztalatnak köszönhetően a Wanhua Chemical vállalatcsoport részét képező BorsodChem ma Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlenvegyianyag-gyártója. Az idén 75 éves vállalat kazincbarcikai üzemének termékei olyan iparágak nélkülözhetetlen kellékei, mint az építőipar, az autóipar, a bútoripar és a matracgyártás, a ruha- és cipőipar, a háztartási gépek szegmense vagy épp a fa- és bútoripar. A világszinten is számottevő Társaság termékeinek nagy részét Európában értékesíti, de jelen van az észak- és dél-amerikai, afrikai, a közel- és távol-keleti piacokon is. Innovatív high-tech technológiákat alkalmaznak, és kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, amihez külön fejlesztési centrumot is létrehoztak Gödöllőn.


Fotók: Stiller Ákos/Portfolio

További híreink

Energiahatékony és esztétikus – megújul a Rózsa úti rendelő

Dátum: 2024. szept 08. 17:57

Végéhez közeledik a Rózsa úti rendelő felújítása. A beruházás révén hamarosan megújult környezet várja az 5. számú háziorvosi körzethez tartozókat. Az energiahatékonyságot szolgálja majd a napelem, az újfajta fűtési és hűtési rendszer, a következő körben pedig új bútorok és eszközök segítik a gyógyító munkát. A körzet néhány héten belül visszakapja régi helyét.

Szociális fejlesztések Kazincbarcikán — Elektromos járműveket kap a KSZSZK

Dátum: 2024. szept 08. 09:07

A Széchenyi Terv Plusz program keretében Kazincbarcika Város Önkormányzata vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, így újabb környezetbarát beruházás zajlik a városban.

Jó ütemben halad a munka — korszerűsödik és megújul az Egressy

Dátum: 2024. szept 07. 18:00

Az ütemtervnek megfelelően halad az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása. A projekt jelentős energetikai fejlesztéseket és esztétikai újításokat tartalmaz, amelyek a város egyik ikonikus épületének megújulását célozzák.

Tanévnyitó a BorsodChemben — duális képzés gyakorlati tudással

Dátum: 2024. szept 07. 11:37

Ünnepélyes tanévnyitón köszöntötték a BorsodChem duális képzési programjában résztvevő középiskolásokat és egyetemi hallgatókat. A vegyipari óriásnál már 75 fiatal tölti a program keretében a gyakorlati idejét, és tanulja a szakmát a legkorszerűbb és legmodernebb körülmények között. A vállalat nem titkolt célja, hogy a duális képzés résztvevői végzésük után a BorsodChem munkavállalóivá válhassanak.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk