https://kolorline.hu/Közös séta a „Teljes életért” és a mellrák ellen

Közös séta a „Teljes életért” és a mellrák ellen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai „Teljes Életért" Egyesület idén október 8-án tartotta éves „rózsaszín sétáját”, hogy az alapvető küldetés szerint felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok és az emlőönvizsgálat fontosságára. Különítményük — más helyi civil szervezetek tagjaival közösen — részt vett a megegyező célú budapesti Lánchíd-sétán is.

Október 8-án az egyszeri kazincbarcikai járókelő egy, a „rózsaszín 50 árnyalatában” tündöklő menetre lehetett figyelmes, az élen többek között Szitka Péterrel, a város polgármesterével. Egy nálunk is több éves globális hagyománynak áldoztak a felvonulók, kezükben lufikkal és szalagokkal, a mellrákellenes küzdelem figyelemfelhívó csoportos masírozásán. A program fő szervezője Tokai Edit önkormányzati képviselő, aki egyúttal a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület elnöke és a Rákbetegek Országos Szervezetének elnökségi tagja is. Mesélt arról, hogy ilyenkor szerte az országban is rózsaszínbe öltözött sétákat tartanak, ezzel terelve a fókuszt a jó ügyre, a mellrákkal szembeni tudatos felkészülésre.

Október a mellrákellenes küzdelem hónapja

„Októberben felhívjuk a figyelmet a mammográfiai szűrővizsgálatok mellett az emlőönvizsgálat fontosságára is, amelyet minden hónapban el kellene végezni — hangsúlyozta Tokai Edit. — A megfelelő orvosi vizsgálatokkal az időben felfedezett rosszindulatú megbetegedések sokkal nagyobb eséllyel gyógyíthatók.” 



Amikor Kolorcity legfőbb színe is a rózsaszín lesz

A mellrákellenes küzdelem jegyében szervezte a kazincbarcikai egyesület is a sétát, annak nemzetközi szimbolikájával, rózsaszínbe bújva, ugyancsak rózsaszín-ciklámen árnyalatú lufikkal, szalagokkal a kézben. Átsétáltak a Tardona-patak hídjáig és a korlátra kötözték élénk kellékeiket, feltűnést keltve célkitűzésüknek. A meneten Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere is részt vett. 

A helyi aktivisták a városhatáron túl is masíroznak a „Teljes Életért”

A „Teljes Életért” Egyesület nem első sétáját tartotta idén. Október 6-án Budapesten is felvonultak az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület meghívására.

„Évek óta részt veszünk az ő lánchídi sétájukon, tagjai vagyunk az egyesületnek — idézte fel Tokai Edit. — A Budapest Marriott Hotelben tartalmas felvilágosító előadásokat, majd kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattunk. Ezt követően indult a menet a gyönyörűen kivilágított Lánchídra zenészekkel, mazsorettekkel, fúvósokkal, lufikkal. Megható és egyben felemelő érzés volt, ahogy a hömpölygő tömeg átvonult a Lánchídon. Nagyon szép és emlékezetes nap volt számunkra.”

Tokai Edittől azt is megtudtuk, hogy saját szervezetük mellé meghívtak Kazincbarcikán működő más civil szervezeti tagokat is, akik örömmel vettek részt, és nagyon jól érezték magukat. 



A hazai pályán megkérdeztük a résztvevő Csősz Bélánét, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ nyugalmazott igazgatóját is, hogy mit jelent neki ez a nap és ez az élmény.

„Közösséget, összetartást, segítséget, támaszt, figyelemfelkeltést és információt jelent a sétánk — kaptuk a választ. — Hatalmas közösséget tart össze, jó embereket, akik segítenek egymáson. A séta örömtevékenység és egyben egészséges, amire nekünk nagyon törekedni kell. Én érintettként már 18 éve sétálok, a covidos időszakot kivéve. Remélem, hogy Budapesten a rózsaszín lánchídi sétán, és itt, a mi a szeretett városunkban is nagyon sokáig fogok még sétálni” — zárta megindítóan a gondolatsort Csősz Béláné.



 

További híreink

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk