https://kolorline.hu/A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hogyan kerülnek a kazincbarcikai iskolások asztalára egészséges és finom ételek? Milyen jogszabályoknak kell megfelelniük, legyen szó az étel sózásáról vagy fűszerezéséről? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek válaszolni a Barcika Príma Kft. szakemberei, akik immár negyedszer hívták meg egy-egy iskola tanárait és a szülők képviselőit, hogy megmutassák, hogyan készül a mindennapi ebéd. Legutóbb a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői kaptak betekintést ebbe. A látogatás minden alkalommal a helyi iskolában ért véget, ahol a tapasztalatcsere-látogatás résztvevői közösen kóstolták meg az elkészült ételeket.

A főzőüstöket és mindent mást is ragyogóan tisztára mosnak a Príma konyháján a napi menü elkészülte után, már kora délelőtt. Az ételek hermetikusan lezárva és címkézve indulnak — többek között — az iskolák tálalókonyháiba. A Kazinczy Ferenc Tagiskola már a negyedik oktatási intézmény volt idén, amelynek dolgozói a szülőkkel közösen megnézhették a konyhát és minden mást is a város közétkeztetéssel foglalkozó cégénél. A tárolás, a főzés és többek között a diétáskonyha szabályaival is megismerkedtek a résztvevők.

Visnyovszky Gyula Zsolt, a Barcika Príma Kft. ügyvezetője szerint hasznos volt ez a tapasztalatcsere-látogatás.

„El tudtuk mondani, hogy mi mit csinálunk és miért, hogy miért olyan ételeket adunk a gyerekeknek, mi a jogszabályi háttér, hogyan kerülnek egészséges ételek a gyerekek asztalára, és örömmel tapasztaltuk a fogadókészséget, illetve a támogatókészséget a szülők részéről is” – emelte ki az ügyvezető.




Fábián Lászlóné, a Barcika Prima Kft. egyik szakácsa már reggelenként a konyhán kezd, majd a iskolában, a tálalásban segít. Tőle, Heni nénitől gyakran kérnek repetát is gyerekek. „Ma tejfölös zöldbablevesünk van, a főételünk pedig serpenyős burgonya hússal, ez a másik nevén paprikás krumpli és szerb rizses húsunk van vegyes vágott savanyúsággal” – ismertette az október 21-i nyílt nap fogásait a szakember.  

A látogatás ezúttal is kóstolással ért véget az iskolában. „Pozitív tapasztalatokat szereztünk a Prímában, tetszett, hogy a higiéniára nagyon odafigyelnek, és hogy a diétás étkeztetés elkészítése is külön konyhában valósul meg” – mondta Rónaföldi Judit tanító, a Kazinczy Ferenc Tagiskola munkaközösség-vezetője.

A pedagógusok és a szülők képviselői nagyon sok kérdésre választ kaptak, legyen szó a só vagy az édességek arányáról a napi menüben.

„Például arról is hallhattunk, hogy miért nem lehet mindennap valami édeset enni — miközben tudjuk, hogy a gyerekek azt mindennap megennék —, de muszáj, hogy az egészséges étkezést betartsák — nyilatkozta a Kazinczy Ferenc Tagiskola vezetője, Viszoczky Sándor. — De tájékoztatást kaptunk a pékáruk mennyiségéről is, 10 napra levetítve, és nagyon köszönjük nekik, hogy vigyáznak ránk az étkezésben, és figyelnek, hogy mindig egészséges ételeket együnk.”

A Príma szakemberei szerint is értékesek és hasznosak voltak minden résztvevő számára a látogatások. A nyílt napon 4 intézmény: a Pollack Mihály Általános Iskola, az Árpád Fejedelem Tagiskola, az Ádám Jenő Tagiskola, október 21-én pedig a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői vehettek részt interaktív bejáráson.



 

További híreink

Endrei Judit, a bemondólegenda elhozta új könyvét Kazincbarcikára

Dátum: 2025. okt 27. 08:30

A magyar televíziózás legendás alakja, Endrei Judit újra Kazincbarcikára látogatott. Az egykori ikonikus bemondó az Egressy Béni Városi Könyvtár szervezésében tartott közönségtalálkozót, ahol „Szenvedélyem az utazás” című új könyvét mutatta be az érdeklődőknek. A telt házas esemény interaktív beszélgetésre is lehetőséget nyitott. A friss könyv mellett szó esett az emlékezésről, az életút-feldolgozásról és az írónő mindennapjairól is.

Az ALTEO-Therm Fűtőművében keletkezett probléma — vasárnapra helyreállt a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2025. okt 26. 13:17

FRISSÍTVE! Az ALTEO-Therm Kft. személyes jelenléttel elindította a Fűtőmű kazánjait, így minden berendezés működik, ami a biztonságos távhőellátáshoz szükséges Kazincbarcikán.

Chrono Classic oldtimer verseny először Kazincbarcikán

Dátum: 2025. okt 25. 14:56

Október 18-án a Chronomoto Timing Team 17. alkalommal rendezte meg a Chrono Classic veteránautós-túrát, amely 2025-ben először Kazincbarcikát is érinthette. Az ország egyik leglátványosabb oldtimer versenyén idén 75 fénylő klasszikus autó és azok szenvedélyes tulajdonosai rajtoltak, hogy megtegyék a mintegy 240 kilométeres távot. Az esemény célja, hogy bemutassa a klasszikus járművek értékeit, egyedi karakterét, és közösségi élményt nyújtson a résztvevőknek.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgett Kazincbarcika

Dátum: 2025. okt 24. 15:00

Kazincbarcika városa ismét megújulva, a jól ismert keretet sajátos stílusú egyedi előadásdarabokkal megtöltve tisztelgett valóban mélyről és alkotóan az ’56-os forradalom és szabadságharc emléke és szellemisége előtt október 23-án. A bizalmat szavazó közönségsorok igazi remekművekkel találkozhattak az Egressy Béni Művelődési Központ klubtermében. A vérpezsdítő műsorkonstelláció azonban hagyományokat is tisztelően most is az ’56-os emlékmű koszorúzásával ért véget.

KolorTV élőben

Programajánló

Tisztelgés - az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk