A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson
Hogyan kerülnek a kazincbarcikai iskolások asztalára egészséges és finom ételek? Milyen jogszabályoknak kell megfelelniük, legyen szó az étel sózásáról vagy fűszerezéséről? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek válaszolni a Barcika Príma Kft. szakemberei, akik immár negyedszer hívták meg egy-egy iskola tanárait és a szülők képviselőit, hogy megmutassák, hogyan készül a mindennapi ebéd. Legutóbb a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői kaptak betekintést ebbe. A látogatás minden alkalommal a helyi iskolában ért véget, ahol a tapasztalatcsere-látogatás résztvevői közösen kóstolták meg az elkészült ételeket.
kapcsolódó galéria
Rendezvény dátuma: 2025. október 21.
Príma nyílt nap - Központi konyha, Kazinczy Ferenc Tagiskola
A főzőüstöket és mindent mást is ragyogóan tisztára mosnak a Príma konyháján a napi menü elkészülte után, már kora délelőtt. Az ételek hermetikusan lezárva és címkézve indulnak — többek között — az iskolák tálalókonyháiba. A Kazinczy Ferenc Tagiskola már a negyedik oktatási intézmény volt idén, amelynek dolgozói a szülőkkel közösen megnézhették a konyhát és minden mást is a város közétkeztetéssel foglalkozó cégénél. A tárolás, a főzés és többek között a diétáskonyha szabályaival is megismerkedtek a résztvevők.
Visnyovszky Gyula Zsolt, a Barcika Príma Kft. ügyvezetője szerint hasznos volt ez a tapasztalatcsere-látogatás.
„El tudtuk mondani, hogy mi mit csinálunk és miért, hogy miért olyan ételeket adunk a gyerekeknek, mi a jogszabályi háttér, hogyan kerülnek egészséges ételek a gyerekek asztalára, és örömmel tapasztaltuk a fogadókészséget, illetve a támogatókészséget a szülők részéről is” – emelte ki az ügyvezető.


Fábián Lászlóné, a Barcika Prima Kft. egyik szakácsa már reggelenként a konyhán kezd, majd a iskolában, a tálalásban segít. Tőle, Heni nénitől gyakran kérnek repetát is gyerekek. „Ma tejfölös zöldbablevesünk van, a főételünk pedig serpenyős burgonya hússal, ez a másik nevén paprikás krumpli és szerb rizses húsunk van vegyes vágott savanyúsággal” – ismertette az október 21-i nyílt nap fogásait a szakember.
A látogatás ezúttal is kóstolással ért véget az iskolában. „Pozitív tapasztalatokat szereztünk a Prímában, tetszett, hogy a higiéniára nagyon odafigyelnek, és hogy a diétás étkeztetés elkészítése is külön konyhában valósul meg” – mondta Rónaföldi Judit tanító, a Kazinczy Ferenc Tagiskola munkaközösség-vezetője.
A pedagógusok és a szülők képviselői nagyon sok kérdésre választ kaptak, legyen szó a só vagy az édességek arányáról a napi menüben.
„Például arról is hallhattunk, hogy miért nem lehet mindennap valami édeset enni — miközben tudjuk, hogy a gyerekek azt mindennap megennék —, de muszáj, hogy az egészséges étkezést betartsák — nyilatkozta a Kazinczy Ferenc Tagiskola vezetője, Viszoczky Sándor. — De tájékoztatást kaptunk a pékáruk mennyiségéről is, 10 napra levetítve, és nagyon köszönjük nekik, hogy vigyáznak ránk az étkezésben, és figyelnek, hogy mindig egészséges ételeket együnk.”
A Príma szakemberei szerint is értékesek és hasznosak voltak minden résztvevő számára a látogatások. A nyílt napon 4 intézmény: a Pollack Mihály Általános Iskola, az Árpád Fejedelem Tagiskola, az Ádám Jenő Tagiskola, október 21-én pedig a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői vehettek részt interaktív bejáráson.













