https://kolorline.hu/A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

A közétkeztetésről testközelből – iskolai dolgozók és szülők vehettek részt a rendhagyó bejáráson

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hogyan kerülnek a kazincbarcikai iskolások asztalára egészséges és finom ételek? Milyen jogszabályoknak kell megfelelniük, legyen szó az étel sózásáról vagy fűszerezéséről? Ezekre a kérdésekre is igyekeztek válaszolni a Barcika Príma Kft. szakemberei, akik immár negyedszer hívták meg egy-egy iskola tanárait és a szülők képviselőit, hogy megmutassák, hogyan készül a mindennapi ebéd. Legutóbb a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői kaptak betekintést ebbe. A látogatás minden alkalommal a helyi iskolában ért véget, ahol a tapasztalatcsere-látogatás résztvevői közösen kóstolták meg az elkészült ételeket.

A főzőüstöket és mindent mást is ragyogóan tisztára mosnak a Príma konyháján a napi menü elkészülte után, már kora délelőtt. Az ételek hermetikusan lezárva és címkézve indulnak — többek között — az iskolák tálalókonyháiba. A Kazinczy Ferenc Tagiskola már a negyedik oktatási intézmény volt idén, amelynek dolgozói a szülőkkel közösen megnézhették a konyhát és minden mást is a város közétkeztetéssel foglalkozó cégénél. A tárolás, a főzés és többek között a diétáskonyha szabályaival is megismerkedtek a résztvevők.

Visnyovszky Gyula Zsolt, a Barcika Príma Kft. ügyvezetője szerint hasznos volt ez a tapasztalatcsere-látogatás.

„El tudtuk mondani, hogy mi mit csinálunk és miért, hogy miért olyan ételeket adunk a gyerekeknek, mi a jogszabályi háttér, hogyan kerülnek egészséges ételek a gyerekek asztalára, és örömmel tapasztaltuk a fogadókészséget, illetve a támogatókészséget a szülők részéről is” – emelte ki az ügyvezető.




Fábián Lászlóné, a Barcika Prima Kft. egyik szakácsa már reggelenként a konyhán kezd, majd a iskolában, a tálalásban segít. Tőle, Heni nénitől gyakran kérnek repetát is gyerekek. „Ma tejfölös zöldbablevesünk van, a főételünk pedig serpenyős burgonya hússal, ez a másik nevén paprikás krumpli és szerb rizses húsunk van vegyes vágott savanyúsággal” – ismertette az október 21-i nyílt nap fogásait a szakember.  

A látogatás ezúttal is kóstolással ért véget az iskolában. „Pozitív tapasztalatokat szereztünk a Prímában, tetszett, hogy a higiéniára nagyon odafigyelnek, és hogy a diétás étkeztetés elkészítése is külön konyhában valósul meg” – mondta Rónaföldi Judit tanító, a Kazinczy Ferenc Tagiskola munkaközösség-vezetője.

A pedagógusok és a szülők képviselői nagyon sok kérdésre választ kaptak, legyen szó a só vagy az édességek arányáról a napi menüben.

„Például arról is hallhattunk, hogy miért nem lehet mindennap valami édeset enni — miközben tudjuk, hogy a gyerekek azt mindennap megennék —, de muszáj, hogy az egészséges étkezést betartsák — nyilatkozta a Kazinczy Ferenc Tagiskola vezetője, Viszoczky Sándor. — De tájékoztatást kaptunk a pékáruk mennyiségéről is, 10 napra levetítve, és nagyon köszönjük nekik, hogy vigyáznak ránk az étkezésben, és figyelnek, hogy mindig egészséges ételeket együnk.”

A Príma szakemberei szerint is értékesek és hasznosak voltak minden résztvevő számára a látogatások. A nyílt napon 4 intézmény: a Pollack Mihály Általános Iskola, az Árpád Fejedelem Tagiskola, az Ádám Jenő Tagiskola, október 21-én pedig a Kazinczy Ferenc Tagiskola képviselői vehettek részt interaktív bejáráson.



 

További híreink

Új úszó-időszámítás — átadták a Kazincbarcikai Vízi Komplexumot

Dátum: 2025. dec 09. 22:06

A kazincbarcikai és környéki vízilabdásoknak, hobbiúszóknak, az egészségért úszóknak, a versenyúszóknak, az úszni tanulóknak, a víz szerelmeseinek, a wellnesshódolóknak december 10. egy új birodalom birtokba vételének hivatalos, boldog dátuma. Ezt megelőzően, december 9-én ünnepélyes keretek között adták át a létesítményt, amely a Csónakázó-tó szomszédságában épült fel.

Elhunyt dr. Pásztor Gábor

Dátum: 2025. dec 09. 18:05

December 9-én elhunyt dr. Pásztor Gábor szülész-nőgyógyász főorvos, Kazincbarcika Város Önkormányzatának egyéni választókerületi képviselője. Halála pótolhatatlan veszteség családja, barátai, betegei és a városlakók számára is.

Szemét és divat – ÖKOllekció-turné

Dátum: 2025. dec 08. 23:00

A két hét alatt 9 települést és 11 eseményt megélt környezetvédelmi kampány, az ÖKOllekció-turné nem akármilyen programot szervezett: Szuhakálló határában közösségi illegális hulladéklerakó-felszámolás történt, hulladékruhás modellfotózással. Mindezt Molnár Ferenc Caramel energikus minikoncertje dobta fel.

Kodályos diákok és pedagógusok gyújtották meg a második adventi gyertyát a város koszorúján

Dátum: 2025. dec 08. 21:00

Advent második vasárnapján a Hild-emlékoszlopnál felállított városi adventi koszorún fellobbant a „remény lángja”. A Hild-emlékoszlopnál tartott ünnepi alkalmon a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kerek Gábor, kollégái és a társastáncos növendékek közreműködésével gyújtották meg a gyertyát.

KolorTV élőben

Programajánló

Létezés öröme - Uray-Szépfalvi Ágnes Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk