https://kolorline.hu/Egy csepp erdő — könyv született a Bükk alapanyagaiból, Gyulai Évi társszerzőként működött közre

Egy csepp erdő — könyv született a Bükk alapanyagaiból, Gyulai Évi társszerzőként működött közre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Könyvsorozatának harmadik állomásához érkezett Bózsó Gyula erdész. Az erdő finom és az Ehető erdő után megjelent az Egy csepp erdő című könyv, amelynek társszerzője Gyulai Évi italdizájner, a kazincbarcikai GinGin Art Café alapító-tulajdonosa. A premiert a Bükk ékkövében, a Lillafüredi Palotaszállóban tartották, stílusosan erdei alapanyagokból készült koktélkóstolóval.

Bózsó Gyula erdészként műfajteremtő könyvsorozat készítésébe kezdett néhány évvel ezelőtt. A tiszta forrásból származó ehető alapanyagok után az iható alapanyagok kerültek fókuszba, egy fúziót megvalósítva az Egy csepp erdő társalkotójával.

A Palotaszállóban bemutatott könyv fő mondanivalója, hogyan lehet fenntartható poharakat készíteni. A gyönyörű fotókkal illusztrált, italreceptekben bővelkedő kiadvány nem a kökényt vagy a csipkét helyezi fókuszba, hanem olyan, a Bükkben megtalálható alapanyagokat, mint a fűszeres baraboly, az erdei gyömbérgyökér vagy például a mogyorós hólyagfa.

„A mi jelmondatunk is az, hogy az erdő unokáink öröksége — fogalmazott Bózsó Gyula. — Azt gondolom, hogy a Föld nevű bolygóra is vigyáznunk kellene, és hogy a fenntarthatóság mindenekfelett áll. Hogyha az erdőből gyűjtünk tiszta forrásból alapanyagot, ez mind megvalósul” — nyilatkozta az Egy csepp erdő társszerzője.




Bózsó Gyula és Gyulai Évi könyvében az erdei vonal és az italtervezés egyesül, és olyan költemények születtek az együttműködésből, mint a fűszeres barabolya sör, a village bor, a tölgyfazuzmós vízikefír, a madárberkenye aperol, a mahónia martini vagy italparfüm a mogyorós hólyagfa virágából. 

„Korábban már dolgoztam erdei alapanyagokból, de Gyulának nagyobb tudása van — hangsúlyozta Gyulai Évi. — Az én feladatom igazából az volt, hogy azokat az alapanyagokat, amiket kapok, áttranszformáljam folyékony formába, és különböző koktélokként jelenítsen meg” — összegezte az italdizájner, a GinGin Art Café vezetője.




A könyvpremier meghívott vendége volt Nagy Zoltán, a világszinten is jegyzett bártender, a világ 50 legjobb bárja közé választott budapesti Boutiq’Bar tulajdonosa, aki szerint nagyon messze került a szakma a természettől, így üdvözölte a közönség előtt is a könyv megjelenését.

„A konyhában mindig nagyobb létjogosultságát láttam az erdei alapanyagoknak — ismerte el Nagy Zoltán. — Hogyha készítek egy különleges ételt, amihez a hozzávalókat én magam gyűjtöttem össze az erdőben, akkor azt a vendégek nagyobbra értékelik, mintha ugyanezekből az alapanyagokból italt készítenék. Szerintem a bártender szakmának még nincs akkora presztízse mint egy szakács szakmának. Dolgozunk rajta, hogy ez a presztízs nőjön, de még mindig kevesebb ember iszik, mint amennyi eszik, és még mindig sokkal kevésbé vagyunk szakembernek titulálva, mint a séfek” — vélekedett a bárvilág elismert alakja.

A bártender örülne, ha a szakmabeliek kicsit kilépnének a komfortzónájukból, és jobban körülnéznének, milyen alapanyagokkal lehet találkozni az erdőkben, a réteken vagy csak egyszerűen a természetben.



 

További híreink

Egyházak karácsonya — A szeretetben megélt ünnep öröme

Dátum: 2025. dec 25. 17:32

Dr. Janka Gábor esperes-parókus a Kazincbarcikai Görögkatolikus Parókia képviseletében osztotta meg ünnepi gondolatait a KolorTV ünnepi műsorában. Beszédében gyermekkori emlékek és lelki élmények fonódnak össze, amelyek a karácsony igazi üzenetét hordozzák: a szeretetet, az érintés csodáját és Krisztus közelségét.

Boldog karácsonyt, Kazincbarcika!

Dátum: 2025. dec 24. 19:23

Mit is kívánhatna a KolorMédia minden munkatársa Kazincbarcikának és az itt élőknek karácsonykor? Őszinte és tiszta szívből békességet, boldogságot, örömöt, egészséget, áldást, és hogy a szeretet kísérje minden városlakó útját! Idén ünnepi műsorral is készültünk, amelyben helyi vendégek mesélnek a saját karácsonyukról. Ezzel kívánunk Önöknek áldott, békés karácsonyt!

Nagycsaládosok és rászorulók karácsonya Kazincbarcikán

Dátum: 2025. dec 24. 10:09

Sokéves múltú adventi esemény Kazincbarcikán a nagycsaládosok és a rászorulók összefonódó karácsonya. Ugyanazon a napon, de két külön helyszínen is zajlik egy-egy hasonló, mégis más ajándékozó program. Így volt ez 2025 decemberében is, Szitka Péter polgármester, Klimon István alpolgármester és István Zsolt, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ igazgatója közreműködésével.

Ünnepi nyitvatartás a Kazincbarcikai Vízi Komplexumban

Dátum: 2025. dec 23. 13:11

Változik a nyitvatartási rendje a Kazincbarcikai Vízi Komplexumnak az év végi ünnepek miatt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tematikus szaunaszeánszok profi szaunamesterrel a Kazincbarcikai Vízi Komplexumban

Kazincbarcikai Vízi Komplexum

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk