https://kolorline.hu/Egy csepp erdő — könyv született a Bükk alapanyagaiból, Gyulai Évi társszerzőként működött közre

Egy csepp erdő — könyv született a Bükk alapanyagaiból, Gyulai Évi társszerzőként működött közre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Könyvsorozatának harmadik állomásához érkezett Bózsó Gyula erdész. Az erdő finom és az Ehető erdő után megjelent az Egy csepp erdő című könyv, amelynek társszerzője Gyulai Évi italdizájner, a kazincbarcikai GinGin Art Café alapító-tulajdonosa. A premiert a Bükk ékkövében, a Lillafüredi Palotaszállóban tartották, stílusosan erdei alapanyagokból készült koktélkóstolóval.

Bózsó Gyula erdészként műfajteremtő könyvsorozat készítésébe kezdett néhány évvel ezelőtt. A tiszta forrásból származó ehető alapanyagok után az iható alapanyagok kerültek fókuszba, egy fúziót megvalósítva az Egy csepp erdő társalkotójával.

A Palotaszállóban bemutatott könyv fő mondanivalója, hogyan lehet fenntartható poharakat készíteni. A gyönyörű fotókkal illusztrált, italreceptekben bővelkedő kiadvány nem a kökényt vagy a csipkét helyezi fókuszba, hanem olyan, a Bükkben megtalálható alapanyagokat, mint a fűszeres baraboly, az erdei gyömbérgyökér vagy például a mogyorós hólyagfa.

„A mi jelmondatunk is az, hogy az erdő unokáink öröksége — fogalmazott Bózsó Gyula. — Azt gondolom, hogy a Föld nevű bolygóra is vigyáznunk kellene, és hogy a fenntarthatóság mindenekfelett áll. Hogyha az erdőből gyűjtünk tiszta forrásból alapanyagot, ez mind megvalósul” — nyilatkozta az Egy csepp erdő társszerzője.




Bózsó Gyula és Gyulai Évi könyvében az erdei vonal és az italtervezés egyesül, és olyan költemények születtek az együttműködésből, mint a fűszeres barabolya sör, a village bor, a tölgyfazuzmós vízikefír, a madárberkenye aperol, a mahónia martini vagy italparfüm a mogyorós hólyagfa virágából. 

„Korábban már dolgoztam erdei alapanyagokból, de Gyulának nagyobb tudása van — hangsúlyozta Gyulai Évi. — Az én feladatom igazából az volt, hogy azokat az alapanyagokat, amiket kapok, áttranszformáljam folyékony formába, és különböző koktélokként jelenítsen meg” — összegezte az itaydizájner, a GinGin Art Café vezetője.




A könyvpremier meghívott vendége volt Nagy Zoltán, a világszinten is jegyzett bártender, a világ 50 legjobb bárja közé választott budapesti Boutiq’Bar tulajdonosa, aki szerint nagyon messze került a szakma a természettől, így üdvözölte a közönség előtt is a könyv megjelenését.

„A konyhában mindig nagyobb létjogosultságát láttam az erdei alapanyagoknak — ismerte el Nagy Zoltán. — Hogyha készítek egy különleges ételt, amihez a hozzávalókat én magam gyűjtöttem össze az erdőben, akkor azt a vendégek nagyobbra értékelik, mintha ugyanezekből az alapanyagokból italt készítenék. Szerintem a bártender szakmának még nincs akkora presztízse mint egy szakács szakmának. Dolgozunk rajta, hogy ez a presztízs nőjön, de még mindig kevesebb ember iszik, mint amennyi eszik, és még mindig sokkal kevésbé vagyunk szakembernek titulálva, mint a séfek” — vélekedett a bárvilág elismert alakja.

A bártender örülne, ha a szakmabeliek kicsit kilépnének a komfortzónájukból, és jobban körülnéznének, milyen alapanyagokkal lehet találkozni az erdőkben, a réteken vagy csak egyszerűen a természetben.



 

További híreink

ÖKOllekció-turné Bőcs — „a gyerekek tudatossága a jövő záloga”

Dátum: 2025. dec 05. 12:36

Hetedikként Bőcsre vezette el az ÖKOllekció-turné a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás és a miskolci Redesig Divasuli közös csapatát. A több településes – divattémában zöld tudattágító – turné bőcsi állomásán mintegy 40 általános iskolás gyerek vett részt.

Ünnepi díszbe öltözik december 10-én Kazincbarcika karácsonyfája — óvodások a segítők

Dátum: 2025. dec 05. 10:17

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák gyermekei öltöztetik ünnepi díszbe a város karácsonyfáját december 10-én a Hild-emlékoszlopnál. A városvezetés őszi felkérését követően az óvodák már októberben elkezdték gyűjteni a díszekhez szükséges hétköznapi anyagokat, amelyeket a Gyermekek Háza–Kézművesház munkatársai varázsolnak kreatív, ünnepi dekorációvá. A közös fadíszítés és készülődés egyszerre lesz karácsonyváró városi élmény, és Kolorcityhez hűen környezettudatos akció.

Ülésezett a képviselő-testület — változik a helyi adók mértéke januártól

Dátum: 2025. dec 03. 16:00

19 napirendi pont szerepelt Kazincbarcika Város Önkormányzatának november 27-i munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésén. A grémium többek között tárgyalt a helyi adók változásáról, a vízi komplexum nyitásáról, önkormányzati rendeletek kötelező felülvizsgálatáról és hivatali beszámolókról is.

Hetven résztvevős ÖKOllekció-foglalkozás Perkupán

Dátum: 2025. dec 03. 12:00

Az ÖKOllekció-turné 6. állomásán, Perkupán, minden rekordot megdöntő létszámmal zajlott a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás szemléletformáló kampánya. Mintegy 70, főleg hatodikos-hetedikes diák vett részt a programon.

KolorTV élőben

Programajánló

Létezés öröme - Uray-Szépfalvi Ágnes Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

VI. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk