Képneve

Gobelin kiállítás az Edelényi kastélyban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés: 2019. máj 16. 11:20

Kategória: Kultúra


Helyszín: Edelény -L’Huillier–Coburg-kastély

Kezdete: 2019. május 17. 16:00

Az edelényi kastélyszigetbe érkezik a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének az „Itt születtem, itt lakom én” – tűvel festett Magyarország című vándorkiállítása. A kiállítási anyag érdekessége, hogy a helyszínekhez alkalmazkodva a várakban a várakról, a kastélyokban a kastélyokról, a művelődési házakban pedig a városokról készült képeket vonultatja föl.
A május 17-én délután négykor megnyíló edelényi tárlat nemcsak a magyar kastélyokról készített gobelinjeiket mutatja be, hanem a kastélyok urait korabeli öltözékben és szokásaikat a mindennapi életben. A vándorkiállítás anyaga korábban Kazincbarcikán a gimi galériában, Miskolcon pedig a diósgyőri várban volt látható. A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.  A vendégek tizennyolc városképet, öt vár és kilenc kastély témájú képet tekinthetnek meg a tárlaton, illetve a képekbe belevarrt lakókat, akik korabeli ruházatban és környezetben néznek ránk vissza. A körnek ez már a második vándorkiállítása a nyolcéves fennállása óta. Hamarosan az Edelényi kastélyban vendégeskednek az alkotások, majd tovább indulnak Budapestre. A képeken megjelenik a Diósgyőri vár is, ezért is gondoltak arra, hogy a vándorkiállítás egyik helyszíne legyen Nagy Lajos egykori palotája.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete. Akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.

További programok

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kezdete: 2019. júl 20. 08:00

Mire képes a testünk?

Csapatépítő családi nap

Kezdete: 2019. júl 21. 10:00

A Kazincbarcikai Kézilabda Sport Egyesület szervezésében

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kezdete: 2019. aug 01. 09:00

Kiállítás - Kolorfeszt 7.0

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kezdete: 2019. aug 01. 10:00

Kolorfeszt 7.0

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk