Képneve

Gobelin kiállítás az Edelényi kastélyban

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés: 2019. máj 16. 11:20

Kategória: Kultúra


Helyszín: Edelény -L’Huillier–Coburg-kastély

Kezdete: 2019. május 17. 16:00

Az edelényi kastélyszigetbe érkezik a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének az „Itt születtem, itt lakom én” – tűvel festett Magyarország című vándorkiállítása. A kiállítási anyag érdekessége, hogy a helyszínekhez alkalmazkodva a várakban a várakról, a kastélyokban a kastélyokról, a művelődési házakban pedig a városokról készült képeket vonultatja föl.
A május 17-én délután négykor megnyíló edelényi tárlat nemcsak a magyar kastélyokról készített gobelinjeiket mutatja be, hanem a kastélyok urait korabeli öltözékben és szokásaikat a mindennapi életben. A vándorkiállítás anyaga korábban Kazincbarcikán a gimi galériában, Miskolcon pedig a diósgyőri várban volt látható. A gobelinhímzés egy szövésen alapuló technika, melyben a művész tulajdonképpen a keresztöltést alkalmazza műveinek elkészítésére.  A vendégek tizennyolc városképet, öt vár és kilenc kastély témájú képet tekinthetnek meg a tárlaton, illetve a képekbe belevarrt lakókat, akik korabeli ruházatban és környezetben néznek ránk vissza. A körnek ez már a második vándorkiállítása a nyolcéves fennállása óta. Hamarosan az Edelényi kastélyban vendégeskednek az alkotások, majd tovább indulnak Budapestre. A képeken megjelenik a Diósgyőri vár is, ezért is gondoltak arra, hogy a vándorkiállítás egyik helyszíne legyen Nagy Lajos egykori palotája.

„Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete. Akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.” – vallják a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének tagjai.

További programok

Porfogó

Kezdete: 2019. máj 23. 17:00

Somodi-Hornyák Szilárd Távolodó kiállításának megnyitója

Horgászverseny

Kezdete: 2019. máj 25. 08:00

Tóparti halparti

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Kezdete: 2019. máj 25. 09:00

Jótékonysági futóverseny

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kezdete: 2019. máj 25. 09:00

Sport mindenek felett

Programajánló

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Horgászverseny

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Játszótéri kalandtúra!

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk