https://kolorline.hu/Szív Világnapja

Szív Világnapja

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Szív Világszövetség 1998-ban alakult az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság tagjaiból.

A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük „A SZÍV VILÁGNAPJA”, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján.

Magyarországot tekintve a lakosság körében a szív és érrendszeri problémák nagyon gyakoriak. Aggasztóak a statisztikai adatok, hiszen az unió ötödik legkedvezőtlenebb halálozási rátája a magyar - írta a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarországon például 2013-ban 127 ezren haltak meg, míg Portugáliában és Csehországban, vagyis két, nálunk félmillióval nagyobb lélekszámú országban 107 ezren, illetve 109 ezren, a háromszázezerrel kevesebb lakosú Svédországban pedig ugyancsak 107 ezren. A magyar halálozás tehát az uniós átlagnál 70 százalékkal magasabb!

Mire figyeljünk! Keringési zavarok tünetei

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az erek állapota nagy mértékben meghatározza, milyen a keringésünk. A mozgásszegény életmóddal, túlsúllyal, dohányzással, magunk is hozzájárunk a keringési problémák kialakulásához. A keringési problémák által leggyakrabban előforduló betegségek a szívroham vagy STROKE. Kezdetben apró jelek is vannak, ha keringési zavaraink vannak: gyengeségérzet, hideg végtagok, visszatérő betegségek, zsibbadás jelezheti a probléma jelenlétét. Figyelmeztető jel lehet a körmök töredezettsége, hajhullás, férfiaknál merevedési problémák, szintén az oxigénhiány miatt. Vegyük észre, ha egyik betegségből esünk a másikba és sebgyógyulás folyamata is elhúzódik.

A keringési problémák súlyos szövődménnyel járhatnak, ezért azokat minél hamarabb kezelni kell. Alternatív módon is őrizhetjük szívünk egészségét az orvosi kezelések mellett, méghozzá gyógygomba, hagyma, hal (omega3) rendszeres fogyasztásával.

Sokaknál a leggyakoribb a szívdobogásérzés. A beteg felgyorsult szívdobogást érzet, ami zavaró, fájdalmas érzés számára. A szapora szívverést (tachycardia) gyakran az érzelmek váltják ki, de a háttérben lehet szívritmuszavar is. A szívdobogásérzés szokványos jelenség a nagyobb fizikai megterhelés után megpihenőknél, csak akkor ad okot aggodalomra, ha erőssége nem áll arányban a terhelés nagyságával, vagy a kiváltó ok ismeretlen.

A STROKE

A legtöbb betegnél a STROKE, figyelmeztető tünet nélkül alakul ki. Az egyik legalattomosabb betegség, mert az ember hajlamos a tünetekre legyinteni.

Mégis mire figyeljünk?

Karok és lábak az arc hirtelen bénulása, tipikus a féloldalas bénulás. Hirtelen beszédzavar, a száj lefelé görbülése, kettős látás, szédülés, szokatlan fejfájás, bizonytalan járás, pillanatnyi eszméletvesztés, nőknél hányinger.

Ezek a tünetek általában 2 -15 percig állnak fenn és azonnal mentőt kell hívni! A STROKE -ot jó eséllyel lehet kezelni, ha a páciens 1 órán belül a SROKE ambulanciára kerül. Ne késlekedjen!

Hogyan előzzük meg a problémát?

A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, első sorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. Lehet, hogy elcsépelt a javaslat de a rendszeres testmozgás, napi 20-30 perc kocogás vagy gyorsgyaloglás, séta, tánc, váltott hideg- meleg zuhany, legalább 2 liter víz, B vitamin kúraszerű szedése sokat segít a szívproblémák megelőzésében

Ha azonban a tüneteket tapasztaljuk, szakítsunk időt az orvosra ne hanyagoljuk el magunkat. Komolyabb rosszullét esetén ne késlekedjünk jelezni azt hozzátartozóiknak vagy bárkinek aki a közelünkben van, hiszen minden perc számít és életet menthet!

További híreink

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Dátum: 2023. febr 01. 20:25

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk