https://kolorline.hu/Szív Világnapja

Szív Világnapja

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Szív Világszövetség 1998-ban alakult az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság tagjaiból.

A 2001-ben kiadott missziós nyilatkozat szerint egy hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez segítik az embereket a szívbetegségek és a stroke megelőzése és gondozása által, különös tekintettel a szegény és a közepes jövedelmű országokra. Az Egyesület a WHO-val szoros együttműködésben dolgozik. Legismertebb kezdeményezésük „A SZÍV VILÁGNAPJA”, amelyet 2000 óta tartanak meg, mindig szeptember hónap utolsó vasárnapján.

Magyarországot tekintve a lakosság körében a szív és érrendszeri problémák nagyon gyakoriak. Aggasztóak a statisztikai adatok, hiszen az unió ötödik legkedvezőtlenebb halálozási rátája a magyar - írta a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarországon például 2013-ban 127 ezren haltak meg, míg Portugáliában és Csehországban, vagyis két, nálunk félmillióval nagyobb lélekszámú országban 107 ezren, illetve 109 ezren, a háromszázezerrel kevesebb lakosú Svédországban pedig ugyancsak 107 ezren. A magyar halálozás tehát az uniós átlagnál 70 százalékkal magasabb!

Mire figyeljünk! Keringési zavarok tünetei

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az erek állapota nagy mértékben meghatározza, milyen a keringésünk. A mozgásszegény életmóddal, túlsúllyal, dohányzással, magunk is hozzájárunk a keringési problémák kialakulásához. A keringési problémák által leggyakrabban előforduló betegségek a szívroham vagy STROKE. Kezdetben apró jelek is vannak, ha keringési zavaraink vannak: gyengeségérzet, hideg végtagok, visszatérő betegségek, zsibbadás jelezheti a probléma jelenlétét. Figyelmeztető jel lehet a körmök töredezettsége, hajhullás, férfiaknál merevedési problémák, szintén az oxigénhiány miatt. Vegyük észre, ha egyik betegségből esünk a másikba és sebgyógyulás folyamata is elhúzódik.

A keringési problémák súlyos szövődménnyel járhatnak, ezért azokat minél hamarabb kezelni kell. Alternatív módon is őrizhetjük szívünk egészségét az orvosi kezelések mellett, méghozzá gyógygomba, hagyma, hal (omega3) rendszeres fogyasztásával.

Sokaknál a leggyakoribb a szívdobogásérzés. A beteg felgyorsult szívdobogást érzet, ami zavaró, fájdalmas érzés számára. A szapora szívverést (tachycardia) gyakran az érzelmek váltják ki, de a háttérben lehet szívritmuszavar is. A szívdobogásérzés szokványos jelenség a nagyobb fizikai megterhelés után megpihenőknél, csak akkor ad okot aggodalomra, ha erőssége nem áll arányban a terhelés nagyságával, vagy a kiváltó ok ismeretlen.

A STROKE

A legtöbb betegnél a STROKE, figyelmeztető tünet nélkül alakul ki. Az egyik legalattomosabb betegség, mert az ember hajlamos a tünetekre legyinteni.

Mégis mire figyeljünk?

Karok és lábak az arc hirtelen bénulása, tipikus a féloldalas bénulás. Hirtelen beszédzavar, a száj lefelé görbülése, kettős látás, szédülés, szokatlan fejfájás, bizonytalan járás, pillanatnyi eszméletvesztés, nőknél hányinger.

Ezek a tünetek általában 2 -15 percig állnak fenn és azonnal mentőt kell hívni! A STROKE -ot jó eséllyel lehet kezelni, ha a páciens 1 órán belül a SROKE ambulanciára kerül. Ne késlekedjen!

Hogyan előzzük meg a problémát?

A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, első sorban egészségesebb életmóddal, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. Lehet, hogy elcsépelt a javaslat de a rendszeres testmozgás, napi 20-30 perc kocogás vagy gyorsgyaloglás, séta, tánc, váltott hideg- meleg zuhany, legalább 2 liter víz, B vitamin kúraszerű szedése sokat segít a szívproblémák megelőzésében

Ha azonban a tüneteket tapasztaljuk, szakítsunk időt az orvosra ne hanyagoljuk el magunkat. Komolyabb rosszullét esetén ne késlekedjünk jelezni azt hozzátartozóiknak vagy bárkinek aki a közelünkben van, hiszen minden perc számít és életet menthet!

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk