https://kolorline.hu/Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A téli hónapokban sokan fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak.

Mindez betudható az időjárásnak, a lehűlésnek és a nyirkos levegőnek, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez. Természetesen a hideg időben kevesebb időt töltünk a szabadban, tél végére pedig a nyáron bevitt vitaminforrások is kezdenek kiürülni a szervezetünkből.

Vannak azonban olyan emberek, akik kevésbé fogékonyak a betegségekre. Rájuk szoktuk mondani, hogy „erős az immunrendszere”. Ezt az állapotot nem lehetetlen elérni, csak egy kis odafigyelés kell az egészségünkre.

Bár a betegek, a gyerekek és az idősek veszélyeztetettebbek, az erős immunrendszer sem jelent biztos védelmet az influenza ellen. A védőoltás a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze.

Hogyan előzzük meg a bajt?

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni szervezetünket, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel.

Vegyük figyelembe, hogy a növényekben lévő A- , B-, C- és E-vitaminok, valamint más antioxidánsok sokkal jobban fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mint a vitaminkomplexumok, ezért igyekezzünk a táplálékkiegészítők helyett friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot, valamint rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök).

Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni. Legjobbak a léböjt-kúrák és a különféle zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták betartása, akár heti egy alkalommal is.

A rendszeres mozgás is sokat segít

Merjünk és töltsünk minél több időt a friss levegőn. Mozogjunk (séta, kocogás, biciklizés) a szabadban, de ügyeljünk a megfelelő, réteges öltözködésre. Emellett fontos az egész test lazítása, mellyel a stressz ellen küzdhetünk. Érdemes rendszeresen szaunába járni, ami nagyon hatékony salaktalanító, immunerősítő és értorna.

Manapság egyre közkedveltebb az infraszauna, amely a salaktalanító hatás mellett feltankolja szervezetünket éltető fénnyel, mellyel oldja az emberi szervezetben felhalmozódott feszültséget. Az infravörös sugarak összetétele azonos a napsugáréval, azonban nem tartalmaz károsító UV fényt.


Mi a helyzet influenza terén városunkban?


Fotó: Zele Tímea - Dr. Halász József háziorvos

- Kazincbarcikán és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közepes méretű járványról beszélhetünk, ami már a lecsengési fázisban tart. Más megyékhez képest sokkal kevesebb az új beteg, mint 2-3 héttel korábban. Idén azt tapasztaljuk, hogy erősebbek a tünetek, a köhögés akár két hétig is eltarthat, de sok esetben csak influenza szerű megbetegedésekkel találkozunk. – mondta el dr. Halász József háziorvos hozzátéve: ha megfertőződtünk, és tüneteink nem túl erősek, mindig tartsunk magunknál lázcsillapítót és köhögéscsillapítót, valamint figyeljünk rá oda, hogy rengeteg folyadékot fogyasszunk. Ha a tüneteink erősödnek, feltétlenül keressük fel a háziorvosunkat, hiszen a betegségnek akár súlyos szövődményei is lehetnek! A megelőzés nagyon fontos: igyekezzünk kerülni a tömeget, szedjünk vitaminokat, elsősorban c-vitamint, ügyeljünk a személyes higiéniára, s gyakran használjuk a táskánkba rejtett kézfertőtlenítőt!
 

 


Hat zöldség és gyümölcs, ami biztosan erőssé teszi immunrendszerünket

Immunerősítő gyümölcsök

1. Kivi
A kivi bár nagyon kevés kalóriát tartalmaz, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Két közepes méretű gyümölcs összesen 90 kalória, de a napi C-vitamin szükséglet 240%-át szolgáltatja. A kivi emellett még 450 mg káliumot és négy gramm étkezési rostot is tartalmaz. Ez nagyon nagy haszon egy ilyen kicsi gyümölcstől. A ehető egymagában, gyümölcssalátában, vagy joghurtba aprítva.

2. Narancs
A narancsot gyakran társítják a C-vitaminnal. Egy közepes méretű narancs a napi C-vitamin szükségletnek megfelelő, vagy annak 130%-át tartalmazza, emellett pedig tartalmaz még 250 mg káliumot. A narancs ehető egymagában, vagy kifacsarva tápláló gyümölcslének.

3. Grépfrút (grapefruit)
A grépfrút ugyancsak magas C-vitamin tartalmú, egy fél gyümölcsben a napi C-vitamin szükségletünk 100%-a található. A grépfrút kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Egy fél gyümölcs mindössze 60 kalóriát tartalmaz. Gyakran társítják a diétával és a fogyókúrával, de ugyanakkor kiváló immunerősítő hatású citrusféle. 

4. Sárgadinnye
A sárgadinnye rengeteg C-, és A-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin segít a bőr egészségének megőrzésében. Egy kis szelet dinnye a napi C-vitamin szükséglet 80%-át, és a napi A-vitamin szükséglet 120%-át tartalmazza. Ugyanez a mennyiség mindössze 50 kalóriát tartalmaz.

5. Földieper
Az eper ugyancsak magas C-vitamin tartalmú, elképesztő, hogy nyolc szem eper a napi C-vitamin szükséglet 160%-át biztosítja. Ugyanez a mennyiség még tartalmaz 170 mg káliumot, de csak 50 kalóriát.

6. Áfonya
Az áfonya rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami ugyancsak nagyon jó immunerősítő. Ehető egymagában, joghurttal vagy gabonapehellyel keverve.

Immunerősítő zöldségek

1. Spenót
A spenótról talán mindenkinek Popeye és hatalmas izomzata jut eszébe először, de nagyon nagy szerepe van az immunrendszer működésében, a magas antioxidáns tartalma miatt. Lehet főzve fogyasztani, vajjal és sóval, vagy nyersen salátának.

2. Brokkoli
A brokkoli is kiváló C-vitaminforrás, egyetlen virág a napi szükséglet 220%-át biztosítja. Ugyanaz a mennyiség 460 mg káliumot, három gramm étkezési rostot, és négy gramm fehérjét tartalmaz. A brokkolit lehet nyersen fogyasztani, főzve, párolva, vagy sok más főtt étellel együtt elkészítve, és csak 45 kalóriát tartalmaz.

3. Sárgarépa
A sárgarépaa napi A-vitamin szükséglet 110%-át, 250 mg káliumot, és két gramm étkezési rostot tartalmaz. Az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, valamint a bőr és a szem egészségének megőrzésében. Egy répa mindössze 30 kalóriát tartalmaz. Fogyasztható nyersen, főzve, párolva vagy levesekben, egytálételekben és ragukban.

4. Csemegepaprika
A csemegepaprika C-vitamin tartalma is nagyon magas, egy közepes darab zöldség a napi szükséglet 190%-át biztosítja. Emellett tartalmaz 220 mg káliumot és két gramm étkezési rostot.

5. Karfiol
A karfiol ugyancsak jó C-vitaminforrás, egy fej egy-hatoda tartalmazza a napi szükséglet 100%-át. Ugyanez a mennyiség csak 26 kalóriát tartalmaz, 260 mg káliumot és két gramm étkezési rostot. A karfiol ehető nyersen vagy főzve.

6. Édesburgonya
Egy közepes méretű édesburgonya a napi A-vitamin szükséglet 120%-át tartalmazza. Ugyanez a mennyiség 440 mg káliumot, és két gramm étkezési rostot tartalmaz. Az édesburgonya főzve vagy sütőben sütve fogyasztható.


3 frissítő, immunerősítő ital 


Narancs-lime csodaszer

Elkészítési idő: 15 perc



Hozzávalók 4 kispohárhoz:


3 narancs frissen facsart leve 
4 zöldcitrom frissen facsart leve
1 dl ásványvíz
fél dl natúr joghurt
3 evőkanál nyers nádcukor
A hozzávalókat egy turmixgépben összedolgozzuk, majd narancs- és zöldcitrom-cikkekkel bélelt poharakba töltjük.
 

 


Narancs-banán frissítő

Elkészítési idő: 10 perc



Hozzávalók 4 kispohárhoz:

2 közepesen érett banán
2 dl kissé megenyhült narancs sorbet
1 dl frissen facsart narancslé

A narancs sorbet-hez 2 dl frissen facsart narancslét lefagyasztunk, időnként megkevergetjük, hogy jó kásás legyen. Ha elkészült, az alapanyagokat egy turmixgépben összedolgozzuk, amíg teljesen sima nem lesz. Azonnal tálaljuk, narancskarikákkal díszíthetjük.
 

 

Gyömbéres-mézes téli melengető

Elkészítési idő: 15 perc



Hozzávalók 1 literhez:

1 l víz
1 nagyobb fahéjrúd
3 szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt gyömbér
fél narancs leve és 1 narancscikk vékonyan levágott héja
fél citrom leve és 1 citromcikk vékonyan levágott héja
3-4 evőkanál méz

A vizet feltesszük forrni, és beleteszünk minden hozzávalót a citruslevek és a méz kivételével. Gyöngyözve 5-7 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Amikor egy kicsit lehűlt, úgy 70 fok alá - ami azért fontos, hogy amikor a citrom- és narancslevet, valamint a mézet hozzáadjuk, ne vesszen el a citrusok C-vitamintartalma, és a méz jótékony összetevői se károsodjanak -, beleöntjük a leveket, leszűrjük, édesítjük a mézzel, és bögrékbe töltve fogyasztjuk.

 

 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk