https://kolorline.hu/

"Köszönöm, hogy ünnepnek tekintesz”

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy világszerte a nők vannak a legjobban kiszolgáltatva – mondjuk így – az élet nehézségeinek. Tavaly azonban újra az aktivizmusé lett a főszerep nőnapon, amit 2018-ban a szexizmus elleni harc és újra az egyenlőség követelése határoz meg.

Tekintsünk azonban picit vissza a kezdethez: világszerte március 8-án ünneplik a nők által elért különböző társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális eredményeket, azonban nehéz megmondani, hogy pontosan mikorra is nyúlik vissza e jeles esemény. Általában 1908-ra datálják, amikor is 15 000 nő vonult utcára New Yorkban, hogy szavazati jogot, jobb fizetést és kevesebb munkaórát követeljenek. Körülbelül egy évvel később, 1909-ben, február 28-án tartottak nőnapot, majd 1910-ben az International Woman’s Conference-en Clara Zetkin német politikus javaslatára a Nemzetközi Nőnap megnevezés is megszületett. Az ENSZ csak jóval később, 1975-ben ismerte el az ünnepet, de gondolta volna, hogy e jeles nap történelme mögött komoly csaták, tragédiák is álltak? Nézzük csak!

1857: Női sztrájk

1857. március 8-án közel 15 000 textilgyárban dolgozó nő kezdett sztrájkolni New Yorkban, hogy jobb bérezést és kicsit jobb munkakörülményeket érjenek el. A későbbi nemzetközi ünnep dátuma is erre az eseményre utal.

1910: A második női konferencia

Ebben az évben, Koppenhágában tartották a második női konferenciát, ahol elhatározták, hogy szervezetten fognak küzdeni a nők egyenjogúságáért és választójogáért. Ugyanitt határoztak a nőnap megtartásáról is. 17 országból több mint 100 nő döntött úgy, hogy március 8 legyen a Nemzetközi Nőnap.

1911: New York

1911-ben 146 nő vesztette életét egy munkahelyi tűzben, mivel a gyárban a biztonsági feltételek nem voltak megfelelőek. Ennek hatására mintegy 20 000 munkásnő vonult az utcára, biztonságosabb munkakörülményeket követelve.

(Kép forrása: wikimedia.org)

1911: Első nemzetközi nőnap

A konferencia hatására Németországban, Svájcban, Ausztriában és Dániában március 19-én megtartották az első nemzetközi nőnapot, ahol megemlékeztek az egyenjogúságukért kitartóan küzdő nőkről.

1913: Magyarországi ünneplés

1913-ban Magyarország is csatlakozott a koppenhágai konferencia felhívásához és ebben az évben ünnepelték meg először a nőnapot. Röplapokat osztogattak, és megemlékezéseken hívták fel a figyelmet az egyenlőtlenségre.

1917: Orosz tüntetés

1917. március 8-án (a Julianus naptár szerint számolva) nők tömegei vonultak utcára, hogy ételt és békét követeljenek maguknak. Néhány nappal később (nem kifejezetten a női sztrájk hatására) polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek.

(Kép forrása: wikimedia.org)

1965: Szovjetunió

Az orosz rezsim ebben az évben nyilvánította hivatalos állami ünneppé március 8-át. Oroszországban ez a dátum azóta is munkaszüneti nap. Máig hagyomány, hogy ilyenkor férfiak és nők egyaránt köszöntik a nőket, akár ismeretlenül is, az utcán.

Portugália, Románia

Portugáliában és Romániában is sok helyen az a szokás ilyenkor, hogy a nők vacsorát adnak a nőnap tiszteletére. Az ünnepségen hagyományosan csak nők vesznek részt, ahol egymásnak gratulálnak, zenével és tánccal ünneplik meg a nők életével járó nehézségeket és szépségeket egyaránt.

2018-ban pedig végre nemcsak nőnapon hangos a sajtó a szexizmust, az egyenlőtlenséget és a nők elleni erőszakot bíráló hangoktól – lényegében mindenhonnan a #MeToo és a Time’s Up mozgalomról lehet hallani. Jelképes fontosságot ad az idei évnek az is, hogy 2018 a nők szavazati jogának száztíz éves jubileumát jelöli. Az idei nőnap üzenete tehát az, hogy hajtsuk tovább az eddigi törekvéseket és vonalat, harcoljunk tovább azokért, amikért régóta küzdünk, mert a győzelem még messze nem teljes.

(Forrás: www.womansday.commarieclaire.hu)

"Köszönöm, hogy ünnepnek tekintesz,
hogy szíved bíborborával vársz reám
és ó-ezüsttel terítesz miattam;
s hogy el ne fussak előled riadtan,
lelked titkos, százegyedik szobáját
virággal díszíted fel énnekem."

(B. Radó Lili: Ünnep)

További híreink

Szurkoljunk együtt élőben!

Dátum: 2018. márc 16. 13:37

Március 17-én 18 órától a VRC Kazincbarcika a HÉP-Kecskeméti RC ellen játszik.

Szombaton megismétlődhet a 2013-as márciusi hóvihar

Dátum: 2018. márc 16. 11:26

Pénteken borongósan indul a nap, sokfelé várható eső, délután viszont elkezd szakadozni a felhőzet délnyugat felől.

Történelmi játszóház március idusán

Dátum: 2018. márc 15. 14:11

Családi történelmi játszóházba várták az érdeklődőket a Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársai március 15-én.

A hősökre emlékeztek

Dátum: 2018. márc 14. 21:28

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzata március 14-én.

Programajánló

Kecskemét - VRCK Magyar Kupa - Döntő

Érd

Könyvbemutató

Városi Könyvtár - Edelény, Mátyás király útja 49.

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

4. Jókai Mór Emléktúra

Tardona

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk