https://kolorline.hu/

"Köszönöm, hogy ünnepnek tekintesz”

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy világszerte a nők vannak a legjobban kiszolgáltatva – mondjuk így – az élet nehézségeinek. Tavaly azonban újra az aktivizmusé lett a főszerep nőnapon, amit 2018-ban a szexizmus elleni harc és újra az egyenlőség követelése határoz meg.

Tekintsünk azonban picit vissza a kezdethez: világszerte március 8-án ünneplik a nők által elért különböző társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális eredményeket, azonban nehéz megmondani, hogy pontosan mikorra is nyúlik vissza e jeles esemény. Általában 1908-ra datálják, amikor is 15 000 nő vonult utcára New Yorkban, hogy szavazati jogot, jobb fizetést és kevesebb munkaórát követeljenek. Körülbelül egy évvel később, 1909-ben, február 28-án tartottak nőnapot, majd 1910-ben az International Woman’s Conference-en Clara Zetkin német politikus javaslatára a Nemzetközi Nőnap megnevezés is megszületett. Az ENSZ csak jóval később, 1975-ben ismerte el az ünnepet, de gondolta volna, hogy e jeles nap történelme mögött komoly csaták, tragédiák is álltak? Nézzük csak!

1857: Női sztrájk

1857. március 8-án közel 15 000 textilgyárban dolgozó nő kezdett sztrájkolni New Yorkban, hogy jobb bérezést és kicsit jobb munkakörülményeket érjenek el. A későbbi nemzetközi ünnep dátuma is erre az eseményre utal.

1910: A második női konferencia

Ebben az évben, Koppenhágában tartották a második női konferenciát, ahol elhatározták, hogy szervezetten fognak küzdeni a nők egyenjogúságáért és választójogáért. Ugyanitt határoztak a nőnap megtartásáról is. 17 országból több mint 100 nő döntött úgy, hogy március 8 legyen a Nemzetközi Nőnap.

1911: New York

1911-ben 146 nő vesztette életét egy munkahelyi tűzben, mivel a gyárban a biztonsági feltételek nem voltak megfelelőek. Ennek hatására mintegy 20 000 munkásnő vonult az utcára, biztonságosabb munkakörülményeket követelve.

Kép forrása: wikimedia.org

1911: Első nemzetközi nőnap

A konferencia hatására Németországban, Svájcban, Ausztriában és Dániában március 19-én megtartották az első nemzetközi nőnapot, ahol megemlékeztek az egyenjogúságukért kitartóan küzdő nőkről.

1913: Magyarországi ünneplés

1913-ban Magyarország is csatlakozott a koppenhágai konferencia felhívásához és ebben az évben ünnepelték meg először a nőnapot. Röplapokat osztogattak, és megemlékezéseken hívták fel a figyelmet az egyenlőtlenségre.

1917: Orosz tüntetés

1917. március 8-án (a Julianus naptár szerint számolva) nők tömegei vonultak utcára, hogy ételt és békét követeljenek maguknak. Néhány nappal később (nem kifejezetten a női sztrájk hatására) polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek.

(Kép forrása: wikimedia.org)

1965: Szovjetunió

Az orosz rezsim ebben az évben nyilvánította hivatalos állami ünneppé március 8-át. Oroszországban ez a dátum azóta is munkaszüneti nap. Máig hagyomány, hogy ilyenkor férfiak és nők egyaránt köszöntik a nőket, akár ismeretlenül is, az utcán.

Portugália, Románia

Portugáliában és Romániában is sok helyen az a szokás ilyenkor, hogy a nők vacsorát adnak a nőnap tiszteletére. Az ünnepségen hagyományosan csak nők vesznek részt, ahol egymásnak gratulálnak, zenével és tánccal ünneplik meg a nők életével járó nehézségeket és szépségeket egyaránt.

2018-ban pedig végre nemcsak nőnapon hangos a sajtó a szexizmust, az egyenlőtlenséget és a nők elleni erőszakot bíráló hangoktól – lényegében mindenhonnan a #MeToo és a Time’s Up mozgalomról lehet hallani. Jelképes fontosságot ad az idei évnek az is, hogy 2018 a nők szavazati jogának száztíz éves jubileumát jelöli. Az idei nőnap üzenete tehát az, hogy hajtsuk tovább az eddigi törekvéseket és vonalat, harcoljunk tovább azokért, amikért régóta küzdünk, mert a győzelem még messze nem teljes.

(Forrás: www.womansday.commarieclaire.hu)

"Köszönöm, hogy ünnepnek tekintesz,
hogy szíved bíborborával vársz reám
és ó-ezüsttel terítesz miattam;
s hogy el ne fussak előled riadtan,
lelked titkos, százegyedik szobáját
virággal díszíted fel énnekem."

(B. Radó Lili: Ünnep)

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk