https://kolorline.hu/Mályitól Phjongcshangig

Mályitól Phjongcshangig

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

 Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. Az elmúlt 94 esztendőben huszonhárom helyszín adott otthont a világ legjobb téli sportolóinak a megmérettetésre. A legutóbbi olimpiai játékokat idén február 9-e és 25-e között rendezték a dél-koreai Phjongcshangban. Bevallom, izgalommal vártam a viadalt, különösen a téli sportok királyának tartott alpesi síversenyek kötötték le a figyelmemet. Érdeklődésemet kiváltképp felcsigázta, mikor megtudtam, hogy az egyik magyar férfi olimpikon megyénkből származik. Kékesi Márton mindösszesen 22 évesen lett a magyar olimpiai küldöttség tagja. Nagyszerű teljesítményéről, élményeiről, pályafutásáról a hazatérése után beszélgettünk.


Fotók: Szalmás Péter - MOB hivatalos honlapja

 Hogyan vált Önből élsportoló és miért a téli sportra esett a választása?

Azt hiszem, a születésem pillanatában megpecsételődött a sorsom, ugyanis egy sielő családba születtem. Apai nagyapám a Miskolci Honvéd alpesi sí szakosztályának volt lelkes edzője, vezetője, édesapám, (Prof. dr. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese – a szerk.) szintén válogatott síversenyző, majd a Honvédnál és később a Bánkút síklub versenyszakosztályánál is edző volt. Ő csatolt lécet először a lábamra óvodás gyermekként, még Japánban, ahová tudományos munkája szólította, s mi követtük. Sendai környéke kiváló feltételeket biztosított sítudásom megalapozására, apukám szakértő instruálása mellett. Aztán egészen az U- 18-as korosztályig ő irányította a fejlődésemet. A Távol- Keletről hazatérve következtek a bánkúti évek, ahol elkezdtük a tudatos edzésmunkát és ahová mindig jó szívvel térek vissza. Bánkúton érzem igazán otthon magam és mindig előjönnek a régi emlékek. Tehát nem osztrák körülmények között váltam síversenyzővé, hanem úgy, ahogy az a saját erőnkből futotta. Amit Bánkúton már nem lehetett elérni, azt Szlovákiában pótoltuk. Már ifjúsági koromban bekerültem a Nemzetközi Sí Szövetség felkészítő és versenyeztetető programjába, majd felnőtt koromban már a Magyar Sí Szövetség által biztosított programban veszek részt. A szövetség nagyon jó feltételeket garantál, s bár a nagy sínemzetek lehetőségeit nem érhetjük el, alig vagyok hátrányban a külföldi versenytársaimmal szemben.

 A versenyszámok közül melyik a kedvence?

 A szlalom, mert a testfelépítésem és az edzésmúltam erre predesztinált, de tulajdonképpen a többi versenyszámban is jó eredményeket nyújtok. Meglepetést tudtam okozni az olimpián az óriás-műlesiklásban, hiszen azon a versenyen a második futamban csak négy másodpercre maradtam le az olimpiai bajnoktól, és a legjobb magyar teljesítményt tudtam hozni.Ha már az olimpiáról esett szó, térjünk rá. Hogyan került a keretbe?

Óriási megtiszteltetés volt a számomra, hogy a kitartó munkám, eredményeim és a korábbi világversenyeken szerzett tapasztalataim alapján az elnökség engem jelölt ki, hogy képviseljem hazánkat az olimpián. Ugyan A-kvalifikációt szereztem a nemzetközi versenyeken, de a férfi mezőnyben egyetlen kvótáért küzdöttünk. Aztán kiderült, hogy Miklós Edit világkupa pontjainak köszönhetően a csapatversenyben szintén rajthoz állhatunk, így Samsal Dalibor sporttársam is elindulhatott.

Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz. Mennyiben gátolta mindez és milyen eredményeket ért el?

Valóban zord időjárás fogadott minket az első héten. Több napon át 80-90 km/ órás szelek fújták el a rajtot és a pályát. Ezért a szervezők kénytelenek voltak csúsztatni a lesiklás időpontját. Tudni kell, hogy ezeket a pályákat hóágyúkkal készített mesterséges hóval borították. Ez azt jelenti, hogy a szokottnál is keményebb és jegesebb alapon kellett teljesíteni a versenyszámokat, ami megviselte a síléceket, a durva súrlódás hatására „megégett” a sítalp. Engem általában nem zavar a nehéz körülmények közötti versenyzés, hozzászoktam már. Egyébként én voltam az egyetlen síző, aki mind a hat versenyszámban - lesiklás, szuper G, kombináció, óriás-műlesiklás, műlesiklás, csapatverseny – elindult. A legkiemelkedőbb egyéni eredményem szlalomban született, a 30. helyezést értem el 108 indulóból, óriás-műlesiklásban a 42. lettem a hasonló számú mezőnyben. Az alpesi összetett számban pedig a 35. helyet szereztem meg óriási küzdelmek árán. Természetesen a nagy sebességű és nagy ugrásokkal tarkított lesiklás nem sikerült fényesen, de erre a számra nekem soha sem volt módom igazán edzeni. A csapatversenyben a 9. helyet szereztük meg. Nagy dolog volt, hogy a világ legjobb sportolóival lehettem egy olimpiai faluban, fantasztikus hangulata volt az egésznek. Eddigi pályafutásának melyek a legkiemelkedőbb eredményei?

Sokszoros magyar bajnok vagyok, kétszer állhattam az ifjúsági világbajnokságokon az U-18-as kategória dobogójának a tetején. Tavaly St. Moritzban kvalifikáltam a műlesiklás döntőjébe, ahol a 45. helyet szereztem meg, de a lesiklásban és az összetettben is magyartól eddig nem látott eredményt értem el. Eddig két honosított magyar férfi versenyző tudott - 34, illetve 24 évvel korábban- olimpiai műlesiklásban az első harmincba kerülni. Büszkeséggel tölt el, hogy bebizonyíthattam, az alpesi sí legnagyobb versenyeiben is van helye a magyaroknak, igenis be lehet vállalni a gyors számokat is.

Van példaképe a sportban, vagy azon kívül?

Korábbi kedvencem az amerikai Bode Miller volt, illetve az ő stílusát kedveltem és igyekeztem utánozni. A másik példaképem Arnold Schwarzenegger, mert multifunkcionális tud lenni, az élet több területén egyformán sikert könyvelhet el.Kékesi Márton 1995-ben született Miskolcon. A Mályiban élő fiatalember középiskolai tanulmányait a Diósgyőri Gimnáziumban végezte. Az élsport mellett tanári szakos nappali hallgató a Testnevelési Egyetemen. Az interjút követően kaptuk a hírt, hogy a napokban a St. Lambrechtben megrendezett Országos Felnőtt Alpesi Síbajnokságon immár tizenötszörös magyar bajnok, miután minden számot megnyert.

További híreink

Szurkoljunk együtt élőben!

Dátum: 2018. márc 16. 13:37

Március 17-én 18 órától a VRC Kazincbarcika a HÉP-Kecskeméti RC ellen játszik.

Szombaton megismétlődhet a 2013-as márciusi hóvihar

Dátum: 2018. márc 16. 11:26

Pénteken borongósan indul a nap, sokfelé várható eső, délután viszont elkezd szakadozni a felhőzet délnyugat felől.

Történelmi játszóház március idusán

Dátum: 2018. márc 15. 14:11

Családi történelmi játszóházba várták az érdeklődőket a Gyermekek Háza-Kézművesház munkatársai március 15-én.

A hősökre emlékeztek

Dátum: 2018. márc 14. 21:28

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzata március 14-én.

Programajánló

Kecskemét - VRCK Magyar Kupa - Döntő

Érd

Könyvbemutató

Városi Könyvtár - Edelény, Mátyás király útja 49.

Kolorakadémia - Tari Annamária pszichoanalitikus előadása

Kazincbarcika

Szalovszky Viktória zongoraestje

Művelődési Központ - Edelény, István király útja 49.

4. Jókai Mór Emléktúra

Tardona

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

(3) szavazat

Erősítő edzés Apostol Viviennel

(7) szavazat

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

(2) szavazat

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

(7) szavazat

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

(6) szavazat

Fitt-baba Varga Judittal

(4) szavazat

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

(1) szavazat

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

(3) szavazat

Vízitorna Cselei Bélánéval

(7) szavazat

Facebook

Szurkoljunk