https://kolorline.hu/Szemelvények Kazincbarcika sporttörténelméből

Szemelvények Kazincbarcika sporttörténelméből

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A Kolorhét "Postaládánkból" című rovatában Kazincbarcika, illetve az elődtelepülések sikeres és gazdag sporttörténelméről olvashatnak egy rendkívül érdekes és több sportágat felölelő cikksorozatot, mely bizonyítja, hogy városunk méltán nyerte el a Nemzeti Sportváros címet 1998-ban. A kazincbarcikai csapatok és a diákok követve a megkezdett utat, generációkon át folytatták a sikerszériát, számos híres sportoló kezdte itt a pályafutását.

A kazincbarcikai versenyröplabdázás rövid története

1969-ben alakult a KVSE (Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület) röplabda szakosztálya. Már az első két szezonban megnyerték a megyei felnőtt bajnokságot, 1971-ben pedig sikerrel véve az osztályozót, felkerült az NB II-be a csapat, hogy aztán megszakítás nélkül a 80-as évek közepéig tagja legyen a másod­osztályú bajnokságnak, majd még magasabb osztályba lépjen.

A sportág bázisát elsősorban Az 1970/71-es tanévben megnyíló Kun Béla Általános Iskola adta, melynek kis tornaterme elsősorban ennek a sportágnak tudott leginkább kereteket adni. Az általános iskolások korosztályában a fiúk mellett a lányok is kiválóak voltak (sőt a 70-es években még jobbak is a fiúknál): 1977-ben és 1978-ban Pajtás Kupát nyertek, 1979-ben pedig a Nyári Úttörő Olimpia országos döntőjén az iskola „A” kategóriás lánycsapata első, a „B” kategóriás lánycsapat pedig a második helyen végzett, míg a fiúk ötödikek lettek a „B” kategóriában. Középiskolák közül a 105. Számú Lékai János Szakképző Iskola és a Ságvári Endre Gimnázium biztosította a leginkább az utánpótlást a kazincbarcikai egyesület számára. Danada János, aki a Kun Béla megnyitásától egészen harmincöt éven keresztül az iskola igazgatója volt, kifejezetten forszírozta a röplabdás edzéseket, sokáig a röplabdaszakosztály vezetője is volt a KVSE-nél. A 80-as évekre kialakult Veres István vezetőedző, Dovák Pál technikai vezető, Danada János szakosztályvezető és Fejedelem György elnök négyes vezetésével jutott fel a férfi felnőtt csapat az 1984/85-ös szezonban a legmagasabb osztályba, az NB I-be.


Képen: A Kun Béla Általános Iskola 1979-es röplabdacsapata


Képen: A KVSE 1989-es röplabdacsapata

1997 októberében megalakult az önálló Vegyész RC-Kazincbarcika. A klub elnöke Kárpáti László, vezetője Danada János, technikai vezetője Dovák Pál lett. Az edzői feladatokat Dudás András látta el.

A kazincbarcikai férfi röplabda a legnagyobb sikereit a 2000-es évek elején érte el immár Vegyész RC Kazincbarcika néven: a 2001/2002-es szezonban második lett az Extraligában, a 2002/2003-as szezonban pedig Daniel Oravec irányításával megnyerte a legmagasabb osztályt, majd a 2003/2004-es, illetve a 2005/2006-os szezonban szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a kazincbarcikai csapat. Nemzetközi sikerek közül emlékezetes a lettországi 2003-as Élcsapatok Kupájába első hely a negyedik csoportban, az Interliga 2005/2006-os szezonjában pedig bronzérmes lett a Kazincbarcika.

A mostani, 2017/2018-as szezonban ismét Daniel Oravec irányítja az együttest, segítője pedig a KVSE volt játékosa és edzője, a fáradhatatlan Dudás András. A VRCK a bajnokság első számú favoritja az erőviszonyokat tekintve.


Képen: A VRCK 2018-as röplabdacsapata legújabb kupagyőzelmét ünnepli (Fotó: vrck.hu)

Forrás: Lehota Roland, a Barcikai Históriás szerkesztője
Megkelenés: https://kolorline.hu/uploads/magazin/pdf/K7_18_111.pdf

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk