https://kolorline.hu/Illatos tavasz

Illatos tavasz

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Miből is fakad az össze nem téveszthető frissesség?Amikor tél után közeledik a tavasz, minden életre kel. Nem csak a földfelszín feletti növényzet ébredezik, hanem a föld alatti élet is újra lélegezni kezd.

A talajban megszámlálhatatlanul sok gomba, giliszta, baktérium, pajor, hangya stb. élősködik. Ők ugyanúgy, mint a fák és növények vagy egyes állatok, téli álmot alszanak, pihennek. A felmelegedés hatására azonban újra „dolgozni” azaz táplálkozni kezdenek. Lebontják a talajba kerülő szerves anyagokat, mint pl: kukoricát, trágyát, szalmát. A felszabaduló anyagok a légrétegbe kerülnek, amit leginkább hajnalban lehet érzeni. Ezzel magyarázható a természet illata.

Tavasszal kell elkezdeni a kerti munkát ahhoz, hogy a későbbiekben szép virágaink, zamatos gyümölcseink, friss zöldségink legyenek.Vannak olyan zöldségfélék, melyek a hidegebb talajban a 3-5 °C - on is gyökeret eresztenek. Ilyen pl: a sárgarépa, zöldborsó, mezei saláta, hónapos retek, dughagyma vagy a spenót. 

A metszés is egy fontos dolog, és az sem mindegy hogyan végezzük. Ha alaposak vagyunk biztosak lehetünk benne, hogy fáink, bokraink hálásak lesznek érte. Mindig olyan rügyet válasszunk – különösen igaz ez szőlő és gyümölcsfa esetében – amelyből a rügy a koronából kiáll.

Ha nagyobb sebet képezünk a kelleténél vagy fűrészelünk, akkor kezeljük az adott területet sebvédő anyaggal, hogy a gombák, spórák ne támadhassák meg a növényünk szöveteit.

A permetezésre is szükség van még a rügyfakadás előtt, hiszen nem csak fáink és növényeink kezdenek ébredezni, hanem a kártevők is! A bordói lé még ma is közkedvelt, ami kereskedelemben kapható kénnel kiegészítve. Ehhez még keverhetünk rovarölőt, hiszen a levéltetvek korán megtámadják a gyümölcsfákat. Minden haszon és dísznövényt lemosó jelleggel átpermetezhetünk, így biztosak lehetünk benne, hogy növényink meghálálják a gondoskodást.

Forrás:gazigazito.hu

További híreink

Forgalomkorlátozás a Rezeda utcában és környékén

Dátum: 2024. júl 16. 16:33

Munkálatok miatt számíthatnak az arra közlekedők kisebb volumenű forgalomkorlátozásra Kazincbarcika Alsóvárosi részén. A munkavégzés a nagyobb forgalmú útszakaszt nem, csak a Rezeda utcát és az ahhoz kapcsolódó mellékutcákat érinti.

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk