https://kolorline.hu/Mire figyeljünk a szőlő metszésekor?

Mire figyeljünk a szőlő metszésekor?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Metszés nélkül a szőlő nyílegyenesen elkezdene fölfelé kúszni, egészen addig, amíg van az útjában akadály. A természetben legalábbis így viselkedik a szőlő, immáron 80 millió éve. Metszéssel épp ezt a tulajdonságát befolyásolhatjuk.

Mikor kezdjük a metszést?


A metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartanunk. Figyeljünk azonban arra, hogy ne halasszuk ezt a munkát addig amíg a szőlő „könnyezni kezd”, vagyis a nedvkeringés megindul.

Metszés előtt végezzünk rügyvizsgálatot, ehhez a termőrügyet éles késsel vagy zsilettpengével a hosszanti tengelye mentén vágjuk ketté. A rügy épségét onnan látjuk, hogy a metszési felület halványzöld, így egészséges hajtás fejlődhet.

Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor megállapíthatjuk, hogy a rügy károsodott. Kedvező körülmények között azonban még hajtást, és azon fürtöt is fejleszthet. Ha a teljes metszési felület elbarnult, a rügy nem fog kihajtani. A metszés mértékét mindig a rügyek épsége alapján kell eldönteni.

Váltómetszés


Ha a kétéves csapon két vesszőt meghagyunk és a többit levágjuk. A megmaradó két vessző közül a felső állású lesz a termőcsap, amelyen – a fajtától függően – 4-10 rügyet hagyjunk. Az alsó állású vesszőt két rügyre metsszük vissza, ez lesz az ugarcsap. A következő évben, ami vessző termést hozott azt levágjuk, az ugarcsapon levő két rügyből fejlődött vessző közül pedig a felső lesz a termővessző, az alsó az ugarvessző. Ezt váltómetszésnek nevezzük.

Termőcsapok


Először az elszáradt, letermett csonkokat, idősebb fás részeket kell eltávolítani és ezután kerül sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid csapon termő fajták, mások csak hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak fürttermést. Általános szabály az, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20 - 30 ép, egészséges rügy maradjon meg. Ez éppen elég ahhoz, hogy jó termést takaríthassunk be. A túlterhelés kockázatos, mert a mennyiség, a minőség rovására írható.

További híreink

Forgalomkorlátozás a Rezeda utcában és környékén

Dátum: 2024. júl 16. 16:33

Munkálatok miatt számíthatnak az arra közlekedők kisebb volumenű forgalomkorlátozásra Kazincbarcika Alsóvárosi részén. A munkavégzés a nagyobb forgalmú útszakaszt nem, csak a Rezeda utcát és az ahhoz kapcsolódó mellékutcákat érinti.

Jelentkezz iskolaőrnek!

Dátum: 2024. júl 15. 16:39

A police.hu iskolaőröket keres. Az iskolaőr feladata, hogy közreműködjön a nevelési-oktatási intézmények rendjének - azok területén, tanítási időben történő - fenntartásában. Az iskolaőr intézkedésre és kényszerítőeszköz használatára jogosult, közfeladatot ellátó személy. További részletek a cikk alján található linken keresztül érhetőek el.

Triplán összetett balatoni „applikációs” tábor a kazincbarcikai gyerekeknek

Dátum: 2024. júl 14. 20:56

A kazincbarcikai diákok balatoni táborozását támogatja idén a város önkormányzata. A Kazinczy Ferenc Tagiskola 47 tanulóval már elégedetten túl van az izgalmas alkalmon. Újdonságként 2024-ben minden eddiginél összetettebb, három különböző választási lehetőséget kínáló tábort szerveztek révfülöpi bázissal, de számtalan helyre csatangolással a tágabb környéken.

Szabadidős táborban jártak a héten a kazincbarcikai gyerekek

Dátum: 2024. júl 13. 18:02

A nyáron elérhető kazincbarcikai gyermektáborok egyik legizgalmasabbika a szabadidős Kolortábor volt. A kis résztvevők ügyességi, mozgásalapú, zenés, egyéni készségfejlesztő programokon és csapatjátékokon vehettek részt, de a Kolortábor különleges programjait, mint a médiaközpont-látogatást, a tánctanulást és a pizzasütést is kipróbálhatták.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk