KolorTV élőben

https://kolorline.hu/A gyönyörű magnólia

A gyönyörű magnólia

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A magnólia – más néven liliomfa – vitathatatlanul a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Gyönyörű látványt nyújt a téli hónapok után, rövid virágzása ellenére.Tulipánfának is hívják, tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet.

A magnóliafajták méretben is különböznek egymástól. A kisebbek 2-3 méterre nőnek, de egyes fajtái, akár a 10 métert is elérhetik kifejlett korukban. Magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik.

A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is. A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke.

Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek minket.


Gondozása - ápolása


Gondozása egyszerű, viszont ha nem a megfelelő helyre, illetve talajba ültetjük halálra ítéljük. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a liliomfák kissé savanyú talajban érzik jól magukat. Meszes talajban csak sínylődnek, sőt egyes fajták gyorsan ki is pusztulnak.
Jól meg kell gondolni, hogy hova ültetjük a magnóliát, mert később átültetni már nem ajánlott mivel gyökerei igen sérülékenyek! Nagyon szereti a napos, félárnyékos, szélvédett helyeket.

A legjobb számára, ha a reggeli napsütés nem éri, mert ha virágzik, a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli napsütésben túl gyorsan felolvadnak, így megbarnulnak.
Nagyon vízigényes növény. Metszésre, erőteljes sarjazással reagál, és vigyázzunk, hogy ollóval ne rontsuk el a formáját. A legfontosabb, hogy nyugalmat és időt hagyjunk a magnóliának, hogy zavartalanul kibontakozhasson. Minden tavasszal keverjünk a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát. Mindezt nagyon óvatosan, mert érzékeny gyökerei könnyen megsérülnek. Virágzás után távolítsuk el róla a felesleges ágakat. Téli gondozásnál figyeljünk rá, hogy a fiatal növény tövét az első néhány évben, télen mindenképp takarjuk le.


Problémák


  • Ha a növényt megtámadják a tetvek és kártevők, nem kell megijedni, nem szenved nagy kárt.
  • A katicabogarak, madarak elfogyasztják a kis rovarokat, a károsodott leveleket pedig távolítsuk el a fa alól mikor lehullanak.
  • Ha magnólia levele sárgul, valószínűleg túl meszes számára a talaj vagy az öntözővíz. Óvatosan forgassunk a talajba komposztot, és adjunk hozzá savanyító rododendrontrágyát is, majd öntözzük meg alaposan.
  • Ha levelei foltosodnak majd bebarnulnak, vagy szürkés bevonat keletkezik rajtuk, biztosak lehetünk benne, hogy a növényt gomba támadta meg. Ennek a nedves, párás, meleg környezet az oka. A lehullott leveleket szedjük össze a fa alól, a lombot pedig ritkítsuk meg.
  • Ha levele barnul és elszárad, lehetséges, hogy túl szeles helyre ültettük. Az átültetést kerüljük, inkább a talajt takarjuk be legalább 5 cm vastagságban fenyőkéreggel.

Forrás: utakerthez.hu

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk