https://kolorline.hu/A gyönyörű magnólia

A gyönyörű magnólia

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A magnólia – más néven liliomfa – vitathatatlanul a tavasz egyik legfeltűnőbb növénye. Gyönyörű látványt nyújt a téli hónapok után, rövid virágzása ellenére.Tulipánfának is hívják, tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet.

A magnóliafajták méretben is különböznek egymástól. A kisebbek 2-3 méterre nőnek, de egyes fajtái, akár a 10 métert is elérhetik kifejlett korukban. Magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik.

A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is. A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke.

Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek minket.


Gondozása - ápolása


Gondozása egyszerű, viszont ha nem a megfelelő helyre, illetve talajba ültetjük halálra ítéljük. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a liliomfák kissé savanyú talajban érzik jól magukat. Meszes talajban csak sínylődnek, sőt egyes fajták gyorsan ki is pusztulnak.
Jól meg kell gondolni, hogy hova ültetjük a magnóliát, mert később átültetni már nem ajánlott mivel gyökerei igen sérülékenyek! Nagyon szereti a napos, félárnyékos, szélvédett helyeket.

A legjobb számára, ha a reggeli napsütés nem éri, mert ha virágzik, a hideg éjszakákon megfagyott virágok a reggeli napsütésben túl gyorsan felolvadnak, így megbarnulnak.
Nagyon vízigényes növény. Metszésre, erőteljes sarjazással reagál, és vigyázzunk, hogy ollóval ne rontsuk el a formáját. A legfontosabb, hogy nyugalmat és időt hagyjunk a magnóliának, hogy zavartalanul kibontakozhasson. Minden tavasszal keverjünk a talajához érett komposztot vagy istállótrágyát. Mindezt nagyon óvatosan, mert érzékeny gyökerei könnyen megsérülnek. Virágzás után távolítsuk el róla a felesleges ágakat. Téli gondozásnál figyeljünk rá, hogy a fiatal növény tövét az első néhány évben, télen mindenképp takarjuk le.


Problémák


  • Ha a növényt megtámadják a tetvek és kártevők, nem kell megijedni, nem szenved nagy kárt.
  • A katicabogarak, madarak elfogyasztják a kis rovarokat, a károsodott leveleket pedig távolítsuk el a fa alól mikor lehullanak.
  • Ha magnólia levele sárgul, valószínűleg túl meszes számára a talaj vagy az öntözővíz. Óvatosan forgassunk a talajba komposztot, és adjunk hozzá savanyító rododendrontrágyát is, majd öntözzük meg alaposan.
  • Ha levelei foltosodnak majd bebarnulnak, vagy szürkés bevonat keletkezik rajtuk, biztosak lehetünk benne, hogy a növényt gomba támadta meg. Ennek a nedves, párás, meleg környezet az oka. A lehullott leveleket szedjük össze a fa alól, a lombot pedig ritkítsuk meg.
  • Ha levele barnul és elszárad, lehetséges, hogy túl szeles helyre ültettük. Az átültetést kerüljük, inkább a talajt takarjuk be legalább 5 cm vastagságban fenyőkéreggel.

Forrás: utakerthez.hu

További híreink

Izsó Miklós emlékezete

Dátum: 2018. máj 26. 20:56

Szülőfalujában emlékeznek Izsó Miklósra

Kazincbarcika és a vasút

Dátum: 2018. máj 26. 15:34

Kismarton Zsolt helytörténész május 29-i előadásának előzetese

Harry herceg is elkelt

Dátum: 2018. máj 26. 12:16

Görög Ibolya protokollszakértőt Harry herceg esküvőjéről kérdeztük

Pünkösdi rózsa azaz a bazsarózsa

Dátum: 2018. máj 26. 10:00

A kert és az otthon illatvirága

Programajánló

Városi Gyermeknap

Kazincbarcika

Mihályi Réka - Masni és Pocó

Kazincbarcika

Kazincbarcika és a vasút

Kazincbarcika - Újkazinci Programsziget

Bringás flashmob és bringatúra

Kazincbarcika

Magyarország - Horvátország röplabda mérkőzés

Kazincbarcika Don Bosco Sportközpont

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk