https://kolorline.hu/A futásról: kérdések és válaszok egyszerűen

A futásról: kérdések és válaszok egyszerűen

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Miért fussak, mit tegyek, hogy fejlődjek? Kérdések és válaszok kezdőknek.

Miért a futás mellett tegyem le a voksom annyi sport közül?

Többek között két nagyon egyszerű oka van: egy, hogy a futás alakítja legszebben az izmokat, másodszor pedig, hogy ez a leghatékonyabb zsírégető módszer.

Hogyan és mennyit fussak egy héten, mire figyeljek oda?

Még a hobbifutóknak is heti három-négy alkalom javasolt, ennél kevesebb edzés nem fejleszt hosszútávon. Fontos, hogy a heti futások közé mindig iktassunk be ún. keresztedzéseket, amely lehet például úszás, tornázás vagy biciklizés is.

A helyes futás alapja többek között a karmunka. Kevesen tudják, de ez adja meg a futás ritmusát, s ha oda-vissza dobáljuk a végtagjainkat, könnyen veszítünk felesleges energiát.


Fotók: Kolorfutás 2017/Zele Tímea

Mit kell csinálnom futás előtt és után?

Aranyszabály: mindig nyújtással, bemelegítéssel kell kezdeni. Egy csomó sérülést szerezhetünk, ha csak úgy „belecsapunk a lecsóba”. A fejünkben raktározzuk el azt a szót, hogy fokozatosság, és mondogassuk magunknak minden alkalommal: "mielőtt futni indulok legalább húsz percet nyújtok vagy sétálok!" Ne lustálkodjuk el...

...és persze a levezetést sem, hiszen ez a holnap miatt fontos. Sokkal könnyebben kezdjük újra a munkát másnap, kisebb az esély az izomlázra, és harmóniába kerülünk a szervezetünkkel. Levezetésként sétálhatunk, nyújthatunk, vagy tornázhatunk.

Mit egyek?

Ha már mozgunk, és eredményeket szeretnénk elérni, akkor mindenképp figyeljünk arra oda, hogy mivel tápláljuk a szervezetünket.

Az új legjobb barátunknak a folyadéknak, azon belül is a víznek kell lennie, fogyasszunk belőle napi 2-3 litert! Figyeljünk oda arra is, hogy meglegyen a napi ötszöri étkezésünk is. Persze ne habzsoljunk: hagyjuk abba az étkezést akkor, mikor érezzük, jól fogunk lakni. Fontos a mértékletesség!

Ne ijedjünk meg: a hiedelemmel ellentétben nem csak csirkemellet és rizst kell fogyasztanunk! A következő cikkünkben ízletes recepteket mutatunk majd be!

Nézzük, hogy milyen pszichológiai hatása van a futásnak?

  • Megnő az önbecsülésünk abból adódóan, hogy le tudjuk a saját lustaságunkat győzni. A legtöbb ember ésszel belátja, hogy mozognia kellene, de nem tudja saját magát rávenni egy kis "szenvedésre". Aki erre képes, büszke lehet önmagára!
  • Felszabadult állapotba kerülünk - bizonyos emberek az ismétlődő mozgás során sajátos hipnotikus állapotba kerültnek.
  • Saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk: jobban észleljük az izmaink feszülését-lazulását, szívünk dobbanásait vagy az orrunkba, tüdőnkbe áramló levegő útját.
  • Belső gondolati világunk felé fordulunk, saját fantáziaképeink villanhatnak fel, korábbi emlékképek juthatnak eszünkbe. Olyan képek, amelyeken túlsiklottunk korábban, futás közben visszatérhetnek. Belső kívánságainkat, legtitkosabb érzéseinket fogalmazhatjuk meg magunknak. Gondjaink megoldására is ötleteket kaphatunk ebben a különlegesen felszabadult állapotban.
     


Végül pedig van két jó hírünk:

A Fitt Barcika sportprogram-sorozat keretében már a futókat is várják edzések, hiszen kéthetente csütörtökön a POLAR Futóklub ad lehetőseg azoknak, akik elkezdenék a futást, vagy fejlődni szeretnének! Korábban egyébként már ITT írtunk róla. 

Idén is lesz Kolorfutás augusztus 5-én. Természetesen nem csak nagyok, hanem - tavalyhoz hasonlóan - kicsik is nevezhetnek. Ha már elkezdtük a futást, ez egy remek alakalom arra, hogy megmutassuk ország-világnak milyen ügyesek vagyunk. Részletek ITT és ITT, nevezni pedig ITT lehet.  
 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk