https://kolorline.hu/Szedjünk gombát de mit és hogyan?

Szedjünk gombát de mit és hogyan?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az ősz beköszöntével itt a gombaszezon is! A tudatlanság nagyon komoly problémákat tud okozni. Gyakran mérgezéshez, legrosszabb esetben halálhoz vezetnek.

Évente átlagosan 65 ember esik áldozatul. A halálos esetek szinte kivétel nélkül gyilkos galóca fogyasztás következményei.
Szedhetünk gombát, de az alábbi szabályokat mindenképp be kell tartani!

  • Keressük fel a gombavizsgálót.
  • Csak az általuk átvizsgált gomba fogyasztható teljes biztonsággal.
  • Átvizsgáláshoz az egész kosárka tartalmát meg kell mutatnunk nem csak 1-1 példányt.
  • Mi is tanulmányozzuk a gombákat.
  • Nagyon sok szakkönyv vagy akár az internet is rendelkezésre áll, hogy mi is elsajátítsuk az alapokat, de mindenképp tartsuk be az 1-es pontot.
  • A leszedett gombákat gyűjtsük külön tárolóba. Ezáltal elkerülhető az ehető és a mérges gombák érintkezése. A számunkra ismeretlen fajokat is szedjük külön. Hogy miért? A mérgező gomba megfertőzheti az ehetőt. A gombákat mindig kosárba vagy újságpapírba szedjük, mivel zacskóban, dobozban bepüffednek.
  • Csak egészséges gombákat szedjünk, amelyeken nagyon jól felismerhetőek a gomba jellegzetességei.
  • Senkitől ne fogadjunk el gombát, még akkor sem, ha állítja minden gombát nagyon jól ismer. Ha árustól veszünk gombát akkor is figyeljünk oda, hogy mindenképp rendelkezzen gombavizsgálói igazolással!
  • A leszedett csemegét minél hamarabb fogyasszuk el. Szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el. Vannak olyan gombafajok, melyek 20 perc főzés után fogyaszthatók. Egy-egy gombafaj vásárlásakor erre nyugodtan rákérdezhetünk a gombavizsgálónál.


Tévhitek


Ne gondoljuk, hogy azok a gombák, amiket a csiga elfogyaszt számunkra is ehető! A csiga hidegvérű állat, képes lebontani olyan anatoxint, amit az ember nem. Tévedés az is, hogy az a gomba mérgező, amelynek húsa vágásakor elszíneződik vagy megkékül. A gyilkos galóca például fehér marad, míg ez ehető rizike elszíneződik. Tévhit az is, hogy a mérgező gombák csúnyák, nyálkásak, míg az ehetők szépek. Ellenpélda erre a mesekönyvekben is gyakran ábrázolt gyilkos galóca.

Fotón a nagyon ízletes rizike

Fotón: laska gomba

Fotón: csiperke


A gyilkos galóca


Kontinensünkön széles körben elterjedt, lombos- és tűlevelű fák alatt egyaránt előfordul. Közel 600 faja ismert. 
A gyilkos galóca ráadásul számtalan olyan ehető gombafajra hasonlít, amelyet Európa-szerte gyakran fogyasztanak. Mérge elsősorban a májat és a vesét támadja meg, ellenszere egyelőre nem ismert. A lemezek sűrűn állnak, a tönknél szabadon állók, esetleg nagyon gyengén tönkhöz nőttek. Színük fehér vagy krémszínű, oldalnézetben enyhe sárgás-zöldes árnyalattal. Sohasem lehetnek vörösesek vagy barnásak, és megsérülve sem színeződnek el. Nagyon könnyű összekerverni az erdőszéli csiperkével. 

Fotón az ártalmatlannak tűnő gyilkos galóca - mérgező, halálos

Fotón: a mesekönyvekből ismert légyölő galóca - mérgező, halálos

A kalapbőr szárazon fénylő, nedves időben tapad. A kalap színeloszlása is változó, sokszor a közepén látszik a legsötétebb zöldes árnyalat, néha azonban éppen ez a rész fakul ki. A kalap széle viszont csaknem mindig a leghalványabb, néha szinte fehéres.Gombaismertből sosem elég, ezért az alábbi linken egy videó is segítségünkre lehet.

 


Ajánlott videó:

https://www.youtube.com/watch?v=GffHkzurRUg


Forrás: balintgazda.hu, wikipédia 

További híreink

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

KolorTV élőben

Programajánló

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk