https://kolorline.hu/Fókuszban a szemünk fénye

Fókuszban a szemünk fénye

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A szem a lélek tükre – hangzik a mondás, s milyen sok igazságot rejt magában! A szem, a tekintet jeleníti meg az egyéniség, a személyiség legkarakteresebb jegyeit.

Mindamellett a látás elvesztése a világ megannyi csodájának az elvesztését is eredményezheti. Jóllehet, sokat tehetünk látóképességünk megőrzéséért. Erre hívják fel a figyelmet a látás világnapján, melyet 2000 óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség (IAPB) Látás 2020 programjának keretében rendeznek meg. A vakság és a gyengénlátás az esetek 80%-ban  megelőzhető, vagy kezelhető, és a program célja, hogy 2020-ra mindenütt felszámolják a megelőzhető vakság előfordulását.

Magyarországon évente több ezren vakulnak meg. Ezen esetek nagy része az időskori látásromlás és a cukorbetegség kapcsán alakul ki. A szakemberek a szűrővizsgálat fontosságára figyelmeztetnek. Az időben - már a kisgyerekkorban - elkezdett szemkorrekció hatása akár a tinédzserkorban megmutatkozhat. A rövidlátók és a nagyfokú kóros rövidlátóság előfordulása nagyon nagy mértékben nő. Európában a rövidlátás kb. 23%-ban fordul elő, azaz majdnem minden negyedik európai lakos érintett a problémában. A becslések szerint ez az arány 2050-re 50%-ra fog nőni. Ennek oka a szakértők véleménye szerint, hogy a mai digitalizált világunkban a szemet folyamatosan „közelnézésre” kényszerítjük. A számítógép, az okostelefon vagy a televízió túlzott, kis távolságról való használatával, úgynevezett alkalmazkodási görcs alakulhat ki a szemben, ami növeli a rövidlátás kockázatát. Ez a jelenség kiküszöbölhető, ha a gyermekeket próbáljuk elszakítani a monitor elől és kitessékelni a szabadlevegőre, illetve tanácsos a munkahelyen is néhány percre elfordulni a képernyőtől, de legalább 20 percenként 20 másodpercre fókuszáljunk a távolba.

Fontos továbbá, hogy akár távollátáshoz, akár olvasáshoz van szükségünk szemüvegre, szemészszakorvoshoz forduljunk, hiszen csak a nekünk felírt szemüveg ad tökéletes látáskorrekciót. Hazánkban a már említett több ezer beteget a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége fogja össze. A megyénkben élő látássérültek érdekvédelmét a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete látja el. A tagok száma 790-800 között mozog, Kazincbarcikán és térségében pedig 85 fő. Barnóczki Gábornak, az egyesület elnökének elmondása szerint a szervezet a legkülönfélébb szolgáltatásokkal igyekszik könnyíteni a hozzájuk fordulók életén. Többek között a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral együttműködve az egyesület székházában hangoskönyvtárat üzemeltetnek.

Ezen kívül folyamatos braille írás oktatás, az informatikai, valamint az okos eszközök használatának oktatása, illetve helyes látásvezetési tréningeket tartanak a látó családtagok számára. Szükség esetén jogi tanácsadást végeznek, ezenfelül az életvitelt javító segédeszköz bemutatókat és vásárokat rendeznek, sőt a rászorultaknak lehetőségük van ezeknek az eszközöknek az ingyenes bérlésére. Az egyesület a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált hely, 13 munkavállalót alkalmaznak a működtetés és a szolgáltatás területén.  

Az „Együtt sportosan folytassuk Borsodban” projekt harmadikéve fut nagy sikerrel, mely integráltan valósít meg szabadidős-és sporttevékenységet, látók és nem látók számára.  Ennek keretében havi rendszerességgel jógázhatnak az érdeklődők, valamint tandem kerékpártúrákat szerveznek évente több alkalommal. A következő túra várhatóan jövő év április végén, valamint június elején lesz. A pályázat részeként tekefoglalkozásokat tartanak Kazincbarcikán a tekepályán. A Fehér Bot napja alkalmából október 11-én egészségügyi programokkal várták tagokat, melyet a miskolci Rotary Club támogatott. A látássérültek az ügyes-bajos dolgaik intézésében segítséget kapnak a miskolci ügyfélszolgálaton, valamint Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban a hónapok első és harmadik munkanapján, pénteki napokon.

Forrás: netbulancia.hu

További híreink

A háromszoros kupagyőztes Németh Szabolcs edzőként folytatja tovább

Dátum: 2019. máj 19. 13:50

A hatvankilencszeres magyar válogatott röplabdázó a Fatum-Nyíregyháza kispadján

Fiatal sakkosok a Mezeyben

Dátum: 2019. máj 18. 11:58

III. Kolorcity Open címmel egyéni és csapat utánpótlás sakkversenyt szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség és Kazincbarcika Város Önkormányzata május 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Figyelem! Csalók járják a várost - pénzt kérnek, radiátorcserét ígérnek

Dátum: 2019. máj 16. 13:58

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy Kazincbarcikán zöld munkaruhában csalók járják a várost, akik szolgáltatónak adják ki magukat.

Elmaradt a pontszerzés

Dátum: 2019. máj 15. 15:29

A labdarúgó Merkantil Bank Liga NB II 37. fordulójában az ETO FC Győr együttesét látta vendégül a Kazincbarcika.

Programajánló

Kassai Thália Színház: A Montmartre-i ibolya

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Somodi-Hornyák Szilárd: "Porfogó" kiállítás

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk