https://kolorline.hu/Őrizzük meg csontjaink egészségét!

Őrizzük meg csontjaink egészségét!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A csontritkulás, vagyis az osteoporosis világnapján nem mehetünk el szó nélkül a betegség mellett, hiszen Magyarországon minden tizedik ember érintett és az előrejelzések azt mutatják, hogy a tendencia a következő évtizedekben csak nőni fog.


Forrás: hazipatika.com

Osteoporosis esetén a szervezet kevesebb csontszövetet termel, ezáltal a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket. Többségében, mintegy kétharmados arányban a nőknél fordul elő, de a férfiaknál is kialakulhat. Kialakulásában elsődlegesen az életkor játszik nagy szerepet. Mértékét nagyban befolyásolja, hogy az első 40 év alatt milyen minőségű csontozat alakult ki, illetve, hogy 35 éves kor fölött milyen ütemű a leépülés. A csontépítésért elsősorban a nemi hormonok, különösen az ösztrogén, kisebb számban a tesztoszteron a felelősek. Ebből következik, hogy a nők a menopauza, tehát a menstruáció elmaradását követően veszélyeztetettebbekké válnak. A csontritkulás emellett egyéb betegségekhez és szteroid tartalmú gyógyszerek szedéséhez is társulhat. Másodlagos okként említhető az inaktivitás, azaz a mozgékony, energikus életmód háttérbe szorulása, valamint a helytelen táplálkozásból adódó anyagcsere problémák jelentkezése. Bizonyított tény továbbá, hogy a betegség kockázata összefügg a hozott gének minőségével. Akinek a szülei, nagyszülei osteoporosisban szenvedtek, annak jóval nagyobb esélye van a csontritkulásra. Mindazonáltal nehéz diagnosztizálni, mivel a kezdeti stádiumban semmilyen klinikai tünete nincs, éppen ezért nem is szoktak ezzel különösebben foglalkozni az emberek, csak amikor már eltörik valamelyik csontjuk, kezdik keresni az okát.


Forrás: seniorplus.hu

Az osteoporosis kimutatására a csontsűrűségmérés a legalkalmasabb módszer. Ilyenkor egyrészt a csont ásványianyag-tartalmát, - főként a kalcium és foszfát mennyiségét -  másrészt a szervesanyag-tartalmát – például a kollagén-rostokat -  kell megállapítani. Amennyiben alacsony, vagy eltérő a két érték egymáshoz viszonyított aránya, az már a mellékpajzsmirigy elváltozására utal. Szűréssel megelőzhető, elsősorban a klímax időszakában célszerű a csigolyáknak és a combcsontnak a csontszerkezetét megnézni, mivel az osteoporosis fennállásakor az ilyen típusú törések a leggyakoribbak. A megelőzés és a terápia legfontosabb eleme a megfelelő vitamin - és ásványianyag pótlás.

- Elsősorban a citrokalciumot szoktuk javasolni, illetve a D - vitamint, ami a téli - őszi hónapokban annak is javallott, akinek nincs csontszerkezeti elváltozása. – hangsúlyozta dr. László Irén a Kazincbarcikai Kórház reumatológus és fizioterápiás főorvosa.

 

További híreink

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

Tanszercsomag érkezett a városvezetőktől

Dátum: 2024. szept 03. 08:58

Minden kazincbarcikai általános iskolás diák tanszercsomagot kapott a város önkormányzatától. A változó tartalmú pakkot a 2024/25-ös tanév elején vehették át a tanulók. A városvezetők minden iskolába személyesen mentek el.

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 02. 11:04

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani.

Gólyafióka-avató a legifjabb iskolakezdőknek

Dátum: 2024. szept 01. 19:52

Idén is megtartotta Kazincbarcika Város Önkormányzata — a Kazincbarcikai Tankerületi Központtal és a Tiszáninneni Református Egyházkerülettel közösen — a már hagyományosnak számító gólyafióka-avató ünnepségét a város új általános iskolás elsősei számára. A program méltó felvezetése lett a kicsik egyik legjelentősebb korszaknyitásának. Volt itt szórakozás, színpadi műsor, sőt eskütétel is.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk