https://kolorline.hu/Mindent a szájápolásról

Mindent a szájápolásról

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A száj ápolásakor nem csak a fogakat kell alapos tisztítás alá vetni, hanem az olyan fontos részeket is, mint a nyelv és az íny. Ezek elhanyagolása ugyanolyan mértékben okozhat kellemetlen problémát, ezért nem érdemes elnagyolni az ápolásukat.

A leggyakoribb problémának az íny számít
 

Manapság a fogínygyulladás számít a leggyakoribb fogászati betegségnek, ráadásul a kezeletlen problémának komoly következményei is lehetnek. Az orvosi kutatások már több esetben számos kapcsolatot mutattak ki a krónikus betegséggel, legyen szó cukorbetegségről, szív- és érrendszeri elváltozásokról, ízületi gyulladásokról és esetleg a stroke is szóba jöhet. A probléma tünetei között található az egészséges rózsaszín helyett lila vagy élénkvörös íny, megjelenhet fogmosáskor a vérzés  vagy pedig általános érzékenység tapasztalható. Gyakori még a kellemetlen lehelet, azaz a halitózis.

Az íny egy különösen érzékeny terület, aminél akár 36 óra alatt betegség alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy ha sokáig kihagyjuk a fogmosást, az íny bármikor könnyen megduzzadhat, gyulladás jelentkezhet rajta. Éppen ezért, az egészség megőrzése érdekében az a legegyszerűbb és a kezdetekben a leghatékonyabb, ha folyamatosan odafigyelünk a rendszeres fog- és szájápolásra. A napi kétszeri fogmosás kötelező, amihez ajánlott fogselymet használni, mert segítségével ki lehet tisztítani a fogak közötti területeket.

Az egészséges fogak érdekében
 

A helyes szájápolás alapja az alapos fogmosásban rejlik. Teljesen mindegy, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét használunk, mert a helyes technika alkalmazásával mindkettővel ugyanolyan jó eredményt lehet elérni. A leghatásosabb mozdulatoknak a sepregető (a fognyaktól a végekig) és a körkörös mozdulatok számítanak. A tisztításnál óvatosan kell dolgozni, mert a hirtelen, kemény mozdulatok könnyen felsérthetik az ínyt, ami további problémákhoz vezethet. Fogmosáskor nem szabad megfeledkezni a fognyaki területekről és a hátsó fogak külső részeiről sem, ugyanis ezeket sokszor elhanyagoljuk.

A fogorvosok által legjobban javasolt módszer a Bass-technika. Ez alapján a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra kell helyezni. A sörték nézzenek az íny felé és 45 fokos szöget zárjanak be a fogfelszínnel. A technika mind a sepregető, mind pedig a körkörös mozdulatokat tartalmazza. A sepregető során a fogkefe szálai a fogak közti területeket tisztítják, míg a körkörös esetében a korona része kerül kezelés alá. A fogközök tisztításáról sem szabad elfeledkezni, ugyanis ez meggátolja a lepedékek képződését. Szoros fogsorhoz a fogselyem, míg a lazábbhoz a fogköztisztítő kefe ajánlott.


A nyelvre is oda kell figyelni
 

A nyelv tisztítása elsőre értelmetlennek tűnhet, azonban a hosszú távú elhanyagolása komolyabb problémákhoz is vezethet. A leghamarabb jelentkező eset a rossz szájszag, ugyanis a nem megfelelő tisztításkor a nyelven megtelepednek a baktériumok. Ezek anyagcseréje okozza kellemetlen, kénes bomlásterméket. Azonban nem ez számít a legkomolyabb problémának, hanem a lepedékek megléte. Idővel ezek ugyanis fogágybetegséget, fogkőképződést vagy akár fogelvesztést is okozhatnak. A szürkés-fehéres lepedék például gombás fertőzésre utalhat, amely képes akár az egész tápcsatornát megfertőzni. Az ilyen típusú elváltozások puffadást és emésztési zavarokat okozhatnak. A nyelven megjelenő vöröses foltok vírusos fertőzés tünetei is lehetnek. Megjelenhetnek még a különböző herpeszek és afták. Ezek általában valamilyen mechanikus sérülés után képződhetnek, mivel a seb kórokozó vagy baktérium miatt felülfertőződik.

A fogorvosok az ehhez hasonló betegségek elkerülése miatt javasolják a nyelvhát tisztítását. Ez egyrészt szájöblögetéssel, másrészt pedig fogkefével vagy nyelvkefével történő dörzsöléssel történhet meg.

Betegségek és azok elkerülésük
 

A legtöbb szájjal, fogakkal kapcsolatos betegség megelőzhető vagy legalább időben észrevehető. Ehhez azonban elengedhetetlen az évenkénti ellenőrzés (tinédzsereknél akár fél évente). Az ilyen ellenőrzéseknél az orvos könnyen észreveheti az elváltozásokat, aminek köszönhetően a kezelés azonnal elkezdhető. Ezzel egyrészt bizonyos költségek is megtakaríthatóak, másrészt pedig mivel a betegség még nem annyira súlyos, egyszerűbb kikúrálni, kevesebb vagy szinte semmi fájdalommal nem jár.

Fontos észben tartani, hogy a legtöbb probléma sokáig visszafordíthatónak számít, ugyanis ezek esetében sokszor szakaszos folyamatokról van szó. Azonban ha a betegség miatt a fog már teljesen tönkrement, az helyrehozhatatlan. Éppen ezért kell komolyan venni a tüneteket, és azonnal orvoshoz menni.

A leggyakrabban jelentkező problémának a fogágybetegség, azaz az ínygyulladás és a fogszuvasodás számít. A fogszuvasodás esetében is gyulladásról van szó, csak ilyenkor a fogszövet fertőződik meg. A problémának több szakasza van. Első lépésben a zománcot érinti és fehér foltok jelennek meg a fogon. A második szakaszban már az édes ételek fogyasztásakor hirtelen jött fájdalom tapasztalható, végül pedig a fogbélgyulladás jelentkezik, ami már visszafordíthatatlan.

A szájápolás egy összetett folyamat, ami rendszerességet és odafigyelést igényel. Az egészséges fogak, íny és nyelv könnyen fenntartható a megfelelően elvégzett tisztítással, amihez nem kell nagyon drága termékeket és kezeléseket alkalmazni. Ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésekről sem.

Cikk: Juhász Anita

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk