https://kolorline.hu/Mindent a szájápolásról

Mindent a szájápolásról

Szerző:

Zele Tímea

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A száj ápolásakor nem csak a fogakat kell alapos tisztítás alá vetni, hanem az olyan fontos részeket is, mint a nyelv és az íny. Ezek elhanyagolása ugyanolyan mértékben okozhat kellemetlen problémát, ezért nem érdemes elnagyolni az ápolásukat.

A leggyakoribb problémának az íny számít
 

Manapság a fogínygyulladás számít a leggyakoribb fogászati betegségnek, ráadásul a kezeletlen problémának komoly következményei is lehetnek. Az orvosi kutatások már több esetben számos kapcsolatot mutattak ki a krónikus betegséggel, legyen szó cukorbetegségről, szív- és érrendszeri elváltozásokról, ízületi gyulladásokról és esetleg a stroke is szóba jöhet. A probléma tünetei között található az egészséges rózsaszín helyett lila vagy élénkvörös íny, megjelenhet fogmosáskor a vérzés  vagy pedig általános érzékenység tapasztalható. Gyakori még a kellemetlen lehelet, azaz a halitózis.

Az íny egy különösen érzékeny terület, aminél akár 36 óra alatt betegség alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy ha sokáig kihagyjuk a fogmosást, az íny bármikor könnyen megduzzadhat, gyulladás jelentkezhet rajta. Éppen ezért, az egészség megőrzése érdekében az a legegyszerűbb és a kezdetekben a leghatékonyabb, ha folyamatosan odafigyelünk a rendszeres fog- és szájápolásra. A napi kétszeri fogmosás kötelező, amihez ajánlott fogselymet használni, mert segítségével ki lehet tisztítani a fogak közötti területeket.

Az egészséges fogak érdekében
 

A helyes szájápolás alapja az alapos fogmosásban rejlik. Teljesen mindegy, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét használunk, mert a helyes technika alkalmazásával mindkettővel ugyanolyan jó eredményt lehet elérni. A leghatásosabb mozdulatoknak a sepregető (a fognyaktól a végekig) és a körkörös mozdulatok számítanak. A tisztításnál óvatosan kell dolgozni, mert a hirtelen, kemény mozdulatok könnyen felsérthetik az ínyt, ami további problémákhoz vezethet. Fogmosáskor nem szabad megfeledkezni a fognyaki területekről és a hátsó fogak külső részeiről sem, ugyanis ezeket sokszor elhanyagoljuk.

A fogorvosok által legjobban javasolt módszer a Bass-technika. Ez alapján a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra kell helyezni. A sörték nézzenek az íny felé és 45 fokos szöget zárjanak be a fogfelszínnel. A technika mind a sepregető, mind pedig a körkörös mozdulatokat tartalmazza. A sepregető során a fogkefe szálai a fogak közti területeket tisztítják, míg a körkörös esetében a korona része kerül kezelés alá. A fogközök tisztításáról sem szabad elfeledkezni, ugyanis ez meggátolja a lepedékek képződését. Szoros fogsorhoz a fogselyem, míg a lazábbhoz a fogköztisztítő kefe ajánlott.


A nyelvre is oda kell figyelni
 

A nyelv tisztítása elsőre értelmetlennek tűnhet, azonban a hosszú távú elhanyagolása komolyabb problémákhoz is vezethet. A leghamarabb jelentkező eset a rossz szájszag, ugyanis a nem megfelelő tisztításkor a nyelven megtelepednek a baktériumok. Ezek anyagcseréje okozza kellemetlen, kénes bomlásterméket. Azonban nem ez számít a legkomolyabb problémának, hanem a lepedékek megléte. Idővel ezek ugyanis fogágybetegséget, fogkőképződést vagy akár fogelvesztést is okozhatnak. A szürkés-fehéres lepedék például gombás fertőzésre utalhat, amely képes akár az egész tápcsatornát megfertőzni. Az ilyen típusú elváltozások puffadást és emésztési zavarokat okozhatnak. A nyelven megjelenő vöröses foltok vírusos fertőzés tünetei is lehetnek. Megjelenhetnek még a különböző herpeszek és afták. Ezek általában valamilyen mechanikus sérülés után képződhetnek, mivel a seb kórokozó vagy baktérium miatt felülfertőződik.

A fogorvosok az ehhez hasonló betegségek elkerülése miatt javasolják a nyelvhát tisztítását. Ez egyrészt szájöblögetéssel, másrészt pedig fogkefével vagy nyelvkefével történő dörzsöléssel történhet meg.

Betegségek és azok elkerülésük
 

A legtöbb szájjal, fogakkal kapcsolatos betegség megelőzhető vagy legalább időben észrevehető. Ehhez azonban elengedhetetlen az évenkénti ellenőrzés (tinédzsereknél akár fél évente). Az ilyen ellenőrzéseknél az orvos könnyen észreveheti az elváltozásokat, aminek köszönhetően a kezelés azonnal elkezdhető. Ezzel egyrészt bizonyos költségek is megtakaríthatóak, másrészt pedig mivel a betegség még nem annyira súlyos, egyszerűbb kikúrálni, kevesebb vagy szinte semmi fájdalommal nem jár.

Fontos észben tartani, hogy a legtöbb probléma sokáig visszafordíthatónak számít, ugyanis ezek esetében sokszor szakaszos folyamatokról van szó. Azonban ha a betegség miatt a fog már teljesen tönkrement, az helyrehozhatatlan. Éppen ezért kell komolyan venni a tüneteket, és azonnal orvoshoz menni.

A leggyakrabban jelentkező problémának a fogágybetegség, azaz az ínygyulladás és a fogszuvasodás számít. A fogszuvasodás esetében is gyulladásról van szó, csak ilyenkor a fogszövet fertőződik meg. A problémának több szakasza van. Első lépésben a zománcot érinti és fehér foltok jelennek meg a fogon. A második szakaszban már az édes ételek fogyasztásakor hirtelen jött fájdalom tapasztalható, végül pedig a fogbélgyulladás jelentkezik, ami már visszafordíthatatlan.

A szájápolás egy összetett folyamat, ami rendszerességet és odafigyelést igényel. Az egészséges fogak, íny és nyelv könnyen fenntartható a megfelelően elvégzett tisztítással, amihez nem kell nagyon drága termékeket és kezeléseket alkalmazni. Ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzésekről sem.

Cikk: Juhász Anita

További híreink

Tanévzáró előadás és diplomaosztó a Szenior Szabadegyetemen

Dátum: 2019. ápr 19. 11:42

Utolsó előadásához érkezett a Szenior Szabadegyetem 2018/2019-es tanéve április 18-án a Mezey István Művészeti Központban.

Életterünk, a Föld

Dátum: 2019. ápr 19. 10:00

Mennyire óvjuk Földünket?

Mit hozott a feltámadott?

Dátum: 2019. ápr 19. 08:26

Az egyházi év húsvéti ünnepköre hamvazószerdától áldozócsütörtökig tart. Ezen belül hamvazószerdától nagyszombatig a böjt időszaka van, mintegy felkészülés a feltámadás ünnepére.

Tovább szépült az Irinyi úti pihenőpark

Dátum: 2019. ápr 18. 14:36

Új fákat ültettek Kazincbarcikán

Programajánló

II. VIZAMO Edelényi Kastélysziget Körök

Edelény

Húsvét az Edelényi kastélyszigeten

Edelényi kastélysziget

József Attila Színház: Boldogság

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

III. Barcikai Emelkedők terepfutó verseny

Kazincbarcika

Véradás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk