https://kolorline.hu/Itt a kánikula – óvjuk bőrünket a napsugárzástól

Itt a kánikula – óvjuk bőrünket a napsugárzástól

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nap sugárzása elleni fényvédelem elhanyagolhatatlan egészségünk megőrzése végett, hiszen sok káros következménye lehet, ha erre nem figyelünk oda kellőképpen. Mit tegyünk a veszélyes napsütés ellen? Íme néhány tanács, amit érdemes betartani.

Napozókrém használata!

Fontos, hogy rendszeresen használjunk napozó krémet, még akkor is, ha felhős az idő, hiszen a szórt fények ugyanúgy károsíthatják a bőrünket. Legalább 15-30 perccel napozás előtt használjunk napvédő krémet, hiszen akkor éri el igazi hatását. Az UV-A és UV-B sugárzás elleni vízálló és legalább 30-as vagy annál nagyobb faktorú naptej a legalkalmasabb erre a célra. Érdemes többször, akár óránként is használni fényvédőt.

Napon töltött idő csökkentése!

Reggel 10 és délután 4 óráig kifejezetten kevés időt töltsünk a napon, ilyenkor a legerősebb az UV-B sugárzás ereje.

Megfelelő ruházat!

Ha napra megyünk akkor a nagy melegben is preferáljuk a vállakat elfedő hosszú felsőket, valamint olyan kiegészítők válasszunk, amik védenek minket a naptól, mint például a kalap és a sapka és a napszemüveg.

Figyeljünk oda!

A 6 hónapnál fiatalabb csecsemőket egyáltalán ne vigyük napra, csakis árnyékban és teljesen fedett ruházatban tartózkodjanak kint. Terhesség esetén kerüljük a napsugárzást, mert az pigmentfoltokat okozhat. Ha olyan gyógyszert szedünk, amelyek érzékenyé tesznek a napfényre, kifejezetten kerüljük a közvetlen napos területeket.

Érdemes figyelni magunkra, hiszen akár napszúrást is kaphatunk. A napszúrást sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma is lehet.

Tünetei

Enyhe panaszok:

  • fejfájás, szédülés, kábaság, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet és hányinger formájában jelentkezhet
  • beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben

Súlyos esetben:

  • a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet)
  • nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki, a beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti

Csecsemők esetében:

  • jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető
  • a kisbaba enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál, kipirosodik, belázasodik, valamint hányás és akár eszméletvesztés is felléphet

Teendők

A legfontosabb, hogy árnyékos, hűvös helyre, kell kísérni a beteget. A tarkóra érdemes hideg vizes borogatást tenni. A beteg 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, és apró kortyokban fogyasszon hideg vizet. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalmat javasolnak hűvös, fénytől védett szobában. Ha a tünetek nem javulnak vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges! Súlyos esetben a fenti teendőkön túl mindenképpen értesíteni kell a mentőket vagy az orvost, mivel a beteg megfigyelést igényel. A csecsemőket minden esetben orvoshoz kell vinni!

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk