https://kolorline.hu/Itt a kánikula – óvjuk bőrünket a napsugárzástól

Itt a kánikula – óvjuk bőrünket a napsugárzástól

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nap sugárzása elleni fényvédelem elhanyagolhatatlan egészségünk megőrzése végett, hiszen sok káros következménye lehet, ha erre nem figyelünk oda kellőképpen. Mit tegyünk a veszélyes napsütés ellen? Íme néhány tanács, amit érdemes betartani.

Napozókrém használata!

Fontos, hogy rendszeresen használjunk napozó krémet, még akkor is, ha felhős az idő, hiszen a szórt fények ugyanúgy károsíthatják a bőrünket. Legalább 15-30 perccel napozás előtt használjunk napvédő krémet, hiszen akkor éri el igazi hatását. Az UV-A és UV-B sugárzás elleni vízálló és legalább 30-as vagy annál nagyobb faktorú naptej a legalkalmasabb erre a célra. Érdemes többször, akár óránként is használni fényvédőt.

Napon töltött idő csökkentése!

Reggel 10 és délután 4 óráig kifejezetten kevés időt töltsünk a napon, ilyenkor a legerősebb az UV-B sugárzás ereje.

Megfelelő ruházat!

Ha napra megyünk akkor a nagy melegben is preferáljuk a vállakat elfedő hosszú felsőket, valamint olyan kiegészítők válasszunk, amik védenek minket a naptól, mint például a kalap és a sapka és a napszemüveg.

Figyeljünk oda!

A 6 hónapnál fiatalabb csecsemőket egyáltalán ne vigyük napra, csakis árnyékban és teljesen fedett ruházatban tartózkodjanak kint. Terhesség esetén kerüljük a napsugárzást, mert az pigmentfoltokat okozhat. Ha olyan gyógyszert szedünk, amelyek érzékenyé tesznek a napfényre, kifejezetten kerüljük a közvetlen napos területeket.

Érdemes figyelni magunkra, hiszen akár napszúrást is kaphatunk. A napszúrást sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma is lehet.

Tünetei

Enyhe panaszok:

  • fejfájás, szédülés, kábaság, émelygés, gyengeség, szomjúságérzet és hányinger formájában jelentkezhet
  • beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben

Súlyos esetben:

  • a testhőmérséklet hirtelen, jelentős emelkedése következik be (akár 39-40°C is lehet)
  • nagyfokú fejfájás mellett a tarkó kötöttsége, merevsége alakul ki, a beteg tudata zavart lehet, eszméletét elveszítheti

Csecsemők esetében:

  • jellegzetesen visító sírás, a kutacs feszülése és elődomborodása észlelhető
  • a kisbaba enyhe fizikai ingerekre is erős védekező mozgásokkal reagál, kipirosodik, belázasodik, valamint hányás és akár eszméletvesztés is felléphet

Teendők

A legfontosabb, hogy árnyékos, hűvös helyre, kell kísérni a beteget. A tarkóra érdemes hideg vizes borogatást tenni. A beteg 30 fokos szögben megemelt felsőtesttel feküdjön, és apró kortyokban fogyasszon hideg vizet. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalmat javasolnak hűvös, fénytől védett szobában. Ha a tünetek nem javulnak vagy esetleg rosszabbodnak, mindenképpen kórházi kezelés szükséges! Súlyos esetben a fenti teendőkön túl mindenképpen értesíteni kell a mentőket vagy az orvost, mivel a beteg megfigyelést igényel. A csecsemőket minden esetben orvoshoz kell vinni!

További híreink

Újraindul a kazincbarcikai úszószakosztály!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

Az új személyi feltételeknek hála az úszószakosztály ez év szeptemberétől újra megkezdi a munkát. Bemutató edzésre szeptember 20-án kerül sor a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Tűzifát csak megbízható, bevált helyről!

Dátum: 2021. szept 18. 08:00

A postaládájába dobott szórólapon szereplő telefonszámról rendelt tűzifát egy férfi Békéscsabán. Két Borsod megyei férfi szállította ki neki a tüzelőt, de kevesebbet kapott, mint amennyit kért és kifizetett.

Megelőzés kortalanul

Dátum: 2021. szept 17. 13:49

A rendőrök Komplex bűnmegelőzési, és baleset-megelőzési napot tartottak Sajókazán.

Az elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni

Dátum: 2021. szept 17. 09:00

Az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében szeptember 16-tól az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek hónapja – Csepregi Éva műsora

Don Bosco Sportcsarnok

Idősek hónapja – Zorán-koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk