https://kolorline.hu/A TISZTA VÍZ TITKA — ÉRTÉKÜNK A VÍZ — KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

A TISZTA VÍZ TITKA — ÉRTÉKÜNK A VÍZ — KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Társaságunk, a KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN elvevezésű projekt keretében, egy 6 részből álló nyereményjátékot hirdet a KolorLine hírportál látogatói körében.

A témakörök a következők:

⇒ A VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS NÉLKÜLÖZHETETLEN ALAPELLÁTÁS - A MI HIVATÁSUNK
⇒ TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT
⇒ ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK
⇒ ÜGYFÉLBARÁT ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGEK
⇒ VÍZBÁZISVÉDELEM
⇒ A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN

Érdemes velünk játszaniuk, hiszen - a tájékoztató anyag végén található linken megjelenő kvízt kitöltők között - folyamatosan tárgynyereményeket sorsolunk ki, egészen pontosan minden tizedik kitöltőt ajándékkal jutalmazunk meg.


Azok között, akik mind a hat fordulóban részt vesznek a játékban, egy
LENOVO M10 HD táblagépet sorsolunk ki.


A játék további részleteiről a kvíz felületén kaphatnak információt.
Segítve azt, hogy a kérdésekre megfelelő választ tudjanak adni, minden forduló felvezetőjében szöveges tájékoztató anyagot teszünk közzé.

Íme harmadik témánk:

ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

CSEPPENKÉNT A VÍZRŐL

Az élő szervezetek testének döntő fontosságú alkotórésze, a fotoszintézis alapvető nyersanyaga. Döntő tényező a növényi tápanyagok közvetítésében az élettani folyamatok anyagainak oldószereként. Az élőlények táplálkozásának egyik legfőbb összetevője, hiszen nem csak ivóvízként fogyasztják, hanem az élelmiszerek és takarmányok túlnyomó részét is víz alkotja. A termelési folyamatok alapanyaga a mezőgazdaságban, és a legtöbb iparágban, valamint fontos hűtő-fűtő közeg és tisztító anyag. A legkevesebb káros mellékhatással járó energiaforrás (vízenergia, termálvizek), és kiemelt szerepe van a közlekedésben és az áruszállításban.

MIÉRT CSAPVÍZ?

A palackozott víz fogyasztása divatossá vált, azonban ezzel jelentős környezetszennyezést okozunk. Vásárlása helyett nyissuk meg a vízcsapot, és fogyasszunk vezetékes ivóvizet, mert a szervezet számára megfelelő arányban tartalmaz ásványi anyagokat, fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik, elkerülhetjük a szállítás és tárolás nehézségeit, a PET-palackok nélkül kevesebb hulladékunk keletkezik, és a csapvíz ára töredéke a palackozott vizek literenkénti árának. VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE!

KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

A világ folyton átalakul. Aki nem tud alkalmazkodni az új elvárásokhoz, az lemarad. A technikai fejlődés, a természeti – társadalmi - gazdasági változások a víziközmű-szolgáltatás területén is állandó kihívásokat generálnak, ugyanakkor lehetőséget adva a megújulásra is. Az ÉRV. Zrt. folyamatosan fejleszti technológiáit, ugyanis e nélkül nem képzelhető el korszerű, fenntartható közüzemi szolgáltatás. A kutatás-fejlesztési tevékenysége során a Társaság szorosan együttműködik szakmai szervezetekkel, képzési intézményekkel és beszállító partnereivel is.

KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁK AZ IVÓVÍZTERMELÉSBEN

Az ivóvíz-előállítás területén végzett technológiai fejlesztésekre a legjobb példa a Lázbérci Vízmű. A kezdetben 6000 m3/nap névleges víztermelő képességű vízmű a Lázbérci víztározó megépítése és a folyamatos fejlesztések révén mára elérte a 24 000 m3/nap névleges kapacitást.

A Lázbérci víztározóból kivett nyersvízbe még a gravitációs vezeték elején kálium-permanganát adagolása történik a szerves anyagok előoxidációja céljából. Mire a víz beérkezik a vízmű területére, elegendő idő áll rendelkezésre, hogy megtörténjen az előoxidáció.

A vízműbe belépő víz először a vegyszerbekeverő tartályon halad keresztül, itt történik a pelyhesítő anyag, BOPAC adagolása. Ezt követően a víz a derítőbe kerül. A derítés célja a vízben lévő lebegőanyagok, így a kezelés révén pelyhekben kicsapódó szennyező anyagok, algák zömének eltávolítása, ezáltal a zavarosság csökkentése.

A derítést követően a kezelt víz az európai viszonylatban is az egyik legmodernebb és legjobb hatásfokkal rendelkező ZeeWeed® 1000 és ZeeWeed® 500 típusú ultraszűrő egységekre kerül. A membránszűrés feladata a derítés után maradt lebegőanyagok, mikroorganizmusok eltávolítása. Az ultraszűrők minden 2x10-5 mm-nél nagyobb méretű anyagot, akár vírusokat is képesek kiszűrni, ezzel biztosítva az egészséges, kristálytiszta ivóvizet. A technológiai sorban az ultraszűrést az aktívszén adszorpció követi. Az aktívszénszűrés célja, a vízben lévő szag- és ízrontó anyagok, valamint a THM-prekurzorok, vagyis trihalo-metán vegyületek eltávolítása. Az adszorbereken kezelt szűrtvíz, a kollektorvezetéken jut a 2x480 m3-es puffermedencébe, majd onnan a 10 000 m3térfogatú tisztavíz-medencébe. A puffermedencék és a 10 000 m3-es tisztavíz-medence közötti 700 mm-es vezeték udvartéri aknájában történik meg az utófertőtlenítés, minőségarányos klórgáz adagolással, amely folyamatosan biztosítja az ivóvízben az előírt klórszint fenntartását.

A KVÍZJÁTÉK ITT ÉRHETŐ EL:
https://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1160606798/

Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője az ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. 

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk