https://kolorline.hu/A TISZTA VÍZ TITKA — ÉRTÉKÜNK A VÍZ — KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

A TISZTA VÍZ TITKA — ÉRTÉKÜNK A VÍZ — KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Társaságunk, a KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN elvevezésű projekt keretében, egy 6 részből álló nyereményjátékot hirdet a KolorLine hírportál látogatói körében.

A témakörök a következők:

⇒ A VÍZIKÖZMŰ-SZOLGÁLTATÁS NÉLKÜLÖZHETETLEN ALAPELLÁTÁS - A MI HIVATÁSUNK
⇒ TUDATOS KÖZMŰHASZNÁLAT
⇒ ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK
⇒ ÜGYFÉLBARÁT ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGEK
⇒ VÍZBÁZISVÉDELEM
⇒ A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN

Érdemes velünk játszaniuk, hiszen - a tájékoztató anyag végén található linken megjelenő kvízt kitöltők között - folyamatosan tárgynyereményeket sorsolunk ki, egészen pontosan minden tizedik kitöltőt ajándékkal jutalmazunk meg.


Azok között, akik mind a hat fordulóban részt vesznek a játékban, egy
LENOVO M10 HD táblagépet sorsolunk ki.


A játék további részleteiről a kvíz felületén kaphatnak információt.
Segítve azt, hogy a kérdésekre megfelelő választ tudjanak adni, minden forduló felvezetőjében szöveges tájékoztató anyagot teszünk közzé.

Íme harmadik témánk:

ÉRTÉKÜNK A VÍZ - KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

CSEPPENKÉNT A VÍZRŐL

Az élő szervezetek testének döntő fontosságú alkotórésze, a fotoszintézis alapvető nyersanyaga. Döntő tényező a növényi tápanyagok közvetítésében az élettani folyamatok anyagainak oldószereként. Az élőlények táplálkozásának egyik legfőbb összetevője, hiszen nem csak ivóvízként fogyasztják, hanem az élelmiszerek és takarmányok túlnyomó részét is víz alkotja. A termelési folyamatok alapanyaga a mezőgazdaságban, és a legtöbb iparágban, valamint fontos hűtő-fűtő közeg és tisztító anyag. A legkevesebb káros mellékhatással járó energiaforrás (vízenergia, termálvizek), és kiemelt szerepe van a közlekedésben és az áruszállításban.

MIÉRT CSAPVÍZ?

A palackozott víz fogyasztása divatossá vált, azonban ezzel jelentős környezetszennyezést okozunk. Vásárlása helyett nyissuk meg a vízcsapot, és fogyasszunk vezetékes ivóvizet, mert a szervezet számára megfelelő arányban tartalmaz ásványi anyagokat, fizikai, kémiai, mikrobiológiai paramétereit rendszeresen ellenőrzik, elkerülhetjük a szállítás és tárolás nehézségeit, a PET-palackok nélkül kevesebb hulladékunk keletkezik, és a csapvíz ára töredéke a palackozott vizek literenkénti árának. VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE!

KUTATÁS, TUDOMÁNY, INNOVÁCIÓK

A világ folyton átalakul. Aki nem tud alkalmazkodni az új elvárásokhoz, az lemarad. A technikai fejlődés, a természeti – társadalmi - gazdasági változások a víziközmű-szolgáltatás területén is állandó kihívásokat generálnak, ugyanakkor lehetőséget adva a megújulásra is. Az ÉRV. Zrt. folyamatosan fejleszti technológiáit, ugyanis e nélkül nem képzelhető el korszerű, fenntartható közüzemi szolgáltatás. A kutatás-fejlesztési tevékenysége során a Társaság szorosan együttműködik szakmai szervezetekkel, képzési intézményekkel és beszállító partnereivel is.

KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁK AZ IVÓVÍZTERMELÉSBEN

Az ivóvíz-előállítás területén végzett technológiai fejlesztésekre a legjobb példa a Lázbérci Vízmű. A kezdetben 6000 m3/nap névleges víztermelő képességű vízmű a Lázbérci víztározó megépítése és a folyamatos fejlesztések révén mára elérte a 24 000 m3/nap névleges kapacitást.

A Lázbérci víztározóból kivett nyersvízbe még a gravitációs vezeték elején kálium-permanganát adagolása történik a szerves anyagok előoxidációja céljából. Mire a víz beérkezik a vízmű területére, elegendő idő áll rendelkezésre, hogy megtörténjen az előoxidáció.

A vízműbe belépő víz először a vegyszerbekeverő tartályon halad keresztül, itt történik a pelyhesítő anyag, BOPAC adagolása. Ezt követően a víz a derítőbe kerül. A derítés célja a vízben lévő lebegőanyagok, így a kezelés révén pelyhekben kicsapódó szennyező anyagok, algák zömének eltávolítása, ezáltal a zavarosság csökkentése.

A derítést követően a kezelt víz az európai viszonylatban is az egyik legmodernebb és legjobb hatásfokkal rendelkező ZeeWeed® 1000 és ZeeWeed® 500 típusú ultraszűrő egységekre kerül. A membránszűrés feladata a derítés után maradt lebegőanyagok, mikroorganizmusok eltávolítása. Az ultraszűrők minden 2x10-5 mm-nél nagyobb méretű anyagot, akár vírusokat is képesek kiszűrni, ezzel biztosítva az egészséges, kristálytiszta ivóvizet. A technológiai sorban az ultraszűrést az aktívszén adszorpció követi. Az aktívszénszűrés célja, a vízben lévő szag- és ízrontó anyagok, valamint a THM-prekurzorok, vagyis trihalo-metán vegyületek eltávolítása. Az adszorbereken kezelt szűrtvíz, a kollektorvezetéken jut a 2x480 m3-es puffermedencébe, majd onnan a 10 000 m3térfogatú tisztavíz-medencébe. A puffermedencék és a 10 000 m3-es tisztavíz-medence közötti 700 mm-es vezeték udvartéri aknájában történik meg az utófertőtlenítés, minőségarányos klórgáz adagolással, amely folyamatosan biztosítja az ivóvízben az előírt klórszint fenntartását.

A KVÍZJÁTÉK ITT ÉRHETŐ EL:
https://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1160606798/

Projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00024 A TISZTA VÍZ TITKA - SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM AZ ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

(x)
ℹ️ Ez a cikk fizetett PR-cikk, megrendelője az ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT. 

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk