https://kolorline.hu/Mit tehetünk egészségünk védelme érdekében a nyári időszakban?

Mit tehetünk egészségünk védelme érdekében a nyári időszakban?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A globális klímaváltozás hatásai Magyarországon is egyre inkább érzékelhetők, az elmúlt években a nyári hőség egyre nagyobb problémát jelent, a hőhullámok gyakorisága, hossza és intenzitása is növekszik, mindez pedig az emberi egészséget is veszélyezteti. Emellett a földfelszínre jutó káros UV sugárzás, a kullancsok és a szúnyogok által terjesztett megbetegedések, illetve az allergén növények és kitolódó pollenszezon is egyre nagyobb problémát jelentenek. (Lásd: „A klímaváltozás hatása egészségünkre” című cikk.)

Ezek ellen a negatív hatások ellen számos egyszerű módszerrel, és életmódunk megváltoztatásával is védekezhetünk.

Először is a legfontosabb, hogy tájékozódjunk!

Nézzünk utána, hogy a hőhullámok milyen következményekkel, negatív hatással lehetnek egészségünkre! Nagyon fontos, hogy kövessük a veszélyhelyzetekről szóló előrejelzéseket, riasztásokat és tájékoztatásokat, illetve tájékozódjunk, hogy hőség idején vagy más kritikus helyzetben kitől kaphatunk segítséget!

Ehhez néhány hasznos forrás:

HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.: https://www.met.hu/ (előrejelzés és veszélyjelzés)
Meteora alkalmazás: https://71net300.met.hu/meteora.enc/ (mobiltelefonra letölthető)
Katasztrófavédelem: https://www.katasztrofavedelem.hu/ (tűzgyújtási tilalom, szúnyoggyérítés)
VÉSZ alkalmazás: https://www.katasztrofavedelem.hu/37/vesz (mobiltelefonra letölthető)
Nemzeti Népegészségügyi Központ: https://www.nnk.gov.hu/ (hőség, légszennyezettség, polleninformációk, vízminőség)

Szintén nagyon fontos, hogy hűtsük a lakásunkat!

♦ Ebben kiemelt szerepe van az árnyékolásnak a szobában és az erkélyen, kertben egyaránt. Napközben, a legnagyobb hőségben célszerű, ha besötétítünk, árnyékoljuk az ablakokat függönnyel, redőnnyel, reluxával vagy zsalugáterrel! A kertet, erkélyt is árnyékoljuk napernyővel, napellenzővel vagy növényekkel!

Napközben, hőség idején zárjuk az ablakot és ajtót, viszont éjjel vagy hajnalban szellőztessünk alaposan, hogy lehűljön a lakás!

Párologtassunk sok növénnyel, gyakoribb felmosással!

♦ A lakás hűtésében nagy hőségben a ventilátornak és a légkondicionálásnak is fontos szerepe van, de ezeket csak mértékkel használjuk! Ventilátorral csak rövid ideig hűtsük magunkat, és közben párologtassunk is, a légkondicionálót se használjuk túl sokáig, és ne állítsuk túl hűvösre, mert megfázást okozhat! Ezeknek az eszközöknek a használata mellett is fontos a lakás árnyékolása. A légkondicionálás káros hatása, hogy felmelegíti a külső környezetet, így fokozza a városi hőszigethatást, ezért csak akkor használjuk, ha feltétlenül szükséges!

♦ Ha lakásunk nem hűthető, akkor tartózkodjunk naponta pár órát légkondicionált helyszínen, például kávézóban, bevásárlóközpontban, vagy külön erre kijelölt helyiségben! A klimatizált helyiségek listájáról a Katasztrófavédelem honlapján elérhetők információk.

Munka- és napirendünk, szokásaink átalakításával szintén védekezhetünk a hőség ellen.

♦ A munkahelyeken, különösen a szabadban végzett munka esetén be kell tartani a hőhullámok idejére vonatkozó egészségvédelmi szabályokat. Rendszeresen tartsunk pihenőket, biztosítsuk a folyadék-utánpótlást, hűtést, árnyékolást, szükséges védőfelszerelést, figyeljünk oda munkatársainkra! Ha valaki rosszul van, mindenképpen hagyja abba a munkát!

♦ Szükség esetén alakítsuk át napirendünket, ha lehetőségünk van rá, a déli órákban tartózkodjuk árnyékolt, hűtött helyiségben, sziesztázzunk! Nappal nem ajánlott hosszú ideig a szabadban tartózkodni, a sportot és a megterhelő fizikai munkát inkább halasszuk el, vagy a kora reggeli, késő esti hűvösebb időszakban végezzük! A sütést és főzést is inkább a reggeli órákra időzítsük!

♦ Viseljünk világos és szellős, természetes anyagokból (lenből, pamutból) készült ruházatot! A napsugarak ellen egész testfelületünket borító ruházattal, kalappal, napszemüveggel és fényvédővel/naptejjel védekezhetünk.

♦ Testünk hűtése is fontos, amit gyakoribb zuhanyzással vagy borogatással érhetünk el, de ha lehetőségünk van rá, vízpartra is mehetünk. A hőségre érzékenyebbek rendszeresen mérjék testhőmérsékletüket!

♦ Fokozottan figyeljünk oda arra, hogy hőségben senkit se hagyjunk az autóban a tűző napon, még rövid időre se! Különösen figyeljünk oda a gyerekekre és a háziállatokra!

A megfelelő folyadékbevitel és étrend is elengedhetetlen a hőség elleni védekezésben.

♦ Figyeljünk oda a megfelelő folyadék-utánpótlásra! Naponta legalább 2-3 liter vizet fogyasszunk, de ez munkától, testmozgástól függően még több is lehet. Kerüljük a koffeintartalmú és alkoholos italokat, mert ezek vízhajtó hatásúak. Nagy vízveszteség esetén a megfelelő sópótlásra is figyeljünk oda.

♦ Hőség idején szerencsésebb, ha könnyebb, nagy víz- és ásványianyag-tartalmú ételeket, például sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

♦ Szintén fontos, hogy ilyenkor kerüljük a gyorsan romló élelmiszereket, és figyeljünk oda az élelmiszerek eltarthatóságára és hűtésére a tárolásnál, szállításnál, főzésnél!

Hőségben fokozottan figyeljünk oda az idősekre, betegekre, gyerekekre és a háziállatokra!

A nagy hőség különösen veszélyes az idősekre, gyerekekre, kismamákra és bizonyos krónikus betegségekben szenvedőkre (pl.: cukorbetegek, szívbetegek, magas vérnyomással élők, mentális betegségben szenvedők, alkoholisták) nézve.

♦ A betegek és idősek esetében fontos a több napra elegendő gyógyszer, élelmiszer és folyadék beszerzése, hogy hőség idején minél kevesebbet kelljen elhagyniuk az otthonukat. Ha vannak idős és beteg családtagjaink, ismerőseink, lehetőség szerint segítsünk nekik ebben!

♦ Emellett figyeljünk oda idős és beteg hozzátartozóink egészségi állapotára, hőség idején látogassuk és hívjuk őket többször, hogy meggyőződhessünk róla, hogy nincsenek rosszul!

♦ Az idősek és betegek legyenek fokozottan óvatosak és tartsanak fenn rendszeresen kapcsolatot háziorvosukkal és kezelőorvosukkal! Nagy melegben, szükség szerint indokolt lehet gyógyszerszedési szokások módosítása is.

Háziállataink és haszonállataink is megszenvedik a hőséget. Ügyeljünk rá, hogy legyen elég innivalójuk, tudjanak hűsölni, elbújhassanak a tűző napsugarak elől!

Az allergén növények visszaszorítása szintén fontos a nyári időszakban.

♦ Az allergén növényeket kaszálással kordában tudjuk tartani, ez kimondottan fontos a parlagfű esetében.

♦ Hosszú távon mulcsozással, felülvetéssel, változatos gyeptársulás kialakításával szabadulhatunk meg a gyomoktól.

Védekezés a szúnyogok és kullancsok ellen

♦ A nyári időszakban egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás jelentenek különösen nagy problémát. Az utóbbi ellen létezik védőoltás, ha sokat tartózkodunk a természetben, akkor ennek beadatása célszerű lehet. A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal már Magyarországon is egyre inkább számolnunk kell.

Zárt öltözettel és riasztó spraykkel a kullancsok és a szúnyogok ellen is védekezhetünk. A szúnyogok ellen hatásosak a füstölők is.

♦ A szabadban töltött hosszabb idő után vizsgáljuk át egész testünket, ha kullancsot találunk, rögtön szedjük ki! A kullancs eltávolításakor ügyeljünk arra, hogy a potrohát semmiképp se nyomjuk össze, lehetőleg közvetlenül a fejénél fogjuk meg! A kiszedéshez célszerű kimondottan erre tervezett kullancskiszedő-csipeszt vagy műanyag kullancskiszedő lapot használni, de ha nincs ilyenünk akkor óvatosan körömmel is ki lehet szedni. Az eltávolított kullancsot azonnal pusztítsuk el! Érdemes lehet a kullancsot megőrizni egy kis üvegben vagy zacskóban, későbbi azonosítás céljából, betegség esetén. A csípés helyét fertőtlenítsük, majd figyeljük pár hétig, ha bármilyen elváltozást észlelünk (pl. a körkörös piros foltok a Lyme-kór tünetei lehetnek), forduljunk orvoshoz!

Készült: 2024.08.10.
Készítették: HungaroMet Nonproft Zrt. munkatársai

Források:

https://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/

https://masfelfok.hu/2023/04/26/megduplazodhat-a-parlagfure-allergiasok-szama-klimavaltozas-pollen-allergia-magyarorszag-europa/

https://www.immunkozpont.hu/immunologia-hirek/6-1-teendo-kullancscsipes-eseten

Képek forrása: https://pixabay.com/

Indexkép: Envato Elements

A projekt az Európai Unió LIFE programjának
támogatásával valósul meg.

További híreink

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk