https://kolorline.hu/Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet készül Kazincbarcikán

Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet készül Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az Országgyűlés tavaly új törvényt alkotott az építésügy és az építés szabályozásának átfogó reformja keretében. Az új jogszabály értelmében Magyarországon minden településnek 2017. október 1-jéig meg kell alkotni a Településképi rendeletet (TkR), valamint el kell készíteni a rendelethez tartozó Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK).
A Településképi Arculati Kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül, elsősorban a lakosság és a döntéshozók tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, amely a követendő jó példák bemutatásával közérthetően, magyarázó ábrákkal mutatja be a település egyes jellegzetes részeinek értékes építészeti és arculati stílusjegyeit. Ezek alapján szöveges és képi formában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő elemek alkalmazására az építkezéseknél.

 


Az önkormányzatnak Településképi rendeletben kell meghatározni a településképet formáló részletes szabályokat, településképi követelményeket, valamint a helyi védelemre vonatkozó előírásokat, amely tulajdonképpen a város hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének megőrzését, kialakítását jelenti. A településképi rendelet előírásokat fogalmazhat meg többek között a helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, illetve a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére, alkalmazására és tilalmára vonatkozóan.
Ahhoz, hogy a Kazincbarcika településképét meghatározó adottságairól pontos képet kapjunk, települési értékvizsgálat szükséges, amelyhez az épületek és településrészeket számba kell venni. Ennek érdekében az elkövetkezendő időkben az utcákon találkozhatnak az épületeket fotózó kollégáinkkal. Ezeket a homlokzati fotókat kizárólag a kézikönyvhöz és az ahhoz tartozó értékvizsgálathoz használjuk fel.
A Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet készítésénél kiemelten fontos szempont, hogy az széles körű helyi társadalmi bevonás mellett történjen, amelynek érdekében a készítés folyamata alatt lakossági fórumokat tartunk, amelyekre szeretettel várjuk a települési környezet alakítása iránt érdeklődő lakosságot, gazdálkodó és civil szervezetek képviselőit, vallási közösségeket!
Az első, tájékoztató jellegű lakossági fórum pontos időpontjáról és helyszínéről bővebb információt adunk a www.kazincbarcika.hu önkormányzati honlapon, valamint a helyi televízióban és újságban.
Szívesen várunk fényképeket, az Önök által értékesnek ítélt épületekről, terekről, utcákról a foepitesz@kazincbarcika.hu e-mail címre! Fontos, hogy a fényképek küldésénél a szövegben jelöljék meg, hogy hol található a fényképezett objektum. A legjobban sikerült fotók bekerülnek a kézikönyvbe!

Szitka Péter Dr. Bianki Dániel
polgármester városi főépítész

 

További híreink

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

Idén is pályázhatnak támogatásra a kazincbarcikai vállalkozások — KolorFund 2024

Dátum: 2024. márc 26. 17:00

Zárt ülésen döntött március 25-én Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete arról, hogy idén is segítséget nyújtanak a helyi cégeknek. A KolorFund vissza nem térítendő támogatást kínál a pályázaton megfelelő mikro- és kisvállalkozások számára.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk