https://kolorline.hu/Gyalogos közlekedés szabályai

Gyalogos közlekedés szabályai

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Bár kevesen tudják, de a gyalogosok közlekedése is szabályozva van, méghozzá a KRESZ által. Mivel a gyalogosok is a közlekedés részét képezik, - és ők a közlekedés legsérülékenyebb részvevői - ezért szükséges volt az ő közlekedésük rendjének szabályozása is a balesetek megelőzése érdekében. A következőkben a legalapvetőbb szabályokat ismertetjük, amit mindenkinek tudni szükséges a biztonságos közlekedés végett.

Először is szükséges tisztázni, hogy ki is a gyalogos. Gyalogosnak minősül az úton gyalogló személy, a kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt toló, valamint az úton babakocsit, talicskát toló személy is.

A gyalogosnak alapvetően a járdán kell közlekednie. De mi van olyankor, ha nincsen járda? Ilyenkor a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell a gyalogosnak közlekednie.

Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, akkor a gyalogosnak az úttest szélén egy sorban, lakott területen kívül az úttest menetirány szerinti bal oldalon kell közlekednie. A segédmotoros kerékpárt és kerékpárt toló gyalogosnak az úttest menetirány szerinti jobb szélén kell közlekednie.

A gyalogos az úttesten általános szabályként a gyalogos átkelőhelyen („zebra”) mehet át az út másik oldalára. Ha a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely nincs, akkor a következő helyeken kelhetünk át szabályosan az úttesten:

- lakott területen lévő főútvonalon az útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában,
- járdasziget és az ahhoz legközelebb eső járda között,

- egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban.

A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről, valamint arról, hogy az úton közlekedő gépkocsi vezetője észlelte és az áthaladását biztosítja. Keressük a szemkontaktust a közlekedő gépkocsi vezetőjével! Sose lépjünk az úttestre hirtelen, mert a közlekedő gépkocsi elüthet minket, tekintettel arra, hogy annak fékútja több tíz méter is lehet! (egy 50 km/h sebességgel közlekedő személygépkocsinak száraz úton kb. 13 méter nedves úton kb. 21 méter!)

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk