https://kolorline.hu/Környezetbarát kapacitásbővítés a BorsodChemnél a Magyar Fejlesztési Bank segítségével

Környezetbarát kapacitásbővítés a BorsodChemnél a Magyar Fejlesztési Bank segítségével

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

79 millió euró értékű hitel megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a kazincbarcikai székhelyű, a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. tulajdonában lévő BorsodChem Zrt.  A hosszú lejáratú hitel segítségével egy közel 100 millió euró összértékű fejlesztés keretében az elérhető legmodernebb technológiájú, környezetbarát klór üzem épülhet meg. 

A Magyar Fejlesztési Bank számára a hitel forrását az a 2017.május 13-án Pekingben megkötött nemzetközi hitel megállapodás adja, amit a „One Belt, One Road (OBOR)” csúcstalálkozó alkalmából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írt alá Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Wu Lizhi, a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) vezérigazgatója. A 79 millió euró értékű hitel az első lehívás abból az 1 milliárd euró összegű keretből, amelyet Kína biztosít Magyarország számára az itt megvalósuló, elsősorban kínai érdekeltségű projektek finanszírozására.


Fotó: Zele Tímea

Az újonnan megvalósuló fejlesztés kapcsán Bernáth Tamás, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Bank számára fontos az egyedi innovatív projektek támogatása, finanszírozása. Az MFB nyújtotta hosszú lejáratú hitel –amelyhez a Kínai Fejlesztési Bank biztosít refinanszírozási forrást- segítségével egy környezettudatosabb, energiahatékonyabb és gazdaságosabb eljárás váltja fel a régit, így nemcsak egy modern membráncellás klórüzem épülhet meg, de összességében is eredményesebb cégműködés érhető el.


Fotó: Zele Tímea

Az új beruházás nemcsak a BorsodChem valamennyi termékének alapanyagául szolgáló klórt biztosítja, de jelentős marónátron termelési kapacitást is jelent, amely termék döntően az export piacokon kerül értékesítésre. A Társaság teljes árbevétele 2016. évben 1,4 milliárd euró - ennek közel 70%-a export – míg adózás utáni eredménye 115 millió euró volt, mely több mint duplája a 2015. évben elért eredménynek.   


Fotó: Zele Tímea

A kínai tulajdonos elkötelezettségét mutatja, hogy 2012-2016 években a BorsodChem 216 millió euró (65,6 milliárd Ft) értékben hajtott végre beruházásokat. Ezek magukban foglaltak környezetvédelmi, energiahatékonyság fejlesztésére irányuló, illetve termelőkapacitások növelését szolgáló projekteket egyaránt. Kiemelt szerepet játszik továbbá a tulajdonos és a Társaság számára a K+F tevékenység intenzitásának növelése is. A mostani fejlesztéshez kapcsolódik az a vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítésére, illetve anyagában történő újrahasznosítására irányuló K+F projekt, melyre a Társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 2 milliárd Ft vissza nem térítendő
támogatást nyert el. 


​​​​​​​Fotók: Zele Tímea

A BorsodChem bizakodó a 2017. évi várható eredmények tekintetében is, mind árbevétel, mind eredményesség szempontjából növekedést prognosztizál 2016-hoz képest. Az MFB által nyújtott finanszírozással most megvalósuló beruházás ugyanakkor hosszú távon járulhat hozzá a Társaság növekedésének fenntartásához.


​​​​​​​​​​​​​​Fotók: Zele Tímea

 

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk