https://kolorline.hu/Vajányisok Várhosszúréten

Vajányisok Várhosszúréten

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Közismert,hogy az 1944.decemberi utóvéd harcok érintették ugyan Berente, Barcika és Herbolya térségét, de összefüggő arcvonal Pelsőc-Rozsnyó-Torna térségében alakult ki, és ott  a védekező magyar-német csapatok súlyos harcokat vívtak.

 

A Gömöri Kézművesek Társulása és Várhosszúrét Önkormányzata a II.világháború  Szilice fennsíki harcaiban és a  Gömör-Torna karszt északi részén elesett 110-120 ismert és ismeretlen magyar katona emlékére  új háborús emlékművet avatott.  A szűnni nem akaró eső ellenére több százan vettek részt a szeptember 23-i eseményen és rótták le tiszteletüket az elesett hősök előtt.

 

Az avatási ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, és ahogy azt Mudi Róbert református lelkész ünnepi igehirdetésében elmondta „Az életüket áldozó katonák szívében ott élt a hazaszeretet, a gyengék és elesettek és a haza védelmezésének szent kötelessége!”

Hősök voltak, nem alkudtak meg, a 6 hétig  tartó harcokban kitartóan, hitük és meggyőződésük szerint védték a hazát!

Haraszti Attila kassai főkonzul a rendezvény fővédnöke ezért is érezte fontosnak, hogy segítse ennek az emlékhelyeknek a kialakítását,megújítását, az elesett katonák azonosítását, a hozzátartozók felkutatását.

Ulman György fafaragó a várhosszúréti katolikus templom kertjében lévő nemzeti emlékpark egyik megálmodója a most felavatott felavatott emlékműre a „Rendületlenül” szót véste, a kettévágott tölgyfa jelképezi a hősök és a hozzátartozók elszakadását.

„A halottak tisztelete a jelen és a jövő alapja, ezért ma is, minden körülmények között védenünk kell országunk határait ,kultúránkat és keresztény hitünket”– mondta Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP alelnöke.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a történész szavaival méltatta a védelmi vonalban harcoló honvédek és tisztek hősiességét, külön kiemelte, hogy az óriási veszteségek ellenére a végsőkig kitartottak, ezért az elesett katonák méltó példaképeink.

A  kazincbarcikai Vajányi Lajos Bajtársi Egyesülete évek óta jó kapcsolatot ápol a Gömöri Kézművesek Társulásával. Szervezetük nevében a legfiatalabb tagjuk Takács Milán, a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola tanulója a „Magyarok dicsérete” c.énekével  kiérdemelte a jelen lévők méltó elismerését. „Vért és életet áldoztatok.Kegyelettel  emlékezünk Hőseinkre”- íratták az emlékműre helyezett koszorú szalagjaira. „Felemelő érzés volt, hogy a rendezvény részesei lehettünk, büszkék lennénk arra, ha egyszer a barcikai és a sajókazinci emlékműnél városunk lakossága hasonlóan tudna emlékezni  a helyi háborús hősökre.” – mondta Husonyicza Gábor, az bajtársi egyesület elnöke.

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk