https://kolorline.hu/Milyen volt a hagyományos szüretelés?

Milyen volt a hagyományos szüretelés?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Régen a szüret társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek és készültek a családok. Akkoriban ez egy egész közösség - falvak, szőlőhegyek - közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak.

Sok hagyomány azonban ma is él, s ezekhez - mint például a szüret kezdetének időpontjához - büszkén ragaszkodnak az emberek. Tokaj-Hegyalján például a hagyomány szerint október 28-án, Simon és Júdás napján kezdték meg az aszú szüretelését, de számos vidéken jellemző, hogy a rég kialakult napokhoz kötődik a szüret kezdete.

Az Alföldön például hagyományosan szeptember 29-e, Mihály napja volt a szüret kezdetének időpontja, míg a Dunántúlon csak október 15-én, Terézia napján kezdődött a szüret.

 

Hagyományosan zajkeltéssel – riogatással, vagy pisztolylövésekkel – indult a szüret, a munka csak ezután kezdődött. A lányok, asszonyok voltak a szedők, akik vidékeként változó gyűjtőedénybe - vödör, kézi puttony, kosár, sajtár - szedték kacorral (szőlőmetsző késsel) a szőlőt. Ők kiabáltak aztán a puttonyos legényeknek, férfiaknak, akik - az akkor még fából készült - puttonyba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés. Természetes volt, hogy a munka alatt vidám énekszótól, viccektől volt hangos a vidék.

 

Szüret után

A nap végén a szüretelők szüreti koszorút vittek a vállukon, amely szőlőfürtökből, búzával, szalagokkal díszített koszorú volt. Régen a földesúr kapujába gyűlve dicsérték a termést, s a földesúr tartott este aztán táncos mulatságot.

A szüret elengedhetetlen szereplője a borkirály, aki az esti mulatságért volt egykor felelős. Nem maradhat ki a menetből a hordóra ültetett piros ruhás férfi bábu, az úgynevezett baksus figura. Eredete valószínűleg Bacchusra, a rómaiak boristenére vezethető vissza. A menet fontos szereplői a tolvajok és csőszök voltak, akik szórakoztatták a közönséget, ugyanakkor bemutatták az egykor nagyon is jellemző szerepvállalásukat a szüretből.

 

Szüreti ételek

A szüreti fogások elkészítésére a gazdaasszony különös gondossággal ügyelt. Este, a szüretből hazatérőket már megterített asztal várta. Fő eledel a birka- vagy marhahúsból készült bográcsos és a kalács volt. A húsleves, töltött káposzta sem maradhatott el, amit aztán csöregefánk zárt.

 

Hagyományok megtartása

Szüreti hagyományok ma is léteznek igaz kissé átformálódva. Városokban más jelleget ölt a szüret mint a falvakban vagy a borászattal foglalkozó településeken, de mindenhol próbálják a régmúlt emlékeket feleleveníteni. Kazincbarcikán az idén is megrendezik a hagyományosnak számító szüreti vigadalmat,október 13-14-15-én. A programok közt szerepel kézműves foglalkozás, íjászat, kisállat-simogató, de nem maradnak el a koncertek sem. A háromnapos programon színpadra lép október 14-én 18.00 órától a Maszkura és Tücsökraj zenekar is.

 

További híreink

Felülvizsgálatok a bérleményekben, szerződések átvilágítása

Dátum: 2025. aug 28. 10:07

Ebben az évben is folyamatosan ellenőrzi a bérleményeket és vizsgálja a kezelésében vagy tulajdonában lévő ingatlanok szerződéseit a Barcika Szolg Kft. A legfőbb célkitűzés, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtörténjen a területen a digitalizáció, hiszen a társaság több ezer szerződést tart nyilván.

Kézműves tábor Kazincbarcikán – ahol az alkotás élmény, a játék pedig tanít

Dátum: 2025. aug 27. 16:13

Kolorkölykök újra akcióban! Kazincbarcikán augusztus utolsó hetében ismét benépesült a Gyermekek Háza–Kézművesház. A kézműves táborba idén is 45 gyermek érkezett a városból és környékéről, hogy egy héten át alkotással, játékkal és felfedezéssel búcsúztassák a nyarat.

Szeptembertől változik a temető nyitvatartási rendje

Dátum: 2025. aug 26. 17:00

Új nyitvatartás szerint várja a látogatókat a kazincbarcikai temető szeptember 1-jétől.

Magyar áttörés születhet a körforgásos gazdaságban

Dátum: 2025. aug 26. 14:02

Üvegházhatású szén-dioxidból gyárthat alapanyagot a BorsodChem. A légkörre káros szén-dioxid értékes nyersanyagként hasznosítása fontos előrelépést jelenthet a körforgásos szemléletben. Pontosan ezt célozza a BorsodChem és a szegedi eChemicles közös projektje: ipari méretben, magyar fejlesztéssel alakítanák át a CO₂-t vegyipari alapanyaggá, mindezt akár teljesen megújuló energiával. Ha a folyamatfejlesztés sikerrel zárul, a káros CO₂ zöld minősítésű, értékes alapanyagként hasznosulhat.

KolorTV élőben

Programajánló

HoopsFest II.

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk