https://kolorline.hu/Döntések Advent előtt

Döntések Advent előtt

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ebben a hónapban ismét számos – a lakosság széles körét érintő - kérdésről tanácskozott és döntött Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A felvetett és valamennyi szakmai szempont figyelembevételével, komplex módon tárgyalt napirendi pontok sorát az iskola-egészségügyi ellátásról, majd a Védőnői Szolgálat munkájáról szóló beszámoló nyitotta, mely dokumentum elfogadásával a Képviselő-testület a jövőre nézve is elkötelezte magát a Szolgálat tevékenységének támogatása mellett.


Fotók: Zele Tímea

Az említett dokumentum betekintést enged a Kazincbarcikai Védőnői Szolgálat 2014 és 2016 között végzett munkájába; a tárgyi és személyi feltételek alakulásába. A beszámoló számokban is láttatja azt a sokrétű, áldozatos hivatást, melynek keretében Kazincbarcikán például az elmúlt három évben átlagosan, védőnőnként 660 alkalom volt éves szinten a védőnői látogatások száma.
Mint azt Klimon István alpolgármester megfogalmazta: a városvezetés folyamatosan keresi az együttműködés lehetőségét a Szolgálattal és bár a jövőben is lesznek feladatok, a legnagyobb elismerés az, hogy Kazincbarcika védőnői mindig mosolyognak.
A felszólaló képviselők valamennyien méltatták a Szolgálat munkatársainak elhivatott és áldásos tevékenységét.
 

Szintén értekeztek a városatyák arról a terjedelmes szakmai anyagról, melyet a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ igazgatója nyújtott be az elmúlt évek tapasztalataira tekintettel – a szervezet kihívásairól, jövőképéről, küldetéséről, személyi- és tárgyi feltételeiről.
Szitka Péter polgármester hangsúlyozta, hogy a Központ munkája az élet számos területén elengedhetetlen; legyen szó akár a gyermek-, vagy időskorról, akár kiszolgáltatott helyzetről.
Idén november 24-én ünnepli a város a Szociális Munka Napját, megköszönve ezzel is a rendszerben dolgozók állhatatos tehervállalását.
Szintén november 23-i ülésén, hosszas eszmecserét követően fogadta el a Képviselő-testület a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet módosítását. Szitka Péter polgármester felszólalásában hangsúlyozta: a város saját bevételeiből 450 millió forintot meghaladóan támogatja a kazincbarcikai szociális szférát, ami hasonló méretű városok viszonylatában is kiugróan magas mértékű finanszírozásnak számít. Mindezt figyelembe véve például az étkeztetést érintő módosítás célja is pusztán a nyersanyagnorma és rezsi költség fedezetének biztosítása azzal együtt, hogy a korábbi kedvezmények megmaradnak. A polgármester úgy fogalmazott: egy rendszer üzemeltetésének, annak, hogy egy város milyen mértékű támogatást tud nyújtani – megvannak a maga határai. Az emelés mértéke pedig az ellátottak hozzájárulása a különböző szolgáltatások igénybevételéhez, teherbírásukhoz mérten.



Mélyreható diskurzus előzte meg az építményadóról, valamint a kommunális adóról szóló rendeletek módosítását. Az építményadó vonatkozásában: a 2017. évi adómértékek nem változnak, azzal együtt, hogy a jövő évtől új adótárgyként jelennek meg az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanokon elhelyezett óriásplakátok. A kommunális adó tekintetében fontos leszögezni, hogy az adómérték sávos emelését a közszolgáltatások minél magasabb színvonalú ellátása, valamint a kommunális jellegű kiadások fedezetének biztosítása indokolja. 90 négyzetméteres, vagy annál kisebb alapterületű ingatlanok esetében az adómérték 1000 forinttal nő éves szinten jövőre, míg a 90 négyzetméternél nagyobb lakások esetében az emelés mértéke 2000 forint lesz.  A kedvezmények a jövőben is megmaradnak, így például a 65 év feletti, alacsony jövedelmű lakosok adómentessége (egyedülálló személyek esetében 99 750 forint alatti jövedelem, míg együtt élők esetén 71 250 forint alatti jövedelem a feltétel), valamint az egyedi méltányosság gyakorlásának lehetősége az adóalanyok javára, amelyre a városvezetés igyekezni fog minél szélesebb körben felhívni a figyelmet.



Mind a kedvezmények, mind a méltányosság iránti kérelemhez kapcsolódó ügyintézéseben – ügyfélfogadási időben - a Polgármesteri Hivatal adócsoportja segíti az érintetteket. Aki nem esik a kedvezményezetti körbe, de nehéz anyagi, szociális helyzetben él, egyedi méltányosságot kérhet, amelynek indokoltságát az említett adócsoport vizsgálja.
Az önkormányzat az elmúlt években a svájci projekt keretében több százmillió forinttal segítette a helyi vállalkozások fejlesztését. A grémium ennek folytatásaként ezúttal az ún. Kolorfund Pályázati Alapról szóló határozatban döntött arról, hogy az idei évben a korábbi támogatási rendszer folytatásaként mely vállalkozások támogatását biztosítja az önkormányzat saját forrásból. Az ülésen Lövey Zoltán képviselő, a Gazdasági, Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke ismertette a tényt, miszerint összesen 6 pályázat érkezett 2017. szeptember 8-áig, melyek közül öt felelt meg a jogosultsági feltételeknek, így ezek szakmai értékelését követően négy projektet javasolt támogatásra a pályázati alap bíráló bizottsága.
Részletes tanácskozást követően szintén döntés született a gyermekétkeztetés intézményi térítési díja emelésének jóváhagyásáról, mely határozat meghozatalát a nyersanyagnorma növekedése indokolta. A három éve változatlan nyersanyagnorma emelését az élelmiszerárak növekedése okozta.



A Képviselő-testület a fent említett napirendi pontokon túl olyan kérdéseket is tárgyalt az ülésen, mint Települési Értéktár Bizottság létrehozása, vagy az Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetőjének kinevezése.
 

 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk