https://kolorline.hu/Év végi döntések ünnepi hangulatban

Év végi döntések ünnepi hangulatban

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

December 14-én ismét munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A városatyák az ünnepek előtt is számos kérdésben döntöttek.

Már a legelső napirendi pont - a településképi arculati kézikönyv elfogadására és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet megalkotására vonatkozó javaslat - hosszas eszmecserét és több felszólalást eredményezett. A szót kért képviselők valamennyien a lakosság tájékoztatásának fontosságára hívták fel a figyelmet, utalva arra, hogy a döntéssel 2018. január 1-jétől új kötelezettség keletkezik mindazon magánszemélyek és vállalkozók számára, akik bármilyen beavatkozást terveznek az ingatlanaikon. A következő évtől – legyen szó akár kerítés építéséről, homlokzat felújításáról, klímaberendezés kültéri egységének az elhelyezéséről, üzlethelyiség homlokzatának festéséről, reklámelhelyezésről – előzetesen egyeztetni kell Kazincbarcika Város Önkormányzatának főépítészével, majd ezt követően polgármesteri jóváhagyás szükséges a kívánt építési munka megkezdéséhez.  A konzultáció, valamint a településképi bejelentési-, illetve véleményezési eljárás ingyenes. A településképnek való megfelelés kötelezettsége olyan fontos kívánalom, melynek be nem tartása adott esetben akár 1 millió forintos büntetést is eredményezhet.


Fotók: Zele Tímea

A településképi arculati kézikönyv útmutatóként szolgál az érintettek számára. A dokumentum a kazincbarcika.hu weboldalon elérhető.
http://www.kazincbarcika.hu/hu/onkormanyzat_dokumentumok_1.php

Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a még novemberben életre hívott Területi Értéktár Bizottság azon határozati javaslata, mely hat konkrét érték – köztük például a kazincbarcikai meggysör, vagy a Gyermekek háza - értéktárba történő felvételét szorgalmazta. A városatyák valamennyi ponttal egyetértettek.
Tárgyalta a Képviselő-testület a hulladékszállítás kérdését is. Amellett, hogy emelkedik a szolgáltatás színvonala, a legfontosabb változás január 1-jétől, hogy ünnepnapok esetében nem tolódik a szállítás, hanem az edények ürítését ünnepnap is elvégzik a közszolgáltató munkatársai. Így már január 1-jén délután is mindazokon a területeken elviszik a hulladékot, ahol egyébként is hétfő a begyűjtés napja.

Tájékoztató formájában szó esett az ülésen a város 2017-2018.évi téli intézkedési tervéről, de az önkormányzat idei első 10 hónapjának gazdálkodásáról szintúgy. Ez utóbbi kérdéskör kapcsán Lövey Zoltán a Gazdasági, Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke hangsúlyozta: likviditási, finanszírozási problémák nem merültek fel, a gazdálkodás kiegyensúlyozott.
Nagy súlyt kapott a napirendi pontok között a BARCIKA PARK Nonprofit Kft. által bonyolítandó 2018. évi Start munkaprogram elfogadására tett javaslat. Knopp Richárd képviselő elismerését fejezte ki a korábbi évek közmunka programját illetően és méltatta az értékteremtő közmunka szerepét.

A városatyák hosszan értekeztek arról az ingatlangazdálkodási stratégiáról, mely lakáscélú ingatlanokat érint. Pogány István képviselő kérésére Novák Péter, a Barcika Centrum ügyvezetője foglalta össze a stratégia elemeit. Az ügyvezető szerint a cél: hosszútávon jobb, eredményesebb gazdálkodás. Elmondta, hogy racionális, takarékos, funkcionális felújításokat terveznek, továbbá a bérlemények ellenőrzésének fokozását, a bérlők kiválasztásának szigorítását, a kintlévőség állomány csökkentését. Novák Péter azt is hangsúlyozta a szociális bérlakások számának csökkenésével összefüggésben, hogy kiemelt jelentősége van a szociális szférával való együttműködésnek a megoldásban, hiszen a városvezetés sokat fordít ilyen jellegű ellátásokra. Az ingatlanstratégiával kapcsolatban Szitka Péter polgármester úgy fogalmazott: mindez sikertörténet lehet Kazincbarcika életében, hiszen olyan hatékony az előrelépés ezen a téren, hogy nem is egyszerűen csak haladunk előre, hanem kettesével szedjük a lépcsőfokokat.

A Képviselő-testület tagjai a számtalan napirendi pontot megtárgyalva jelképesen lezárták az évet és koccintottak az eddigi munka eredményeire.

További híreink

Iskolára hangoló tematikájú kézműves gyermektábor zárta a nyarat

Dátum: 2024. aug 31. 11:13

A nyár legvégén egy ráadás kézműves tábor indult a gyerekek számára Kazincbarcikán, az eredményes júniusi előzményt követve. Az augusztus 26-án kezdődött második kézműves tábor — elődjének játékos tematikáját — az aktuális iskolakezdéshez szabta át. Ehhez illeszkedő kézműves technikákkal ismerkedhettek és témába vágó tárgyakat, például ceruzatartót készíthettek a kicsik.

Hirdetmény bérbeadásról

Dátum: 2024. aug 29. 11:45

Hirdetmény a kazincbarcikai Bercsényi utcai fiatalok garzonházi lakásainak, valamint a Muskátli Nyugdíjasházban lévő bérlakások bérbeadásáról.

Szeptemberben új tanév indul – hétfőn becsengetnek az iskolákban

Dátum: 2024. aug 29. 09:24

Nem lehet majd órán mobilozni, csak kivételes esetben; kizárólag az oktatást segítve kerülhet a padra mobiltelefon. Az eszközök egy zárható szekrényben várják majd a tanítás végét. Ez is egy új szabály a következő tanévben. Mit kell tudni a hétfőn kezdődő, 2024/25-ös tanévről, mikor lesznek a tanítási szünetek, és mikor lesz a Gólyafióka-avató – ezeket foglaljuk össze.

Hagyományindító streetball-bajnokság Kazincbarcikán

Dátum: 2024. aug 28. 18:09

Augusztus 24-én, szombaton rendezték Kazincbarcika első újkori streetball-bajnokságát a KolorPlatzon. A félpályás, egy palánkra játszott, New Yorkból világhódító útjára indult kosárlabda-variáns városunkból és környékéről is gyorsan bevonzotta a játék szenvedélyes gyakorlóit. Egy hangulatos, népes, jól sikerült esemény alapozta meg a folytatást, a SLÁGER KSE támogatásával.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk