Ünnepi lakoma a szilveszter jegyében
December az ünnepek időszaka. Már túl vagyunk a karácsonyon, itt a szilveszter az ó év búcsúztatása, az újév köszöntése. A legkülönfélébb bulik, összejövetelek elképzelhetetlenek finom ételek és italok fogyasztása nélkül.
A szilveszterhez, valamint az újév napjához számos hiedelem kapcsolódik. Vannak ételek, melyek kifejezetten ajánlottak, mások viszont tiltólistán szerepelnek, de azért ilyenkor is helyezzük előtérbe a menü elkészítésében az olyan alapanyagok kiválasztását, melyek az egészségre kevésbé ártalmasak. Zsírok helyett olaj, vagy margarin, cukor helyett édesítők, illetve teljes kiőrlésű gabonafélék használata javasolt. A babonákra nem annyira adók fogyaszthatják a szárnyas húsokat főtten vagy párolva. Az erősen babonásak inkább kerüljék, hiszen a néphagyomány szerint a szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével. A hal viszont minden formájában jó választás. A magyar szokás értelmében ugyan a hal elúszik a szerencsével, ám más országokban úgy tartják, hogy annyi pénzed legyen, mint amennyi pikkeje van a halnak. Tehát a gazdagságra vágyók bátran felszolgálhatják az ünnepi asztalon. S ha már a szerencsénél tartunk, ne feledjük számos nemzet, így hazánk kedvelt évfordító ételét, a sertéshúst sem. A malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, miközben kifordítja a szerencsét a földből. Az ételek mellé köretként ajánlott sok zöldségféle pároltan vagy akár nyersen, valamint salátának. Az újévi étrend tartozéka a lencse. A lencsefőzelék és a lencseleves tipikus magyar újévi ebéd. A desszerteket helyettesíthetjük mindenféle gyümölccsel. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele a mulatozás hevében is lényeges. Részesítsük előnyben az alkoholmentes italokat, ásványvizeket, teákat és gyümölcsleveket, amik jó szolgálatot tesznek az emésztésnek. Természetesen a pezsgő és a koktélok elengedhetetlen kellékei a partiknak. Az alkohol fogyasztásakor mindenképpen a mértékletességre kell törekedni. A túlzott fogyasztást kerüljük, ne terheljük a májat, amely szervezetünk legfőbb méregtelenítője, igyekezzünk megőrizni tiszta tudatunkat, elkerülve ezzel meggondolatlan cselekedeteket, kihűlést és baleseteket. Mindenkinek kívánunk egészségben, sikerekben gazdag, boldog újévet!
Szilveszteri receptötletünk:
Virslis lencseleves
Hozzávalók
25 dkg lencse
1 szál zöldség
2 db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 szál zellerzöld
só
ételízesítő
őrölt bors
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
3 pár virsli
Elkészítés
A lencsét fazékba tesszük, és jól felöntjük vízzel, majd beletesszük a karikára vágott zöldségeket, ízlés szerinti mennyiségű fűszert, a petrezselyemzöldet és az apró kockára vágott vöröshagymát. Ha már majdnem egészen puha, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és készre főzzük. Ezután a tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk, majd tálaljuk.
Recept: www.mindmegette.hu