https://kolorline.hu/Hogyan óvjuk magunkat a közösségi oldalakon?

Hogyan óvjuk magunkat a közösségi oldalakon?

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A közösségi oldalak kiváló lehetőséget biztosítanak az ismerőseinkkel való kapcsolattartársra, a velünk kapcsolatos információk események, élmények barátainkkal, családtagjainkkal történő megosztására. Segítségükkel a kommunikáció könnyebbé vált, a megosztott személyes információk mennyisége ugrásszerűen megnőtt. A közösségi oldalak az előnyök mellett ugyanakkor kockázatot is jelentenek a felhasználóknak.
 

SZEMÉLYES ADATOK MEGOSZTÁSA

1.A közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a személyes adataink megadására, amelyek nem megfelelő biztonsági beállítások esetén mások, akár idegenek  számára is láthatóak lesznek.

2.Mindig mérlegeljünk, hogy milyen személyes adatot adunk meg és azt is, hogy azt ki láthatja.

3.A személyes adatok – mint a születési hely vagy idő, lakcím, családi kapcsolatok visszaélésre adnak lehetőséget, így ezek láthatóságát érdemes korlátozni.

 

BEJEGYZÉSEK KJORLÁTOZÁSA

Egy bejegyzés, fénykép szintén tartalmazhat olyan információt, ami visszaéléshez vagy zaklatáshoz vezethet. Gondoljuk végig, hogy valóban szerencsés-e az adott bejegyzést, fényképet megosztani, illetve azt, hogy kivel osztjuk meg. Több közösségi oldalon lehetőség van arra, hogy egy bejegyzést csak az ismerőseink egy részével (pl. közeli családtagokkal) osszunk meg. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a feltöltött információ, fényképkép interneten történő terjedését nem tudjuk kontrollálni, így az eljuthat idegenekhez is!

 

GONDOLJA ÁT MIELŐTT MEGOSZTJA

A Teljes születési dátumo,t lakcímet, telefonszámot. Családi állapotot és családi kapcsolatokat, aktuális tartózkodási helyet utazási tervet, olyan információkat, amelyeket nem osztana meg családjával, munkatársaival vagy a szomszédjaival illetve munkájával kapcsolatos aktualitásokat és nem utolsó sorban a másról készített fotók az adott személy beleegyezése nélkül.

 

FELHASZNÁLÓI FIÓKUNK BIZTONSÁGA

Ha illetéktelen személynek módjában áll belépni a fiókunkba, a közösségi oldalban használt profilunkban minden általunk feltöltött információ, fénykép elérhető lesz számára, még akkor is, ha azt csupán személyes üzenetben egy embernek osztottuk meg. Az így megszerzett információkkal visszaélhetnek, nagy nyilvánosság részére közzétehetik vagy akár zsarolhatják is vele az áldozatot.

Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében válasszunk megfelelő jelszót, amely nem kapcsolódik a személyünkhöz. A különböző oldalak többféle lehetőséget biztosítanak a felhasználói fiókok védelmére. Ismerjük meg ezeket, válasszuk ki a nekünk megfelelőt.

A nem kizárólag általunk használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzünk ki a felhasználói fiókból, a böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba. Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevünket és jelszavunkat se jegyeztessük meg a böngészővel.

 

ZAKLATÁS

A közösségi oldalak könnyen válthatnak az online zaklatás színtereivé. A zaklatás megvalósulhat bántó, fenyegető, gúnyoldó személyes üzenetek vagy csoportban írt hozzászólások formájában. Az ilyen bejegyzéseket jelenteni lehet az oldal üzemeltetőjének. Javasoljuk, hogy ilyen esetben készítsen a zaklató üzenetekről képernyőmentést, szakítson meg minden kapcsolatot a zaklatóval, tiltsa le, hogy ne tudjon önnel kapcsolatba lépni. Ha a zaklatást folytatja (esetleg más felhasználói fiókkal vagy más csatornán), forduljon a rendőrséghez.

 

CSALÁSOK

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy idegenek is kapcsolatban lépjenek velünk. A rólunk közzétett információk alapján könnyen csalók céltáblájává válhatunk. Tipikus elkövetési forma, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak (minimális befektetéssel lehet szert tenni jelentős haszonra), vagy külföldi, jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe. A csalások másik jellemző formája az online nyereményjátékkal kapcsolatos. A csalók azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilye nyereményjátékon nyert, de a nyereményhez kézhezvételhez szükség van arra, hogy a nyertes egy telefonkártya egyenlegét feltöltse vagy egy üzenetet küldjön el egy telefonszámra. 

Óvakodjunk az ilyen ajánlatoktól, mert ezek jellemzően csalóktól érkeznek. 

Amennyiben online zaklatás vagy csalás áldozatává válik, forduljon a rendőrséghez vagy hívja a 112 - es telefoszámot!

(forrás: Kazincbarcikai Rendőrkapitányság)

 

 

 

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk