https://kolorline.hu/Vegyészeké a jövő

Vegyészeké a jövő

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Workshopot, kísérleti bemutatót és színes tájékoztatót tartottak a BorsodChem Zrt. szakemberei a Radnóti Művelődési Házában február 22-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tizedikes tanulóinak.

A rendezvényt Balla Anita, a BorsodChem Zrt. egyik szakembere nyitotta meg, majd elkezdődtek a kísérleti, szakmai bemutatók. A programon többek között meg lehetett tekinteni az aszkorbinsav kimutatásának folyamatát, valamint ki is próbálhatták azt a diákok. A BorsodChem Zrt. tűzoltó és mentős munkatársai is rövid bemutatót tartottak munkásságuk nehézségeiről, bemutatták gyakorlati eszközeiket, majd a diákok magukra is ölthették a hő- és gázvédő ruhákat, így képet kaphattak azon emberek munkájáról, akik nap, mint nap az életünket védik.

Mindezek mellett játékos feladatok keretén belül tudhatták meg azt is, hogy hogyan épülnek fel a molekulák, vagy hogy éppen hány szót lehet kirakni a periódusos rendszer elemeinek betűiből.

Nem utolsó sorban egy kis karrierasztalt is kialakítottak a fiatalok számára, ahol rövid beszélgetés során betekintést nyertek a munkaerőpiaci lehetőségekbe is.

A fakultáció célja egyrészt a kémiaérettségi vizsgára való felkészítés, másrészt olyan korszerű gyakorlati laborismeretek átadása, amelyek korszerű, piacképes tudást és gyakorlatot biztosítanak majd a későbbiek során, akár mérnökként, akár középfokú szakképzettségű szakemberként.

A vegyészeti ismeretek fakultációjának első három óráját az első évben Piaszkóné Szokircsák Ágnes, a gimnázium egyik matematika, kémia oktatója vezeti majd, de a laboratóriumi gyakorlatokat a BorsodChem szakemberei irányítják, saját laboratóriumukban.

Tamás Enikő, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 10. A osztályos tanulója érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja ezt a rendezvényt és azt, hogy kémiai fakultációt indítanak a jövő tanévben, hiszen az iskolában sajnos nem tudják ilyen magas szinten tanulni a vegyészetet, nem tudnak kísérletezni, így ez egy kiváló lehetőség azoknak, akik ezen a téren szeretnének tovább fejlődni.

(Fotók: Zele Tímea)

A rendezvényen közel 120 diák vett részt.

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk