https://kolorline.hu/Vegyészeké a jövő

Vegyészeké a jövő

Szerző:

Béres Eszter

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Workshopot, kísérleti bemutatót és színes tájékoztatót tartottak a BorsodChem Zrt. szakemberei a Radnóti Művelődési Házában február 22-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tizedikes tanulóinak.

A rendezvényt Balla Anita, a BorsodChem Zrt. egyik szakembere nyitotta meg, majd elkezdődtek a kísérleti, szakmai bemutatók. A programon többek között meg lehetett tekinteni az aszkorbinsav kimutatásának folyamatát, valamint ki is próbálhatták azt a diákok. A BorsodChem Zrt. tűzoltó és mentős munkatársai is rövid bemutatót tartottak munkásságuk nehézségeiről, bemutatták gyakorlati eszközeiket, majd a diákok magukra is ölthették a hő- és gázvédő ruhákat, így képet kaphattak azon emberek munkájáról, akik nap, mint nap az életünket védik.

Mindezek mellett játékos feladatok keretén belül tudhatták meg azt is, hogy hogyan épülnek fel a molekulák, vagy hogy éppen hány szót lehet kirakni a periódusos rendszer elemeinek betűiből.

Nem utolsó sorban egy kis karrierasztalt is kialakítottak a fiatalok számára, ahol rövid beszélgetés során betekintést nyertek a munkaerőpiaci lehetőségekbe is.

A fakultáció célja egyrészt a kémiaérettségi vizsgára való felkészítés, másrészt olyan korszerű gyakorlati laborismeretek átadása, amelyek korszerű, piacképes tudást és gyakorlatot biztosítanak majd a későbbiek során, akár mérnökként, akár középfokú szakképzettségű szakemberként.

A vegyészeti ismeretek fakultációjának első három óráját az első évben Piaszkóné Szokircsák Ágnes, a gimnázium egyik matematika, kémia oktatója vezeti majd, de a laboratóriumi gyakorlatokat a BorsodChem szakemberei irányítják, saját laboratóriumukban.

Tamás Enikő, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 10. A osztályos tanulója érdeklődésünkre elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja ezt a rendezvényt és azt, hogy kémiai fakultációt indítanak a jövő tanévben, hiszen az iskolában sajnos nem tudják ilyen magas szinten tanulni a vegyészetet, nem tudnak kísérletezni, így ez egy kiváló lehetőség azoknak, akik ezen a téren szeretnének tovább fejlődni.

(Fotók: Zele Tímea)

A rendezvényen közel 120 diák vett részt.

További híreink

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk