"Mosolygós egészség - a Deákban!"
Az EFOP-1.8.5-17-2017-00035 számú projekt időtartama: 2017.12.01 – 2019. 11.30. közé esik. A pályázat megvalósulási célja az, hogy egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok megvalósításával az Intézmény teljes közösségében formálódjon az egészségtudatosság.
A program első lépcsőfoka a helyzetelemzés volt, amely során dietetikus szakember mérte fel a teljes közösség táplálkozási szokásait, majd személyre szabottan, folyamatos konzultáció keretében táplálkozási és életmód tanácsokat ad, előadásokat tart a Deákos diákoknak.
A tervezet keretén belül nagy sikert aratott a bio tejtermékeket népszerűsítő nap: az iskola teljes közössége házi készítésű sajtot, joghurtot, túrót kóstolhatott, házilag sütött kenyér kíséretében.
A projekt keretén belül a programok folyamatosak lesznek. Ezekre számíthatnak a tanulók:
- a tanulók maguk készítik a kialakítandó salátabár designját, amelyhez esztétikus bútorokat, egészséges ételek előállítását segítő eszközöket szerzett be az intézmény vezetősége
- havi rendszerességgel gyümölcsnapokat tartanak
- sztárvendégek segítségével népszerűsítik az egészséges életmód fontosságát, ételbemutató kíséretében
- iskolai tankert kialakítása van folyamatban, ahol a tanulók maguk tevékenykednek majd egészségük érdekében
- egészséges alapanyagokból főzőversenyt rendeznek az osztályok között, amelybe a szülőket is szeretnék bevonni
- tanulmányi kirándulások keretében szintén az egészségtudatosságra szeretnék a figyelmet irányítani az oktatók
- ivókutakat alakítanak majd ki az intézmény területén, hogy az egészséges folyadékbevitel fontosságára hívják fel a figyelmet
(Forrás: Keczerné Nyitrai Zsuzsanna, Ózdi SzC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma)