https://kolorline.hu/Pillanatok Kazincbarcika sporttörténetéből

Pillanatok Kazincbarcika sporttörténetéből

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika, illetve az elődtelepülések sikeres és gazdag sporttörténelméről olvashatunk egy rendkívül érdekes és több sportágat felölelő cikksorozatot, mely bizonyítja, hogy városunk méltán nyerte el a Nemzeti Sportváros címet 1998-ban. A kazincbarcikai csapatok és a diákok követve a megkezdett utat, generációkon át folytatták a sikerszériát, számos híres sportoló kezdte itt a pályafutását.


Labdarúgás és atlétika

Az 1920-as években már szervezett formában sportolhattak az elődtelepüléseken élők. Ekkoriban alakult meg a SÖTE (Sajókazinczi Önkéntes Tornaegylet) és a BTK (Barczikai Torna Kör), ám az első nagy, városi sportegyesület a KMTK (Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör) volt, mely 1957-ben jött létre, és 1969-ben vette fel a KVSE (Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület) nevet. Sokféle sportágban számtalan versenyző ért el országosan is figyelemre méltó eredményeket az évek során.
A várossá nyilvánítás évében, 1954-ben ‒ a szükségtelen rivalizálást elkerülendő ‒ az addigi két labdarúgóklub, a Vasas és a Szikra fuzionált, és ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a csapat három évvel később kiharcolta a III. osztályú szereplést. A bajnokságba viszont már KMTK néven vágott bele a piros-fehér színű szerelésben játszó együttes, amely legjobb eredményét 1966-ban érte el: kivívta a második helyet a tabellán, és ezzel feljutott az NB II-be. A tíz szakosztályt működtető KMTK 1968-ban döntött az egyesületi színek megváltoztatásáról, ekkortól viselték a sportolói a jól ismert kék-sárga mezeket, egy évvel később pedig a neve is megváltozott. Kiemelkedő szezont az 1976/77-es bajnokságban zárt a KVSE: amellett, hogy feljutott az NB II-be, játékosai 101 gólt szereztek, amelyből a később a DVTK-hoz került Magyar Balázs egyedül 32-t rúgott! A nagy múltú foci­klub 1993-tól KBSC néven működik tovább.


A KMTK csapata az 1960-as években

A fiatalok városában, Kazincbarcikán kétségkívül a labdarúgás volt a legnépszerűbb sportág. Szinte nem volt a városnak olyan tere, iskolaudvara, ahol a gyerekek, fiatalok, felnőttek ne rúgták volna a bőrt. De népszerű sportág volt az atlétika is, nem véletlenül…


Zabari János és Tugyi Levente a tavalyi Kolorfutáson

Az 1970‒1980-as években a KVSE atlétika szakosztályának legsikeresebb szakága a hosszútávfutás, illetve az akadályfutás lett. 1975-ben Siető Dániel 5000 m-es síkfutásban, 1981-ben Szénégető István 3000 m-es akadályfutáson diadalmaskodott az országos bajnokságon, és ez utóbbi évben a Szénégető‒Orosz József‒Fekete Sándor összetételű atlétacsapat nyerte meg a kis mezei futás országos versenyét. A hosszútávfutókat és ugrókat Tamás Zoltán edzette, a rövidtávfutókat pedig Kerékgyártó György. Utóbbi kezei közül is kerültek ki igen jó eredményeket elérő sportolók, mint Gálik Zsolt, aki korosztálya élmezőnyéhez tartozott a 1980-as évek második felében. A dobókat Oláh Zsolt edzette. Az egyesület által nevelt legsikeresebb sportoló kétségkívül Zabari János, aki manapság is versenyez, és legjobb eredményeit harmincéves kora után érte el (például ő a Bécs‒Pozsony‒Budapest Szupermaraton legsikeresebb versenyzője is). Zabari János a legutóbbi Kolorfutáson is rajthoz állt, és meg is nyerte azt.

Barcikai Históriás

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk