https://kolorline.hu/Bővítik a kerékpárút-hálózatot

Bővítik a kerékpárút-hálózatot

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A „Kazincbarcika és térsége kerékpáros-hálózatának fejlesztése I. ütem” nyitó sajtótájékoztatóját tartották március 21-én a Mezey István Művészeti Központban.

A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Szitka Péter Kazincbarcika Város polgármestere ismertette a megjelenteknek a projektet és annak a városra, valamint a térségre gyakorolt pozitív hatását.


Fotók: Zele Tímea

Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a kazincbarcikai városvezetésnek és a képviselőtestületnek az együttműködésért, valamint az előrelátó tervezésért.

– A terveink között szerepel, hogy a kazincbarcikai hálózatot kibővítve a térséget is becsatlakoztassuk a biztonságos kerékpáros közlekedésbe. Az I. ütem folytatásaként a közeljövőben a 26-os út mellett egészen Vadnáig folytatódhatna a bicikliút – fejtette ki elképzeléseit Demeter Zoltán.

Kazincbarcika polgármestere szintén kiemelte az együtt gondolkodás fontosságát, és a bicikliút bővítésének hosszútávú, előnyös befolyását a lakosság egészségtudatos gondolkodására, valamint megköszönte képviselő úr közbenjárását és támogatását.

– A beruházással településünk további részeit is be tudjuk csatlakoztatni a kerékpár-hálózat vérkeringésébe, így gyakorlatilag a kazincbarcikaiak a város valamennyi jelentős intézményét, bevásárlóközpontját biztonságosan el tudják majd érni biciklivel, rollerrel vagy akár görkorcsolyával is. Kerékpárosbarát Településként szeretnénk, hogy az infrastruktúra megléte mellett morálisan is felkészítsük a lakosságot arra, hogy az úthálózatot kihasználva mindenki egészségesen és biztonságosan közlekedhessen Kazincbarcikán – mondta el Szitka Péter polgármester.

A „Kazincbarcika és térsége kerékpáros-hálózatának fejlesztése I. ütem” című, TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00026 azonosítószámú projekt keretében összesen 292 039 400 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Kazincbarcika Város Önkormányzata – köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrásnak. A Széchenyi 2020-as program keretében megvalósuló fejlesztés révén, a jövőben mintegy 3 kilométernyi újabb szakasszal bővül Kazincbarcikán a városi kerékpárút-hálózat.

700 méter, kétoldali kiemelt kerékpársáv épül az Alsóvárosi körúton, illetve az Attila úton az Építők útja és a Tesco körforgalom között. További 500 méter hosszú, járdák szélesítésével kialakított, egymástól elválasztott gyalog-, és kerékpárút megépítésére kerül sor a Pollack Mihály úton az Egressy út és a Mátyás király út között. A Tardonai úton a Május 1. úttól a Gábor Áron úti buszmegállóig pedig 1681 méteres, egyes szakaszokon zöldsávban, más szakaszokon szervizúton, vagy járdával közösen vezetett, kétirányú kerékpárút készül a beruházás keretében.

A projekt célja a munkahelyek, közintézmények, kereskedelmi létesítmények megközelíthetőségének javítása, a biztonságos kerékpározás érdekében a városi kerékpáros hálózat hiányzó szakaszainak megépítése a nagyobb forgalmú belterületi utak mentén, továbbá a térségi kerékpáros hálózat kialakítása Tardona és Sajóivánka irányában.

Tekintettel arra, hogy Kazincbarcikán és környékén a közlekedés egyik gyakori és bevett eszköze a kerékpár, elsődleges célkitűzés a biztonságos közlekedés és a város főbb pontjai elérésének biztosítása a kerékpárosok számára. A település ezirányú elhivatottságát tükrözi az is, hogy Kazincbarcika 2016-ban megkapta a Kerékpárosbarát Település címet.

A távlati tervek között szerepel egy - a saját és a környező települések pályázati lehetőségeinek összehangolásával, közös összefogással megvalósítani kívánt - teljes, térségi hálózat kialakítása, ami Sajószentpétertől egészen a szlovák határig lehetővé tenné a biztonságos, kerékpáros közlekedést.

 

A kedvezményezett neve: Kazincbarcika Város Önkormányzata
A támogatás összege: bruttó 292 039 400 Ft
A projekt azonosítószáma: TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00026

További információ:
www.kazincbarcika.hu

 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.