https://kolorline.hu/Óvd az erdőt, előzd meg az erdőtüzet!

Óvd az erdőt, előzd meg az erdőtüzet!

Szerző:

Demeter Dia

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Talán nem is gondolnánk, de Magyarországon évente több mint 20.000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter terültet érintenek.



Szemben más kontinensekkel, Magyarországon a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.

  • A gépkocsiból kidobott csikket a következő autó menetszele befújja az árokba és meggyújtja először a gyepet vagy a sajnálatosan odadobott szemetet, utána az erdőt.
  • Erdőben tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani, ha nincs tűzgyújtási tilalom; majd gondosan el kell oltani.
  • Grillezéshez, sütéshez-főzéshez csak akkora tüzet rakjunk, amekkora szükséges; ne borítsuk ki a parazsat szabadtérre eloltás nélkül.
  • Kerti hulladék égetést csak akkor végezzünk, ha a helyi önkormányzati rendelet ezt megengedi. Szakemberek javasolják a komposztálást, ha nincs elég hely otthon, akkor a zöldhulladék elszállítását.
  • Tarlóégetést csak engedéllyel, megtervezve, szakszerűen lehet végezni.
  • A nem megfelelően felkészített jármű (quad, terepmotor, mezőgazdasági gép), a szikrafogó hiánya vagy az alul ráragadt és meggyulladó sáros növényi maradvány is okozhat tüzet.

Tüzek és az időjárási szélsőségek

Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a tűzveszélyes időszakok hossza. Az első tüzek sokszor már márciusban keletkeznek és még októberben is előfordulnak.
Nő a tüzek intenzitása; korábban felszíni tűzként terjedő erdőtüzek átterjednek a koronára, több millió négyzetméteres tüzeket okozva.
Folyamatosan nő a nagyobb kiterjedésű tüzek száma.

Tudta, hogy az 1 négyzetméteres erdőtűz kerülete 100-szorosára, területe 10 000-szeresére képes nőni az első fél óra alatt? Azt tudta, hogy a koronában égő erdőtűz 1 méter széles szakaszának eloltásához több mint 100 liter víz szükséges. Az erdőtűz elől több 10 000 élőlény nem képes elmenekülni.

eldobni < 1 másodperc
eloltani > 100 óra
helyreállítani > 100 év

További komoly és játékos információkat a biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről, vegetációtüzekről itt találhat: erdotuz.hu
A projekt fő támogatója az Európai Unió LIFE programja

Forrás: Országos Tűzmegelőzési Bizottság
Fotó: http://www.vasarhely24.com

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk