https://kolorline.hu/Véget ért a zeneterápia a Programszigeten

Véget ért a zeneterápia a Programszigeten

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kedden zárult a három foglalkozásból álló, Kósa György, egyetemi tanár, a Kazincbarcikai Kórház zeneterapeutája által irányított zeneterápiás foglalkozás az Újkazinci Programszigeten.

A záróprogramon a hangsúly a zenetörténet volt. Az előadás témája, a művészet szerepe a terápiában, hogyan hat, miként kapcsolódik a gyógyításhoz, milyen hatással bír a betegségek megelőzésében. A zenehallgatás videó bejátszással történt, magával a zene és az előadás magyarázatával, elemzésével, röviden ismertetve a zeneszerzők életrajzát, munkásságát, egy-egy érdekes anekdotával színesítve. Korábbi foglalkozásokon a már hallott Schubert / Liszt : Auf dem Wasser zu singen című zenét, most képi megjelenítéssel, tételes magyarázattal hallgathatták végig a jelenlévők. Az előadásból kiderült, hogy Schubert zenéiben a lélek minden rezdülése megjelenik, ezért nem véletlenül alkalmazzák a terápiás foglalkozásokon is.  A zenetörténelemben „szentlélekként”nevezik, hiszen Bach az Atya, Mozart a Fiú, Schubert a Szentlélek. A foglalkozás zárásaként egy egészen más érzelmi hatást kiváltó zenei előadás részesei lehettek az érdeklődők.  Mendelssohntól a Hegedűverseny II. lassú tételét hallgatták meg, Fischer Iván vezénylésével, Julia Fischer közreműködésével. A hallgatóság feszült figyelemmel élte át ezeket a pillanatokat. Érdekes volt az ismert dallamokat terápiás jellegű szakmai megvilágítás mellett hallgatni, megtapasztalni, hogy a korábbiakhoz képest milyen eltérő érzéseket tudnak kiváltani.


Fotók: Gál Gábor

Az előadást követően a szakember nagyon érdekes kérdésekre válaszolt az aktív közönségnek. A közönség kíváncsi volt rá, hogy zeneterapeutaként voltak-e kudarcai, sikerélményei, a gyakorlatban hogyan, milyen hatékonysággal tudta alkalmazni a hospice osztályokon, a szociális élet területén, a személyiségfejlesztő tréningeken, orvos és egyéb hallhatóságokkal, a terápia milyen hatással bír a gyógypedagógiában, a modern, kortárs, vagy instrumentális zenék alkalmazhatóak-e a terápiában. Ez utóbbinál tanár úr részletesen kifejtette, hogy miért nem, miért igen, hozzátéve azt is, hogy a Miskolci Egyetem bölcsészeti hallgatóit bíztatja arra, hogy kutassák azokat a modern zenéket, amelyek alkalmasak lehethet hasonló foglalkozásokon.

További híreink

Ideiglenes költözés a Rózsa úti rendelő felújítása miatt

Dátum: 2024. ápr 19. 21:11

Megújul a kazincbarcikai Rózsa úti rendelő. A munkálatok idejére — április 24-től — a Május 1. út 13. szám alatt található egykori Központi Ügyelet helyén fogadja az 5. számú felnőtt háziorvosi körzet betegeit Dr. Perjési Zsolt.

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk