https://kolorline.hu/Kazincbarcika és a vasút

Kazincbarcika és a vasút

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika és a vasút címmel tartott helytörténeti előadást Kismarton Zsolt az Újkazinci Programszigeten.

Kazincbarcika története szorosan összeforrt a vasúttal. Ez főleg 1881 és 1990 között volt érezhető. A város már csak azért is különleges helyet töltött be a vasút történetében, mert a Magyarországon általános használatban lévő összes nyomtáv előfordult a településünkön, valamint az 1950-es évektől az 1980-as évekig a legforgalmasabb vasútvonal volt a Miskolc – Bánréve - Ózd vonal, hatalmas terhet róva Kazincbarcika állomására és az ott dolgozókra.


Képek forrása: Husonyicza Gábor

A leendő ózdi – amit eredetileg Sajópüspöki területére terveztek – vasgyár és a gömöri vasgyárak erőteljes lobbi érdekei megkívánták, hogy vasútvonal épüljön a Sajó völgyében, az alapanyagok és a késztermékek minél hamarabb és nagyobb mennyiségben történő elszállítására. Ennek hatására épült ki 1871-ben a Miskolc - Bánréve normál nyomtávú vasútvonal. Ekkor még alig volt pár állomása: Miskolcz – Sajószentpéter – Vadna és Bánréve. A vadnai állomás nagyon érdekes. Husonyicza Gábor hívta fel a figyelmemet arra a tényre, ami magyarázatot adott egy felmerülő problémára, a kacolai bányavasúttal kapcsolatban. Ugyanis a régi leírásokban az szerepel, hogy Vadna állomásától épült ki a vonal a Kacola-bányához, ennek ellenére a vasút kiágazása Sajókazánál volt! Ennek az ellentmondásnak nagyon egyszerű magyarázata van. Ugyanis – még 1887-ben is, a III. Katonai Felméréskor – a most ismert Sajókaza állomása – pontosabban már csak megállóhelye - még Vadna állomásként szerepelt! Ezt az állomást gróf Tisza István építtette, annál az egyszerű oknál fogva, mert a testvére, Tisza Paulina báró Radvánszky Béla felesége volt, így sűrűn megfordult Sajókazán. Nagyon hamar kiépült Putnok állomása is, 1886-ra a látható menetrend alapján az alap vasútállomás és megállóhelyek száma már a mai szintet közelíti. 1881-ben Barczikán átrakó létesült a rudabányai keskeny nyomközű vonal számára. Az 1930-as években meg voltak a mai napig ismert állomásai Bánrévéig. A Bánréve - Ózd szakasz átépítése normál nyomtávra 1887-ben történt meg, ekkorra a keskeny nyomtávú vasút már nem volt elegendő a megfelelő mennyiségű teherszállítás kiszolgálására. Ez a szakasz továbbra is HÉV-ként üzemelt, és másodrangú vasútvonalnak épült meg. 1916-ban építették át „elsőrangúvá”. 1922-ben – Trianon után – államosították a HÉV-eket, ekkor került a Bánréve - Ózd szakasz a MÁV kezelésébe. Tulajdonképpen ettől az időponttól beszélhetünk a ma is ismert 92-es vasúti fővonalról, igaz még különálló vonalszakaszként.

A nagy forgalmú fővonal hanyatlása csak az 1980-as évek közepétől kezdődött meg, amikor a területen elhelyezkedő bányák bezártak, és a környező ipar is visszafejlődött. A gyorsvonati forgalom megszűnése után az utolsó személyvonat 1995 év elején járt a bánrévei deltán, nem sokkal ezután elbontották a váltókat és az épületeket. Az utolsó gőzmozdonnyal vontatott vonatok az 1980-1981-es években jártak a vonalon. Innentől kezdve a dízelvontatás vált általánossá. A 92. vonalon közlekedtek először InterPici vonatok 1998-tól. 2004-ben – sajnos – ezt a szolgáltatást a MÁV leállította. 2015-től a vasút ott tart, hogy már a személyforgalmat is „szétszakították”. Amíg Miskolc - Kazincbarcika között 1-2 óránként jár a vonat, addig Kazincbarcika - Ózd között a legjobb esetben is 2 óránként, kazincbarcikai átszállással. 2015 év végétől egy-két eset kivételével már Kazincbarcikára is csak 2 óránként jár a vonat, 2016-tól pedig alapvetően visszaállították a Miskolc-Ózd közvetlen vonatokat, igaz, csupán kis motorvonatokat indítanak.

Kismarton Zsolt
a Barcikai Históriás szerzője

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk