https://kolorline.hu/Húszéves barátság

Húszéves barátság

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika és Burgkirchen 20 évvel ezelőtt írta alá az együttműködési megállapodást, melyet mindkét város képviselő-testülete jóváhagyott. Az együttműködések elsődleges célja egymás kultúrájának, életének megismerése. A megállapodásban kiemelt szerepet kap a kulturális és művészeti csoportok cseréje, meghívás ünnepségekre, fesztiválokra, művészeti alkotótáborokba, sportrendezvényekre. A felek azonban fontosnak tartják azt is, hogy a gazdasági szféra szereplői is kiaknázzák a testvérvárosi kapcsolat adta lehetőségeket.

A testvérvárosi együttműködés adta az alapját a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola és a burgkircheni alapiskola között kialakult szoros, a magyar diákok számára elsősorban németnyelv-tanulást elősegítő kapcsolatnak. Több mint tíz évig rendszeres volt a Kazincbarcika város általános és középiskolai tanulói számára megszervezett német nyelvi és kulturális verseny. A legjobban teljesítő tizenkét tanuló minden évben egy hetet tölthetett el Burg­kirchenben. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a jelenleg Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma és Burgkirchen közötti diákcsereprogram is, melynek során magyar tanulók szakmai gyakorlatban vettek részt burgkircheni vállalkozóknál, illetve burgkircheni tanulók Kazincbarcikán tették ugyanezt.
Ezen alkalomból készítettünk interjút Heidi Stautner képviselő asszonnyal, a burgkircheni városháza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársával.

Testvérvárosi delegáció
Fotó: Zele Tímea


– Hogyan értékeli a testvérvárosi kapcsolat elmúlt húsz évét?
– Nagyon örülök a hosszú partnerségnek és barátságnak, amely segít a kölcsönös megértésben, ami fontos európai és világviszonylatban is.

– Az évek során az együttműködés mely színterei alakultak ki, melyiket tartják a legsikeresebbnek?
– Minden színtéren sikeresnek tartom a két település kapcsolatát. A közszféra együttműködését és a fiatalok kölcsönös látogatásait emelném ki.

– Milyen összetételű és jellegű delegációk, csoportok utaztak Önöktől Kazincbarcikára?
– Az elmúlt húsz évben rengetegen látogattak tőlünk a városukba: diákok, tanárok, a városháza munkatásai, zenei együttesek, hobbi festők és művészek, kertépítők, kézilabdások és még sorolhatnánk.

– A kazincbarcikai programok közül melyik nyerte el tetszésüket leginkább?
– Ezt a kérdést nem tudom egyértelműen megválaszolni, mert minden program nagyon érdekes és jól megszervezett volt eddig is. Nagyon szívesen emlékszem vissza az óvodákban, az iskolákban és egyéb intézményekben tett látogatásokra, mint ahogyan az egri, hollókői, tokaji kirándulásokra és pincelátogatásokra is

– Kazincbarcika az elmúlt években komoly imázsfejlesztésen esett át, A Kolorcity brand bevezetése óta számos innováció történt a városban. Önök milyen változást észleltek a településen?
– A belváros és terei nagyon modernné és barátságossá váltak. A legjobban a nagy falfestések tetszenek, eddig ilyennel még csak az Önök városában találkoztunk.

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk