https://kolorline.hu/2019-ben is Gimi Galéria a Szaléziban

2019-ben is Gimi Galéria a Szaléziban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb tárlat nyílt a Gimi Galériában, amit január 11-étől tekinthetnek meg az érdeklődők a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. 2019 első témája a Kormos Brigitta, egyetemi hallgató által készített Művészet és tudomány határán című kiállítás.

Brigitta már középiskolás kora óta aktív szerepet szeretett volna vállalni műemlékeink és műtárgyaink megóvásában. Lenyűgözte a restaurátori hivatás,ehhez azonban még gyarapítania kellett tudását ebben a témában, és rajzképességeit is fejlesztenie kellett. Végül jó tíz év elteltével eljutott odáig, hogy újra eljátsszon a gondolattal, mire is használhatná fel kézügyességét és alkotóvágyát. Egy év intenzív felkészülés után sikerült is a felvételije és ma már a Képzőművészeti Egyetem másodéves festő-restaurátor hallgatója.


Fotók: Zele Tímea

A restaurátori szakma egy komplex pálya. Nehéz meghatározni egy szóval mivel is foglalkozik egy restaurátor, hiszen egy kicsit mindenhez kell érteni. A mai napig vita övezi, sokak inkább tudománynak tartják, mintsem művészetnek.

A restaurátor feladata, hogy kulturális örökségeinket megőrizzék, a romlásukat megállítsák és esztétikai értékeit megmentsék, majd bemutatható és tanulmányozható állapotba hozzák. A restaurátor, munkájának végzése során több, a művészeteken túli tudományág segítségét is igénybe veszi. Feladata rendkívül összetett: egyszerre kell művészeti, technikai és tudományos kérdéseket megoldania.

Az egyetemi restaurátorképzésen többek között emelt szintű művészettörténetet, műtárgy- és műemlékvédelmet, festészeti technikákat, anyagtant, fizikát, kémiát, ikonográfiát, muzeológiát, viselettörténetet tanulnak és nagyon magas óraszámban műtárgyakon gyakorolnak. Minden évfolyam másra specializálódik, az első két év művészeti alapozó év, tehát különböző technikákkal festési feladatokat végeznek. Harmadéven falképek készítésével és restaurálásával, negyedéven vászonképek, ötödéven táblaképek restaurálásával foglalkoznak.

A jelenlegi tárlat Brigitta felvételi- és első egyetemi évének munkáiból áll, melyek főként festéstechnikai tanulmányok. Mindemellett a kiállítás anyagát képezi még restaurálási dokumentáció, láthatók munkafolyamatról készült fotók, valamint további restaurátorhallgatók diplomamunkájának rövid ismertetését és a Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincseink kiállítás anyagát is megtekinthetik az érdeklődők.

További híreink

Indul a parlagfűszezon — a hétvégétől a közepes szintet is elérheti a pollenszint

Dátum: 2024. júl 28. 06:38

Egyre magasabb a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, és a hétvégétől akár elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is — tájékoztatta szerkesztőségünket a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

REpontok – Kazincbarcikán is eljött a palackvisszaváltás reformkora

Dátum: 2024. júl 27. 14:59

Az országosan már 10 millió visszaváltott palacknál tartó REpont-rendszer Kazincbarcikán is működésbe lendült. A nagyobb üzletek visszaváltó automatákkal szerelkeztek fel, amelyekkel számlánkra is kérhetjük a palackok ellenértékét, de akár a boltban is levásárolhatjuk egy kapott utalvánnyal az összeget. A környezetvédelmi szakemberek ettől az újítástól kevesebb eldobált hulladékot remélnek, és azt, hogy így több anyag kerül majd az újrahasznosítási láncba.

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk