https://kolorline.hu/2019-ben is Gimi Galéria a Szaléziban

2019-ben is Gimi Galéria a Szaléziban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Újabb tárlat nyílt a Gimi Galériában, amit január 11-étől tekinthetnek meg az érdeklődők a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. 2019 első témája a Kormos Brigitta, egyetemi hallgató által készített Művészet és tudomány határán című kiállítás.

Brigitta már középiskolás kora óta aktív szerepet szeretett volna vállalni műemlékeink és műtárgyaink megóvásában. Lenyűgözte a restaurátori hivatás,ehhez azonban még gyarapítania kellett tudását ebben a témában, és rajzképességeit is fejlesztenie kellett. Végül jó tíz év elteltével eljutott odáig, hogy újra eljátsszon a gondolattal, mire is használhatná fel kézügyességét és alkotóvágyát. Egy év intenzív felkészülés után sikerült is a felvételije és ma már a Képzőművészeti Egyetem másodéves festő-restaurátor hallgatója.


Fotók: Zele Tímea

A restaurátori szakma egy komplex pálya. Nehéz meghatározni egy szóval mivel is foglalkozik egy restaurátor, hiszen egy kicsit mindenhez kell érteni. A mai napig vita övezi, sokak inkább tudománynak tartják, mintsem művészetnek.

A restaurátor feladata, hogy kulturális örökségeinket megőrizzék, a romlásukat megállítsák és esztétikai értékeit megmentsék, majd bemutatható és tanulmányozható állapotba hozzák. A restaurátor, munkájának végzése során több, a művészeteken túli tudományág segítségét is igénybe veszi. Feladata rendkívül összetett: egyszerre kell művészeti, technikai és tudományos kérdéseket megoldania.

Az egyetemi restaurátorképzésen többek között emelt szintű művészettörténetet, műtárgy- és műemlékvédelmet, festészeti technikákat, anyagtant, fizikát, kémiát, ikonográfiát, muzeológiát, viselettörténetet tanulnak és nagyon magas óraszámban műtárgyakon gyakorolnak. Minden évfolyam másra specializálódik, az első két év művészeti alapozó év, tehát különböző technikákkal festési feladatokat végeznek. Harmadéven falképek készítésével és restaurálásával, negyedéven vászonképek, ötödéven táblaképek restaurálásával foglalkoznak.

A jelenlegi tárlat Brigitta felvételi- és első egyetemi évének munkáiból áll, melyek főként festéstechnikai tanulmányok. Mindemellett a kiállítás anyagát képezi még restaurálási dokumentáció, láthatók munkafolyamatról készült fotók, valamint további restaurátorhallgatók diplomamunkájának rövid ismertetését és a Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincseink kiállítás anyagát is megtekinthetik az érdeklődők.

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk